~ aktiviti RAMADHAN 2 ~

lama nooo nk buleh klua aktiviti no 2...huhuhu....almaklumla....mlm2 gigih tarawih....xsempat nk usha blog...huhuhu....bkn pe, lps trwih mata ni cepat nooorrr mendung.......puas tongkat ngan btg ngeceh pn, xjln gak...asik nk ttutup jah...ngntuk...huhu....ayt insan berdosa, gitu la....patutny bln pose ni la mkin gagah, mkin bkuasa, mkin hebat...ni x...ya ampooonnn....huhu.....

ckp psl ngntuk ni, leh x aku stori 1 cite? kisah benar,noks...ala...korg x bg pn aku cite gak...hihihih...xigt plk cite ni jd kat sape....sape ek insan berdosa tu...rs mcm bkn aku...huhu...tp klu xsilap, ms aku form 4 ke, form 5...mknany 3,4 thun y lepas la....[awwwww.....motip aku nk btau umur sbnr aku???hahahaha] adat la bl stadi, mmg la ngntuk,kn....lain la klu bg mjlh ujang ke, gila2 ke, urtv ke, br cerah skek bj mata...huhuhu..nk djadikan cite, ustaz ustajoh sokmo la bebel sbb kitorg ngntuk...so, sokmo la terngiang2 kat tlinge kitorg ni, bebelan mesra lg manja ustaz2, ustajoh2 psl ngntuk ni..kata ustaz, sbb ade setan kat mata tu...maka bertanyala akan ustaz ustajoh ni pd kami y mental xberapa normal ni,
cmane nk bg xngntuk??

djawabla oleh kami2 ni dgn penuh yakin......"halau setan durjana itu!!" huhuhu

pening ustaz ustajoh...."cmane nk bg setan tu lari??cmane nk halau??"

ditakdirkn Tuhan, ade la malaun sorg ni (namanya drhsiakan...ade gile bocorkn nama??jatuh la stendek..hehehe) cube bg ideany y bernas.....
"kite isik la minyak angin cap kapak...bl setan tu pns, die lari la..."

aiyaaakkkk....keh3...die igt setan tu mcm die? mencicit lari bl pns kene minyak angin cap kapak..huhuhu...geleng kepala ustaz ustajoh lyn ank murid cenggini....nsib baik la sorg2 berjaya...klu x, mmg kene maki la dek ustaz kengkonong xberkat play2 ms blaja dolu2...huhuhu....

k la...mls nk cite zmn dolu2....nangis nnt....sbb windu tul zmn dolu2....sronok...nk2 klu bkk cite psl zmn daku mengorat....pastu daku dingorat....pehhh....silap2 klh cite korg....mak pun hebat gak dlm acara ngorat dingorat ni,noks..igt korg sajo kah dingorat??mak pun penah dingorat jugokkk....se'biul2' mak ni, ade jgk insan y mengorat mak...anbelivebel...hahahaha....nnt mak cito dlm entry lain,k.......ngeh3...

la ni aku nk cite psl aktiviti no 2!!! lol....dr td nk cite, xmasuk2 lg rupenye ye???huhuhu...k la...mari la kite insaf, dan kembali ke pangkal cerita....mggu lps, kitorg ank beranak en khalid aka pok dogo aka pok ogo (abg ningning sebut..) bkumpul kat tmerloh....sesambil g kebun tu, diorg plan nk kutip daun kadok....org bese tulis daun KADUK...tp cam xsedap plk bunyi...daun kadok...aaaa....br sedap skek dgr...huhu..korg y lahir zmn millenium ni kenal x daun kadok???oghe klate kalu tok kenal daun kadok, meme nok keno babab la...ni haaa adik manis....

nmpk cam daun sirih,kan?? tp bkn....korg jgn slh tanggapan, ye....huhu....klu ikut rupe tu, mmg ala2....cam adik beradik gitew...tp kene cium la....bau lain....[eh,iye ke??xigt...hehehe.....] daun kadok ni mmg mknn org klntn....ms aku kecik2, zmn rongak lg, aku dh terer mkn daun kadok ni....mak aih...syok gileee.....tp ade gak org kelantan y xkenal mknn daun kadok ni...ala...xyah tgk jauh2...anis pagilos pn xkenal daun kadok ni...xpenah mkn kot....

die siap cite, ms g thailand hr tu, ade org sua daun kadok ni kat die ngan geng die...tp diorg xbrani nk mkn, sbb xbiasa...tmbh plk takut xhalal....hihihih...nsib baik la aku xde kat sana...klu aku ade, aku pksa sume amik..pastu pksa sedekah kat aku, biar aku mkn sorg...puas hati!!hahahaa....so, meh la adik2ku...meh aku kenalkn ngan mknn daun kadok ni....shedap...smpikn adik ipar aku, na, y xpenah mkn pun siap btmbh....kata shedap....huhuhuh....

td dh tgk daun kadok, kn?? aaa....meh kite tgk plk bhn2 y lain......xyah xplain pn xpe kot....xkn korg xkenal....udang kering, limau nipis, cili padi, halia, bwg merah di "kill" "kill" "die" "die"..ala...potong kecik2 la mksudnye....huhuhu...

ni plk kcg goreng ngan kelapa y digoreng....klu mls, gune kelapa parut je....pastu goreng skek...kitorg tibai dua2 kelapa...tamak pny psl...hehehe...

ade ke lg y ttggl??ooo.....y warna gelap hitam pekat tu bkn kicap...tp nisse ( gula kabung kan..) + air skek....rasany tu je....aku pn xbape igt...sbb kuah ni na ngan adik aku,golok y wat....tp mmg simple je cara nk wat kuah tu.....wokeh..sume bhn2 dh siap...jom tgk cara nk wat...very the sepantas of the petir...huhuhu

mula2.....lipat skek daun kadok tu....pastu mcm model kat ats tu tgh wat, kite isik sume2 bhn kt dlm pinggan td msuk dlm daun kadok....apeeee???xnmpk??ahhh...gedik lah korg!!!

hah!! amik tu......nmpk??nmpk x lipatan daun kadok y sgt comel itu???huhu...eh..jari tu mcm comei ke...jari aku ke tu????cameraman...oooo...cameraman....tgn aku ke tu,wei???bkn?? oh..kechiwanya..... =(

dh siap, tabur plk kcg ngan kelapa goreng...plih la nk kelapa mn 1...aku tibai dua2...seng...xyah sush pyh pk...huhu....

tu diaaaa.....siram ngan kuah nisse....jgn byk..manis dh tu....hehe....pastu lipat cpt2.....dan kitaaaa...................................................
NGAP????
bkn!!
bkn!!
oh no!!!!
kitaa..........................................








hehehe...amik gmba dulu.......tp sengal tul la cameraman ni, amik gmba pun bgegar... pooodahceiit....huhu.....ank2 tukang pose, ayah ngan adik bongsu tukang amik gmba...huhu....mithali punye ank..keh3....k la...mari kite mkn!!!!! [korg bygkn sndiri,ye...keh3...]



~ sdkt info u korg ~

Daun kaduk atau nama saintifiknya piper sarmentosum mempunyai rupa seperti daun sirih tetapi daunnya lebih lembut dan pedas sedikit apabila dimakan. Daun kaduk sesuai dijadikan ulam untuk dimakan bersama nasi. Daun kaduk mempunyai khasiatnya tersendiri terutamanya dalam bidang perubatan melayu.

Daun kaduk sesuai digunakan untuk mengubati sembelit, sakit gigi, demam malaria, cacing, lemah badan dan lenguh tulang, batuk dan juga panau. cara rawatannya ialah dengan merebus terlebih dahulu daun kaduk tersebut dan air rebusan tadi diberi minum kepada mereka yang mengalami masalah dan penyakit yang disebutkan di atas

credit : http://tenagadalaman.wordpress.com/2007/05/09/khasiat-daun-kaduk/

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

3 Response to "~ aktiviti RAMADHAN 2 ~"

  1. Anonymous Says:
    August 24, 2010 at 1:23 PM

    ape rase mkn menda tu?

  2. onniye*occuke says:
    August 24, 2010 at 1:26 PM

    rs best....hehehe...
    bygkn dlm mulut kite ni ade udang kering....ade kcg...ade kelapa...pergh...shedap...
    rs la skali...hehehe

  3. Anonymous Says:
    March 21, 2011 at 10:43 PM

    erm..macam makan sireh je..haha