...:: perjalanan merentasi 3 NEGERI ::...

pergh..tajuk tu mmg gile hebatlh bunyi..hukhukhuk...
tajuk jah hebat...isik xdek pe pun sbnany...hihihi...
la ni kitorg xleh update blog sgt...sbb kitorg tgh ber'huha2'....
dr phg --> perak --> melaka...
[nk g johor, tp depends kat bajet...huhu]
kengkonon konsep pjalanan kitorg adalah "PERJALANAN BAJET"
ala..mcm dlm tv tu la, destinasi bajet....mknany kitorg kene pndai2 la bajet
bsesuaian dgn duit y ade kat dlm tgn kitorg ni...

BERJAYA ATAU X???
yaaaaa...itu la result y kitorg pn nk tgk gak nnt...so, xpe...
nnt kitorg cite details, day by day, hoccay noks???huhuhuhu...
babai ank ikan mak sume...mak nk meronggeng dl,k....
nnt mak dh insap, mak balik ke pangkal jln n cite kat hangpa sume,k...huhuhu..
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

bl melayu pn ikut bunuh dr (X_X)

hr ni dh hr rabu, tp aku br nk start bc sok kaba ahad lepas...huhu...aku mmg gini sokmo...bizi...kdg2 dh smggu, br la mgelabah nk bc paper mggu lps...ape x nye, duk bz melayan nota kuliah la, crik soalan u tutorial la....tp korg jgn slh sgka plk...aku still tgk news tiap2 hr...current issues pun aku usha gak, tp kat tenet la...cume paper je la aku xsempat...mcm hr ni, lps kemas2 umah, tgn aku sempat la tarik harian metro jap...ahad punye,jah..huhu...xpe la lmbt pn, asalk bc,kn...huhu...

aku belek page 3, aku nmpk la 1 tajuk : Mati tergantung...bc pny bc, mmg sah!! kes bunuh dr...aku try google psl news ni, tp xdek plk dlm hmetro via tenet...so, xpe la...aku paste y sinar harian je la,k...jom kite bc jap...


Bapa lima anak mati tergantung
18/4/2010

BACHOK - Seorang bapa lima anak
ditemui mati tergantung di rumahnya di Kampung Kandis, dekat sini, semalam. Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Superintendan Yahya Salleh berkata, mangsa Mohd Ezani Ghani, 36, ditemui tergantung di sebuah bilik kosong di rumah berkenaan kira-kira jam 8.30 pagi.

“Pemeriksaan awal pihak polis mendapati tiada unsur jenayah. Bagaimanapun punca kejadian masih dalam siasatan dan mayat mangsa dihantar ke Jabatan Forensik Hospital Raja Perempuan Zainab (HPRZ) II untuk bedah siasat,” katanya. Yahya berkata, mangsa yang bekerja sendiri meninggalkan isteri Musrina Mohamad, 32, anak-anak berusia antara 13 hingga lima tahun.

Ibu mangsa, Wan Mah Wan Jusoh, 73, berkata, mangsa yang sudah beberapa bulan tidak tinggal bersama isterinya, kini tinggal bersendirian di rumah berkenaan. “Dulu dia tinggal bersama Mak Cik. Tetapi sejak Ramadan lalu, Mak Cik tinggal di sini bersama seorang lagi anak dan dia tinggal bersendiri di rumah berkenaan,” katanya. Wan Mah berkata, malam sebelum kejadian mangsa yang merupakan anak bongsunya menunjukkan perubahan sikap apabila rajin mengemas dan membersihkan rumah berkenaan.

Menurutnya, pada malam itu juga mangsa berjumpa isterinya yang kebetulan datang ke rumah berkenaan untuk berjumpa mangsa dan menyelesaikan beberapa perkara berhubung anak mereka. Manakala Musrina ketika ditemui di rumah abang iparnya yang terletak bersebelahan rumah berkenaan berkata, kedatangannya semalam bagi mendapatkan sijil kelahiran dan mendapatkan surat pertukaran sekolah anak-anak mereka yang belajar di Sekolah Kebangsaan Kandis, di sini. “Saya kini tinggal di Perasu, Gua Musang dan kedatangan saya untuk mendapatkan sijil kelahiran anak bongsu kami untuk urusan kemasukan ke sekolah selain mendapatkan sijil pertukaran anak-anak untuk menyambung persekolahan di sana,” katanya. Musrina berkata, dia berjumpa suaminya malam tadi dan mangsa tidak menunjukkan sebarang perubahan.
credit : sinar harian

aku sbnany pelik...sbb dlm tempoh 3,4 thun kebelakangan ni, rasanya mkin byk berita y aku dgr ttg kes bunuh dr d kalangan org melayu..atau pn seng cite, org islam la...tiap kali aku bc brita ttg bunuh dr, 1st reaction aku, besenya aku akn carik, org melayu ke x...klu x, lega ckit aku rs....bknny aku xconcern klu y meninggal tu org non-muslim, x....aku still concern...cume aku lg rs tsentuh klu mangsa tu adalah org kita...melayu..y bmkna islam....klu la mgsa tu islam, jantung aku ni slalu bdegup laju...mcm2 y bmain dlm pale hotak aku ni...sedih, takut, simpati...sume ade...knp msti bunuh dr? knp smpi mcm tu skali? xtakut nk mati ke? xtakut sakit mati? xgerun ke bl igt ustaz2 dl cite mcmana sakitny mati?????

aku ni bknnye bgus sgt dlm bab2 agama ni, tp selemah2 aku la sbg org islam, aku rs aku sgt2 takut dgn perkataan 'bunuh dr' ni...sejahil2 aku, aku still ade prsaan takut u pk ttg 'bunuh dr'..smpikn aku penah btau adik2 aku, 'sejahat mn pn kite, igt 1 perkara..jgn skali2 wat 2 bnde ni....bunuh dr, syirik...' [y lain tu bkn xnk btau, tp tu jah y aku tringat...huhuhuh...] tp ckup la u buktikan y aku mmg tkut gile bab* dgn pkataan 'bunuh dr' tu sndiri...tu br pk, lbih2 tu lg la...mtk Allah jauhk la kluarga aku dan korg2 smua...amin......

aku ni bkn pe...bkn ke ms kite skolah even skolah rendah lg, ustaz/ustazah kite penah/slalu cite psl seksaan klu bunuh dr ni..kat akhirat nnt kite akn ulang2 sebagaimana cara bunuh dr kat dunia ni, kan..wallahu a'lam...tp crita2 ustaz aku dulu btul2 ckup buat aku seriau....aku igt lg ustaz kata...sejahat mn pn, jgn smpi bunuh dr...sbb mbunuh skalipn, rogol org ke, edar dadah ke, klu dberi kesempatan, umur kite msih pjg, kite still bleh btaubat lg...tp klu dh bunuh dr, mn ade ms dh nk btaubat,kn..sbb besenye klu dh namany bunuh dr, insyaAllah mati la kot,kn..gol..huhu..

bl tgk smakin byk kes bunuh diri d klangan org melayu kite ni, aku rs dh jadik mcm 1 pattern plk..kdg2 aku rs slh 1 sbb knp kes bunuh dr ni mkin byk, sbb pendedahan ttg benda ni kat paper tu sndiri...tp mmg xleh slhkn paper..mmg keje diorg kene laporkan berita pd umum...sptutny kite amik iktibar..tp tu la mslhny, bl org2 (y aku anggap bmasalah ) ni amik bendalah ni jadik contoh penyelesaian pd mslh diorg plk...adeh...appadaaa.......so, aku rs paper kene tukar strategi...klu ade kes2 mcm ni lagi, kuarkan la gak artikel psl "cara2 nk atasi mslh peribadi" dgn buka minda diorg y bmasalah ni...jgn smpi diorg cenderung pk ttg bunuh dr, sbb xdek penyelesaian lain...."diorg y bmasalah"....knp aku kata 'diorg y bmsalah' ?? sbb individu y rs diri diorg mmpunyai mslh y sgt berat, y smpi xleh dselesaikn aje y mmpunyai kecenderungan sgt tggi u end their life ni dgn very2 stupid, dumb, silly action - suicide! sbb tu la aku rs paper sgt2 kene maink peranan dlm mbntu golongan ni....

aku sgt2 yakin, kebanyakan org y bunuh diri ni dpt idea u bunuh dr drpd paper...eceh..mcm investigator plk aku nih..hohohoh...tp ye la, 2,3 thun lps bc paper psl org bunuh dr sbb kene kejar along la, ape la...kali ni, ek eh...kite plk ade mslh....tu y pendek akal, tiru lah...bunuh dr...seng....xyah kene pape dh lps tu...
along pn xleh dh carik aku..haha..pdn muko along tu..
aku pn xyah dh byr hutg...huhu..seng hatiku..
amboi...seng nye ko pk...ko igt seng2 gtu jah?dlm kubur tu ko pk x? hohoho..byk cntik muke ekau??huhuhuh....

so, ape peranan media??? aku rs media sgt2 penting dlm mbntu golongan bmslh ni...nk hrpkn column y dihandle dek kaunselor dlm paper, kecik mane je la ruangan y dperuntukk utk diorg,kn...huhu...aku ade pendapat peribadi aku sndiri...sbb aku prasan, tiap kali ade kes jenayah mcm ni, wartawan akn usaha sedaya upaya diorg u korek habis2an u tahu knp mgsa ni bunuh dr...siap korek ttg ape prangai pelik die dlm smggu dua ni ( tu je la idea wrtwn sokmo..heh!), brp bini die ade, kdg2 tu siap tny ape mknn die y last..adeh...nk pengsan aku dgr....punye la komited, tp aku rs ade baikny klu konsep komited diorg tu ditukar..apply kt tpt y lg bmnfaat...xyah bg penekanan tlalu berat psl ni..baik la diorg guna peluang ni u didik public ttg pentingny elak diri dr ambil tindakan bunuh dr jk ada sbrg mslh...toksah la beria g CSI mak pak mangsa y cnfirm2 tgh sedih tu..g la research jap, tny kaunselor ke, then publish la news y dtambah info y leh bntu educate public kite ni, spy jgn just simply think that 'suicide' ni end point of any prob...bg la suggestion ape y kite ptut wat klu ade mslh bsr dlm hdup...bkn pe, bl aku bc paper, aku rs kes bunuh dr ni bkn stakat kat org dewasa jah..y menakutk, bdk2 pun dh mule tnjuk prangai huduh nk bunuh dr..org tua kertu pn..y dlm news kt ats ni, nk2 menuju kertu la kan?huhu..aku pcaye, kelompok usia y berbeza, msti ade mslh y berbeza...so,kite kene bntu diorg mengikut mslh y diorg hadapi..bkn dgn bg motivasi atau cdgn secara umum jah....nape, xcaye ke bdk2 pn nk bunuh dr? meh aku tlg copy paste jap..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
21/4/2010
PONTIAN: A 13-year-old boy hanged himself after being scolded by his father for going on a joy ride with his friends and coming home late.The teenager, who also suffered from asthma, was found by his mother in the bathroom on Sunday.He had used a rope tied to a railing to hang himself.The boy was rushed to the Pontian Hospital but succumbed to his injuries at about 2am on Monday.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KOTA BHARU: “Biasanya anak kami rajin membantu saya dan suami berniaga ikan di Beris, Bachok tetapi semalam (kelmarin) dia memberitahu tidak mahu ke mana-mana kerana letih.“Disebabkan itu, hanya dia tinggal bersendirian di rumah,” kata Zubidah Sulaiman, 40, selepas menemui anaknya mati tergantung di rumahnya di Kampung Jelutong, Seribong, di sini, malam kelmarin.Zubidah berkata, sukar untuk dia menerima hakikat anaknya, Mohd Amin, 15, meninggalkan mereka dalam keadaan demikian memandangkan sebelum ini remaja itu ceria dan peramah dengan penduduk sekitar.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
11/3/2010
KOTA BHARU – Seorang pemuda berusia 23 tahun hampir menemui ajal apabila nekad mengambil tindakan untuk membunuh diri selepas diper-cayai mengalami putus cinta. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Amir Hamzah Ibrahim (gambar) berkata, dalam kejadian kira-kira jam 12.30 tengah hari itu, pemuda berkenaan dipercayai cu-ba membunuh dirinya di rumah neneknya di Kam-pung Wakaf Stan, Kubang Kerian dekat sini. “Perbuatan pemuda berkenaan yang menggantung dirinya dengan menggunakan tali rafia bagaimanapun disedari ibunya yang turut berada di dalam rumah tersebut. “Ibu pemuda itu kemudian-nya bertindak menggunting tali tersebut untuk menye-a-matkan anaknya sebelum menghubungi pihak polis untuk melaporkan kejadian,” katanya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18/4/2010
KUANTAN - “Saya nampak dia macam tidak berselera untuk makan sejak tiga hari lalu dan bertanya sama ada dia mengalami masalah,” kata ibu lelaki yang ditemui mati tergantung di dapur rumahnya di Taman Tas di sini, semalam.Wanita itu berkata, anak kedua daripada enam adik-beradik berlainan bapa itu kelihatan murung sejak beberapa bulan lalu.“Ketika pulang kerja bersamanya pada jam 1 petang semalam, dia diam sahaja. Saya berehat sehingga terlelap kerana keletihan, sementara anak saya tidur di kerusi.“Saya terkejut apabila anak bongsu yang ada di dapur menjerit meminta saya pergi ke dapur, selepas melihat abangnya tergantung,” katanya ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA).Katanya, anak lelakinya yang berumur 26 tahun itu pendiam dan membantunya sebagai tukang cuci di sebuah sekolah selepas berhenti kerja di bengkel motosikal.Adik keempatnya berkata, ketika kejadian, dia di ruang tamu dengan ahli keluarga.“Saya tidak sangka perkara seperti itu boleh berlaku kepada abang saya, walaupun dia alami kemurungan,” katanya. Timbalan Ketua Polis Daerah, Superintendan Zulkifli Taha berkata, lelaki itu dipercayai mengalami kemurungan selepas pulang dari kampung neneknya di Terengganu tahun lalu.“Lelaki itu dijumpai tergantung dengan kain langsir diikat pada besi siling dan dipercayai mati sekitar antara jam 1.20 petang dan 2 petang,” katanya. Dia dihantar ke Unit Forensik HTAA untuk bedah siasat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1/10/2009
LABUAN: Adik bekas pemain bola sepak Liga Malaysia Sabah dan Kelantan Ghafur Mohammad, ditemui mati tergantung di atas kipas siling sebuah rumah lama mereka di Kampung Gersik Saguking, dekat sini, tengah hari kelmarin. Mangsa yang dikenali sebagai Md. Sharuleizat Mohammad, 21, ditemui oleh ayahnya kira-kira jam 12 tengah hari dengan leher mangsa terjerut bersama seutas tali kapal dipercayai gantung diri selepas dua hari tidak pulang ke rumah baru mereka di Taman Mutiara Kampung Sungai Bedaun. Timbalan Ketua Polis Balai, Ibu Pejabat Polis Daerah Wilayah Persekutuan Labuan, Sarjan Mejar Abidin Annuar berkata, mangsa hanya berseluar jeans berwarna biru tanpa memakai baju disahkan meninggal dunia akibat jerutan tali di bahagian leher oleh doktor Hospital Nukleus Labuan. Abdin berkata, hasil dari pemeriksaan pihak polis turut menjumpai sekeping nota kecil yang berbunyi "Assalamualaikum kepada keluarga tersayang... aku minta maaf kepada semua... aku cukup hidup sampai di sini" yang dipercayai ditinggalkan oleh mangsa tidak jauh dari tempat kejadian.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
26/3/2010
SERI ALAM: Akibat rasa tersisih dan cintanya tidak dihargai, seorang tukang urut tradisional yang merajuk dengan teman wanitanya, janda beranak satu, dikatakan cuba membunuh diri dengan melilit wayar pada lehernya dan disambungkan ke suis elektrik di rumah sewanya di Bandar Seri Alam di sini, malam kelmarin. Drama mencemaskan kira-kira jam 7 malam itu, memuncak apabila kehadiran anggota polis cuba memujuk lelaki terbabit supaya tidak meneruskan hasrat bodoh itu, namun dia mula hilang pertimbangan dan mengugut akan merodok perutnya menggunakan kaca botol dipecahkan. Sebelum kejadian, lelaki itu dikatakan cemburu buta dan mengesyaki kekasihnya janda beranak satu mempunyai hubungan sulit dengan lelaki lain menyebabkan pemuda berusia 30 tahun berasal dari Sarawak itu bertengkar dengan teman wanitanya berusia 40 tahun di Gelang Patah.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

hmmm...aku xnk paste byk2...nnt jdik mcm thread bunuh dr plk blog aku ni..huhu..tp aku pcaye, bbeza umur, bbeza mlsh y mnyumbang kpd rs nk bunuh dr...klu remaja, aku pcaya biasany ttg mslh cinta @ pgaulan kat skolah..tmasuk buli ataupn penerimaan rkn2 atau cikgu..mgkin rs rendah dr pn bleh mnyebabk depresi y sgt dlm bg diorg....klu golongan ptengahan umur dan set2 kertu, aku rs mslh tu lg byk dan meluas...ekonomi, kene kejar ahlong, mslh rumahtgga, mslh cinta, mslh kerja, mslh jiwa...ish..byk la....y kdg2 tu xterpikir pun dek kite..huhu..tp, xyah pk la...wat serabut pale jah..huhu...cuma, tanam kesedaran kat dr kite dan ahli keluarga kite, u peka ttg mslh ni y smkin beranak pinak dlm masy kita...
samada kite sedar atau x, setuju atau x, aku rs kes bunuh dr ni smakin mbimbangkn...lbih mbimbangk sbb bl smkin byk blaku, bmkna rmai lg org islam d keliling kite ni y kurg kesedaran ttg akibat bunuh dr ni...aku bkn la org y bgus dlm nk bcerita ttg ni..nk mhukum pn x...sbb kite pn kurg ilmu...sekadar u kite tmbh pengetahuan kite, aku nk paste ape y aku usha ttg kes ni...sama2 la kite wat pengajaran...

1) Bunuh diri adalah satu DOSA BESAR. Banyak hadis sahih menyebut orang yg membunuh diri akan diazab Allah dengan cara dia membunuh diri.Sabda Nabi SAW: "Dan sesiapa membunuh dirinya dengan suatu cara, maka dia akan diazab dengan cara itu pada hari qiamat". (HR Bkhari dan Muslim).

Ada hadis-hadis sahih mengatakan orang yang membunuh diri akan berada di dalam neraka, diazab dengan cara dia membunuh diri, selama-lamanya.sebagaimana hadis sahih: "Sesiapa membunuh dirinya dengan senjata tajam, maka senjata tajam itu akan sentiasa di tangannya merobek perutnya, di dalam neraka, berkekalan selama-lamanya. Dan sesiapa yg meminum racun lalu membunuh dirinya, maka dia akan meminumnya di neraka jahannam selama-lamanya. Sesiapa yg terjun dari tempat tinggi lalu membunuh dirinya, maka dia akan terjun juga dalam neraka jahannam, berkekalan selama-lamanya". (HR Bukhari Muslim).

2) Bunuh diri BUKAN satu perkara syirik. Dan orang yg melakukan dosa ini di bawah kehendak Allah, sekiranya mahu diazab, akan diazab, sekiranya mahu diampun akan diampun. Hanya dosa syirik yg tidak diampuni Allah sebagaimana dalam al-quran: "Allah tidak mengampunkan dosa syirik, dan mengampunkan dosa2 lain kepada sesiapa yg dikehendaki".

Antara dalil org yg bunuh diri di bawah kehendak Allah, dan Dia boleh mengampunkannya, satu hadis sahih yg diriwayatkan oleh al-Tufail bin Amru al-Dausi bahawa beliau berhijrah ke Madinah bersama seorang sahabatnya. apabila sampai di madinah, sahabatnya itu tidak dapat menyesuaikan dengan cuaca di sana lalu sakit teruk. akhirnya dia membunuh dirinya dengan cara memotong tangannya shingga darah mengalir keluar. Selepas itu, al-Tufail bermimpi melihat sahabatnya itu dalam keadaan yg sangat cantik tetapi bahagian tangannya tertutup.

Tufail bertanya: "Apakah yg Allah lakukan kepada kamu?".
sahabatnya jawab: Tuhanku berkata: "Aku ampunkan bagimu disebabkan hijrah kamu kepada NabiKu".
Tufail bertanya lagi: Kenapa tanganmu tertutup?
katanya: Dikatakan kepadaku: "Kami tidak membaiki apa yg kamu sendiri rosakkan".

Tufail kemudian menceritakan mimpinya kepada Rasulullah SAW. lalu baginda berdoa supaya diampunkan untuk tangannya. (HR Muslim). Imam Nawawi dalam syarah Muslim mengatakan: -hadis Tufail ini menjadi hujah kepada satu kaedah besar bagi ahli sunnah bahawa sesiapa yg membunuh diri atau melakukan dosa besar, lalu mati tanpa bertaubat, dia berada di bawah kehendak Allah, dan tidak boleh diputuskan ia akan masuk neraka. -hadis ini adalah penerangan kepada hadis-hadis lain yg pada zahirnya menunjukkan org yg bunuh diri, atau membuat dosa besar masuk neraka selama-lamanya.

Wallahu a'lam
credit : al-ahkam.net



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

student U, tp attitude..............

kdg2......penah x kite duk sorg2, kite pk.....btul2 ke kite ni lyk u ke universiti??? mgkin soalan ni agk keras, tp itu mmg knyataan...pernah x kite smua ni tpikir u tny dr kite sndiri...btul2 ke kite ni benar2 lyk u bgelar pelajar universiti.....mgkin rmai y akan kata
"msti la lyk...sbb U y bg offer letter"..
mgkin ade jgk y akn kata
"mesti la...result kat matrikulasi dl 3.5 n above"
hmm..yakin sgguh kite ni,kn....

ok la klu korg rs korg bnr2 lyk....klu korg lyk, 1 je lg soalan aku...
adekh attitude korg mgmbrkn atttude seorg pelajar U?
adekh attitude korg mgmbrkn atttude seorg pelajar institusi pengajian tinggi?
adekh attitude korg mgmbrkn atttude seorg bakal lulusan ijazah?
dan....
adekh attitude korg mgmbrkn atttude seorg bakal kakitangan profesional??
tepuk dada, tny selera....tu psoalan aku sbnany....

knp aku bangkitkn persoalan ni.....sbb aku rs adik2 skrg ckup btuah dlahirkn dlm thun 80-an, di mana peluang u msuk ke U tbuka luas, tp......xramai y mengambil peluang ni u bljr bsungguh2 dan xramai y mjaga attitude sbg sbnr2nya pljr U....pernah x kite pk, btapa btuahny kite y lahir dlm thun 80-an ni....slps kite hbis SPM, klu xdpt msuk U skalipn, byk kolej2 matrikulasi y offer tempat....abis matrikulasi, byk U awam dan swasta offer tpt u kite....penah x tdetik kat hati kite, kite bkn bsaing u msuk U sbnanya,tp bsaing u PILIH U MANA....hmmm...mgkin ade y xbrape bleh fhm mksud aku ni,kn..meh aku cite ckit demi ckit...cume aku hrp sape2 y nk bc ni, bc dgn hati tbuka...kene open your mind, coz all the issues ni, mgkn bbeza dgn pndpt korg...tp aku bcerita bdasarkn pengalaman aku sndiri, sbg seorg bks pelajar dan psyarah, y melihat dpn mata aku sndiri, mcmana peredaran sektor pembelajaran dan attitude pelajar U dr skop pndgn guru, pljr U, pensyarah matrikulasi dan U..

bg org y lahir sblm thun 80-an, peluang bljr xsemudah skrg....xbyk aliran matrikulasi y ditawarkan...klu ade pn, bukn gah mcm skrg,hmpir kbnykn negeri ade kolej matrikulasi msing2...klu dulu, x.....aliran matrikulasi cume dibuka dgn pengambilan pelajar y terhad...TERHAD..bmakna bil pljrny ckit n xde bangunan khas mcm kolej skrg ni..ade sesetengah U y ade student asasi di U msing2, tp still dlm bil y xramai...so, boleh x korg bygkn persaingan y ada pd ms dl?? tu br cite ttg matrikulasi....blum lg U...."UNIVERSITI SWASTA"....ape kebenda tu?? y ade dlm kepala aku dulu2, cuma "UNIVERSITI AWAM" y ntah brp ketul je tu...korg kire la sndiri..mn ade UTP, UniKL, segala jenis UMP, UMK la sgala2 tu....korg xkn boleh bykn mcamana psaingan org dulu2 dlm merebut tpt ke U...dgn bil U awam y xsmpi 10 (kot), bleh ke korg bygkn klu korg hdup zmn aku dan sblm2 nye?? bleh ke korg bjaya dgn psaingan y sesengit mcm tu??korg rs korg dpt ke msuk U dgn result korg tu, dgn psaingan y sgt sengit pd ms tu......pk2 kan....

bbalik psl result, aku yakin....korg msti kata
'aku yakin bleh msuk U, sbb result aku bgus...3.5+'
bl aku menulis, aku xnk korg tgk mcm aku dengki ngan korg...huhu..xde sbb aku nk bdengki bgai ngan korg, hoccay...huhuhu...cume aku nk korg lihat dr sisi pndg y berbeza..korg student..ape kata korg bc plk ape y bmain dlm kepala seorg bgelar 'pensyarah'...ala, pnsyarah mn2 pn sama je...korg kene tau ape y org lain pk ttg pljr U...spy korg bleh 'tsedar' drpd sesetgh bnda y slama ni korg buat, tp korg xsedar pn y sbnany xbfaedah lgsg..dan xmgambarkn attitude korg sbg pljr U, nk2 d dpn masy luar...hohoho, mcm pns je nih...huhuhu

bl aku menulis, aku sbnany bniat u share dan menegur....niat aku mmg ikhlas...xde sbb lain...dengki ke, sakit hati ke...xde...sbb aku dpt lihat pbezaan attitude pljr zmn skrg....ramai y agk sombong dgn keputusan peperiksaan matrikulasi..rmai y mndabik dada dgn result y bgus tu, shinggakn xde rs rendah diri dlm hati...igt ye, wlupn kite ni pljr U, layak ke kite mdabik dada? menyombong?kononnye aku ni pljr U...itu la mslh pljr U y aku tgk skrg ni...asik mbangga dr kononny pljr U...pelajar y bgus bkn mcm ni attitudenya....pljr y bgus akn sntiasa merendah dr..ye la, sbb die tahu..u ape sombong? u ape bangga diri, sedangkan korg xgraduate lagi pn....slagi korg xtamatk pengajian, belum tentu korg lulus...igt tu....jadi, u ape korg sombong...? [korg y xsombong tu, jgn emo lbih2 plk...ni aku tuju u y sombong jah..huhuhu] klu la korg tahu hakikat y sbnr disebalik pengurusan PnP ni sndiri, krg akn sedar...betapa smpi bl2 pn kite ni sbnanya xlayak u sombong....tlalu byk soalan y korg kene pk sbnany, sblm korg terasa nk ek ckit..huhuhuh...knp???hehehe....

result matrik aku bgus..
meh aku tny....betul ke result korg sbnany sebagus tu?? [aku y menanda, dan aku tahu level korg]

aku dpt msuk U..so, bmkna aku lyk....
meh aku tny...korg bangga ke, sedangkn korg tahu tlalu byk U zmn skrg ni, dan tlalu byk offer y dibuka oleh stiap U oleh sbb dasar pendidikan kite skrg ni y mtk smua U utk buka tempat kemasukan sbyk mgkin...so, btul ke korg mmg sbna2ny lyk??sume org pn aku tgk msuk U...so, bangga??heh!

aku ni student U...k??
aku nk tny...ko dh cnfirm ke akn klua U ni sbg graduan? klua U bleh jd ade 2 sbb...btul2 graduate, atau failed/ kene tendang..so, jgn menyombong slagi korg still tgh bjuang...aku y dh kuar U, dh jadik lect ni pn xdek ms nk menyombong...ni kan plk ko..grade pn blum tentu, keje pn blum tentu...klu aku nk menyombong, dh lama aku leh bsing2..
aku xmsuk matrik, trus msuk UTM...x ke hebat??
ms zmn U awam je plk tu y ade..heh!! x ke mknany aku pndai???
nk aku smbg lg??nk??nk??aaaaaa........hahah..siot jah aku nk blawan ngan diorg..xyah..heroin xgaduh ngan xtra kan...hahaha..xpe, aku xyah gebang2 kat depa..klu2 dh rs mcm thp 'sunat, br aku bls..ni thp 'makruh' lg ni..huhu]

result aku skrg kat U bgus...sume 3.00++....
y ni aku xnk tnya...aku nk btau...aku adlh org lama...y bsama2 dgn psyarah kolej, matrikulasi, U stiap kali menanda kertas peperiksaan matrik n bl ade kursus2 bsama pnsyarah U...mmg prinsip kami, u xdedahkn bgaimana perincian pemeriksaan kertas jwpn pelajar U atau matrik...bsyukur la korg xleh tahu, sbb bnde ni rhsia...klu korg tahu hakikat sbnany, bleh buat korg sedih...sbb keputusan y korg dpt, blum tentu mgambarkn kelayakn korg y sbnanya....sori klu it's hurt, but it is...fact...mgkin ade y btul2 lyk dgn result die, aku x deny...mmg rmai y result die tu btul2 mgambark / relate dgn keupayaan die...tu mmg btul...y aku sentuh ni, sesetengah shj....bkn korg tau...huhu...aku xleh cite, sbb pemarkahan ni rhsia..tp aku rs korg leh bygkn kot...igt x, ms xm spm dl, korg [eh, bkn korg..kwn korg..hehe] sokmo kata
'eh, aku dpt A?mcm xcaye je...ni msti graf turun ni.."
aku rs rmai y ade pengalaman psl bnde ni, kn...trus terg aku btau, bkn graf turun sbnany...tp sistem gred sbnany gune taburan normal..igt lag taburan normal??ke korg xtau ckp bm, kene ckp omputih??huhuhu...normal curve, sengal....huhuhu....gitu la...kite akn wat sistem gred mengikut taburan normal..mgkin sush korg nk phm, klu korg xleh byg cmane bentuk normal curve ni..tp klu y leh byg, korg bleh try la imagine...andaikn kite ade sume result hangpa ni...kite sort dr result y hazab '0' smpi la pling superb 100...so, lps tu kite akn sesuaikn dgn bentuk taburan normal...u sesuaikan dgn pemarkahan y kite dh sort td...sbb tu bl rmai y result pn sesama hazab, bl dh disesuaik ngan normal curve, maka sesama hazab tu pn dpt resutt y lbih ok drpd hakikat y sbna spy xmnghancurkn result xm kebangsaan...xphm??mmg pn aku cite spy korg xphm...dh la cite ckit, pastu xphm plk tu, sbb klu korg phm, aku kene saman plk nnt....huhuhu.......pndai x aku..hehehehe

ish, aku sbnany nk mrh korg ni,kn...so serius balik..xde gelak2 dh..huh!! so, dpendekkn cite, aku menulis ni bkn sbb ape...bkn sbb dengki..u ape aku dengki, sdgkn aku dh bjaya dgn keje aku,korg tu y xlepas2 lg U..so, nk dengki buat ape,kn??cume nsihat la kot drpd seorg kakak...y xnk adik2 die bjaya, tp sombong...bjaya, tp angkuh...dan tlg la jg attitude korg sbg org y bpendidikan tggi...jgn malukan @ wat bnde y leh wat masy pndg rendah pd pljr U..jgn smpi org kmpung pn kata 'hrp je bljr U, tp prangai sama mcm lps PMR je'...jg hrga diri pljr U tu...

bl jmpe org lain, org tua ke, org kampung skalipn, jgn ade prsaan sombong, ek, bangga dr tu....
buang jauh2...kite xlyk sbnany u sombong,u merasa kite hebat sbb bgelar pljr U....xde sbb pun....klu nk merasa sombong skalipn, bkn kite sbnany y lyk...tp org y lebih tua dr kite..y lahir sblm thun 80-an...sbb diorg msuk U dgn sbna2nya kelayakan diorg..dgn psaingan y sgt2 sengit..jd, merasa malu la klu ade dlm hati tu, tlintas u merasa sombong, riak...bkn kite orgny ptut berasa bangga dr.....bkn kite...[org tua pn sbnany xleh smbong..tp klu diorg ek, korg jgn lwn...huhu..dgr je....pastu slow2 cabut..hihi] hak kite cume 1 je, bljr bsungguh2...bljr bsungguh2 bkn stakat tnggungjwb, tp jg hak kite...xramai y tahu, y sedar hakikat ni....aku mls cite lebih2, tp aku hrp korg2 y mbaca ni, pk2 kan la ape y aku bebel ni..byk bnde sbnany y aku nk luah, tp mls dh nk tulis..penat gile..mgkin sbb dh kertu kot...penat taip2 ni...xkoser..huhu...cume last,aku nk cite kat korg 1 cerita....y mbawa kpd knp aku menulis ttg ni...korg renung2, nilai dr sndiri...cube fikir, ape agknye y korg akn rs klu korg berada d tpt aku...tp jauh dsudut hati aku, aku bdoa sgt2 korg bkn seperti PELAJAR UNIVERSITI Y AKU JUMPE HR NI...amin.....


19/4/2010
2.50 ptg...
SITUASI ::
hr ni aku kene anta adik kat STESEN BAS UM#..
adik akn balik ke perak...d sebelah2 aku, ade dlm 2 group y lain...
sblh aku dan adik, ade 2org prmpuan (aku agk student UM#,maybe...) pkai BAJU TSHIRT biasa...
d hujung 1 lg, ade sekumpulan pelajar perempuan UM# dlm 5,6 org memakai BAJU KURUNG, BTUDUNG, CNTIK2 ORGNYA...

CERITANYE::
adik tpndg group y BERBAJU KURUNG tu buang tisu slambe je....y lain xde sape y tegur...
mgkin, pd diorg pbuatan tu xde slhnye...stesen bas tu bkn BAPAK DIORG PUNYE...so, it's free to do anything in this free country, MAYBE!!
adik btau aku...
aku dh bengkek ms ni...aku bengkek sbb!!

1) ni ke attitude pljr U?? buang smph merata n xde sape y tegur..

2)ngkorg pkai bj kurung elok2, pkai tudung btutup elok, muke cntik, tp buang smph merata...cntik ke korg d mata aku??X!!!

3) korg islam??korg tau x islam suruh bersih??suh jg kebersihan??

4) attitude..attitude..attitude....xpe klu korg xnk tlg kutip smph, tp jgn buang smph!!!

5) sikap XMERASA MALU bl buat pkara y slh..mgkin diorg xtau y buang smph ni slh...habis, ko msuk U, xreti2 lag?? ko igt buang smph merata tu NICE ke???

6) ni y aku nk sgt3 tny....klu KORG DGN PAKWE KORG, KORG BUANG X SMPH TD MERATA DPN PKWE KORG?? aku yakin, x!!...so, HIPOKRIT!! that is common n very very very the very of very obvious (hahah..bhs ape ni aku balun?) dlm kite punye society...u wan to admit or nop, it's in your hand..but, it's TRUTH...

adik duk thn2, x bg aku g tegur..aku bkn nk wat ape, nk g kutip dpn diorg je..
xnk sound pape pn, tp adik x bg...so, aku diam je, wlupn hati aku sedih mengenangk sume2 tu taraf adik2 aku...
sedih, sbb org memandang kebersihan ni 1 bnde y xdek nilai...smph dbuang merata2...
oleh PELAJAR U plk tu...so, kat cni la aku rs xpuas hati, bkisar pd attitude....
adekah attitude mgambarkn korg sbg pljr U??x malu ke?klu aku pelajar UM# y sama dgn mangkuk2 td tu,
aku akn rs malu klu ade org luar kat sekeliling td..malu...sgt2 malu....
org y konon2ny bpendidikan tggi, tp.............[korg bleh phm kot ape aku rs...]

bl adik dh naik bas, aku g dkt dgn diorg, aku g kutip smph y diorg buang,
dgn 2,3 smph y lain..saje pn..spy diorg ade prsaan malu ckit..
ms ni aku mmg cnfirm, diorg nmpk aku kutip smph diorg..
bkn niat aku nk malukn diorg, tp kdg2 aku rs perlu...aku bwk g ke kete aku, sbb xdek tong smph..nnt la aku buang kat tong smph aku sndiri..xpe...
ms aku nk naik kete, aku toleh blkg...aku tgk, hmm...naik kete kancil putih...

mmg ms ni aku tgk lama....sbb otak aku ms tu tgh bpikir...
sedih + mrh bcmpur2...diorg leh gelak2 wat xtau...sedih..mmg sedih...

aku mmg duk pk 'lantak korg lah nk maki aku ke...aku xmrh klu korg nak maki aku
sbb aku kengkonon mcm perli korg td, kutip smph dpn2...mmg aku xmrh...
sbb aku tau, bl korg mrh, sbnany dh ade 1 kesedaran pd korg..hrp2 korg leh berpikir lps ni...."
tp y wat aku mrh sgt2, wat drh aku menyirap naik smpi kepala, bl.....
aku dlm kete,nk blah...
diorg y
student UM# ( cnfirm! toksah la tny mn aku tau..mls nk cite...)
pkai bj kurung
pkai tudung
muka cntik
lalu sblh kete aku dan
PAKAT RAMAI2 LAMBAI TGN KAT AKU, SMBIL GELAK2
x ke mcm taik prangai tu??
aku mls nk cite, korg pk la sndiri klu korg kat ked aku..
ape korg rs,
ape korg pk,
klu korg d ked aku pd ms tu...............................
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

bosan tul...gaduh ngan CI***

cit...busan tul aku hr ni...mn x nye, aku gaduh ngan cicak!! heh...
aku ni heroin, tp gaduh ngan cicak jah...mn sama tarap!!hangin tul aku....huhuhu...
korg mesti pelik,kn...cmane aku leh gaduh ngan sa-ekor cicak ni...huhuhu..
cicak ni la...t/h td aku g kat sinki...sbb nk bsuh kubis...
tetibe, ade bnde bgerak2 dlm sinki..tkejut beruk aku...ye la...
aku laju jah g sinki tu...sbb aku laju kot, cicak tu tkejut....bgedik2an la die..
aku plk, "AAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa"
gile kuat + nyaring + pjg aku mjerit....30 harakat kot...
meloncat la aku,wei....gile ah...sama2 tkejut....menyirap drh aku tibe2...
hadoi la...nsib baik aku xdek sakit jntung..
klu ade.............ish..ish..ish...

::skrg ni dh kul 8 mlm ::
hish....cicak ni ade lg...
aku nk halau cicak tu, tp mslhnye aku geli,wei....
aku cuit ckit, die bgerak....meloncat la aku...huhuhu
eeeiiiiii...geramnye la aku...



korg tgk la, elok je die landing kat ats berus periuk aku tu...
hish..xpasal2 aku kene buang dua2 skali lps ni...
ms aku balik keje ptg td pn, die still ade gak kat sinki tu..
nape ntah die setia nor duk kat ctu, xgerak2 g tpt lain..
aku agk, samada die nk kiok, xpun die nk give birth...
hoh!! jgn la y ke 2...y 1st,xpe...
xnk ah aku, dlm surat branak ank die nnt,
tpt branak : umah niety khalid...
huwaaaa....xnk...aku xnk.....huhuhu....
seriau gile tul....huhu

sbb cicak ni duk landing2 kat sinki aku smpi skrg,
mmg la aku trus xbrani nk msk..
aku sbnany nk siap2 bhn u wat ns greng special...
adik nk dtg mlm ni...tp tu la, aku mmg xleh dkt ngan sinki...
aku xbrani..geli gile2...
so, aku tpksa la btlkn niat aku u msk ns greng...
sori,dik...kite soru bnde lain la k...
roti bkr ke, hape ke ek...
sori la...wlupn akak ni heroin, tp sesama manusia jah...
ngan cicak ni, huhu..huhu...i cannot go...hihihi..
geli...tbyg kulit die lembik2..ewwww......

huish, xsgka tul...krn sekor cicak, xpepasal jd 1 entry....
logik ke...huhuhu...
korg jgn slhk aku plk,k...
aku saje jah nk cite...sape suh korg bc..hihihihi....
k la...doakn la cicak tu g tpt lain plk...xkoser aku nk skodeng die sokmo....
bajet mcm glemer plk die tu, kene usha sokmo dek aku..huhu....

::latest update::
balik dr merempit hr ahad, cicak tu dh xde..yehaaaaa...
tp psoalan misteri, ke manakah destinasi cicak itu??
jeng3..........huhuhuhuh
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

~ Kalau dh gile bgamba..hihihi ~

adik n akak...
hmmm...2 aweks cun ni mmg ade byk psamaan...
dua2 ade minat y sama...
usha
aksesori kete, ikan, perabot + phiasan umh, brg2 gedik mcm jam, baju, bracelet...
jln2 carik psl...
msk + tlg tgk...
jln2 merata...
nyanyi karok...
tgk cite kat tv 80"...ekekeke

dan!!
gile bgmba...hehe...


sume2 ni la y wat kitorg be2 sgt2 ngam2 ho....hihihi...
sbb byk psamaan y kitorg ade...
wlupn sorg kertu, tp leh bg pngalaman pd y muda...
y muda plk aja y kertu ni cara2 u jd lagi muda...ngeh3
gitu la konsep kerjasama sesama kitorg..hihi
mmg, dua2 pn gile2....mgkin sbb dua2 dtg drpd famili y adik badiknye
ramai + rapat...tu y leh wat kitorg rapat....
stakat tepuk tmpr, sepak terajang tu,alah...
small the matter de wat ke hape ntah...huhuhuh...



tp!
the thing y weols nk stori kat uols ni
ttg pangai kitorg y suke bgmba
ke mana2 je g, mmg la kamera tu xtggl
stiap single moments tu,kitorg sntiasa potretk melalui gmba
mklumla, alang2 dh g jln,kn
kdg2 tu plk kita melalui ssuatu peristiwa @ wat ssuatu pkara
y berbeza dgn hr2 sblumnya
rugi rasany klu kitorg xsimpan sume kenangan ni
kdg2 leh wat kite snyum sndiri ms tgk gmba2 ni,kn..hehe
br2 ni kitorg bedua ade la g jln
alah, kat kuantan ni je ha
tpt pn, tpt bese..xde y luar biase pon
tp tu la...gmba ttp amik
almaklumla....kaki pose la katakan
jom usha, ape y kitorg wat
di 1 hr SABTU di bln APRIL
thun??thun ni,nyah....huhu

tarikh: biarlah rahsia..
hari : tiada lagi rhsia...sbtu...
pukul : 10 kot..

d pagi2 y dh xbrape nk buta tu, kitorg dh siap2 nk klua...dlm kepala ni, mmg tgmba dh visual megamall...sbb nk karok..ekekeke....kat ecm pn ade gak karok sbnany...tp mhl...die kire ikut jam...rugi..ye la, nk plih lagu aje dh mkn bape min,kn..so, baik amik kat megamall je..wlupn tarap 2stars jah, tp ok la...kitorg pny suara pn bknny tahap 5stars pon,kn...huhuhu

x peg lg pn dh bgmba???


lelong3...hahaha...tu dia, dlm plstik lagi haaa...hehehe....ni ksut crocs y aku br je beli...ank dara lg tu, xpkai lg...hitam tu aku pny, saiz 7...adik pny plk y kaler grey...saiz 8...ksut ni dh lama sbnany aku pesan drpd kwn aku, dh lbih sbulan kot...tp sbb die tggu stok dr China, tu y lmbt dpt...molek plk aku dpt ksut ni 2,3 hr sblm kitorg nk g ngular...molek..molek...so, ape lg....pkai terus la...ape simpan2 plk,kn..kang jdik pekasam plk..hehehe..pkaian aku tu, ya ampun....huhu..nk g shoppg cmplex, tp slambe je aku pkai baju t...baju kakom plk tu..huhu...ape de hal,kn...ranggi udah....ngan slipa jepun nye....hihihihi..relax a..jap lg jepun jdik crocs aaa...hehehe



ksut pun nk amik gmba???


ksut crocs pn nk msuk dlm gmba gak....hehehehe...so, meh la...amik gmba skek...hihihihi....dlm gmba ni mgkin nmpk xchumel kot...tp at live, cntik kot pd aku...lembut jah kain die...xmcm kasut crocs y lain...keras je..y ni sgt soft...so, xcited la ckit nk pkai kasut ni...hehehe


perlu ke amik gmba ms nk mkn bekpes???

aiyayayayai....bl smpi je kat megamall tu, 1st place y kitorg jenguk adlh DELI COUNTRY..u bekpes....kedai ferebet aku ni....roti y diorg jual kat cni sume gemok2...sihat2 blaka...sama montel cam aku...hihihi...mgkin gak sbb kebetulan....sbb tiap kali kitorg g (sabtu) besenya dlm kul 11++...kire awal lg la ni...bekas pun penuh lg dgn sgala mcm roti...so, mmg rezeki kitorg la..hehehe...kitorg mkn ape ek hr tu...


tu mknn ptama y adik amik...apple gapo nama die,dik?? ntah, xigt...aku pn pelik awat adik suke apple gapo nih...sbb kat luar tu je die calit apple jem skek...kat dlm tu, kek biasa jah...mcm kek span bodo y jual kat kdai2 tu...pelik gak aku...xpe la...nnt aku igt nk wat apple bun @ ape2 apple cookies la kot kat adik..siyan plk kat die...alang2 die minat apple, leh gak aku try wat u die...bg gemok skek...cekeding sgt..mcm org somalia jah...hehehehe



tu diaaaaa.......stlh dikira2...adik puny = 2.5...bkn RM2.50...tp bil = 2 + 1/2...hehehe..bakinye aku pnye...xleh bgtau brp...ikut logik matematik, baki besenye lg ckit,kn..so toksah la korg beria tlg kire bape aku pny...xyah rjin2 nk tlg kire..khidmat anda sgt2 xdperlukan...hihihihihih



::....adik y sgt2 aku syg....::
tgk kamera skek,dik...cikucak aaaa....
hahaha....cam hareeemmm je...hihi

nk tgk gmba mknn y dlm bungkusan??

ni la main menu kitorg pg tu...ns lemak ngan bihun thailand..tp y lwknye, ms 1st kitorg rs bihun thai ni, dua2 org trus je leh tgkap 1 benda.... "PERENCAH TOMYAM NONI!!" hahahaha...gile hebat ah deria rs kitorg ni...huhu...bkn pe, kitorg penah terrrrrrbeli perencah tomyam noni...rs bihun thai ni sejibik rs perencah noni tu..xtau la klu kebetulan...tp, sama la rs....so,klu sape2 nk guna shortcut ms msk, leh la gune perencah tomyam wat msk bihun goreng...bg rs thai..hihi..aku pn penah je gune prencah tomyam maggi kot, u msk ayam pedas...ranggi je...hehe..creative is a must,ye...huhu

gmba spjg mkn
hmm...korg tgk je la gmba2 spjg kitorg duk hadap mknn tu,ye...


gmba 'gapow dio hok special hr tu'...

ms aku g chop tpt hr tu, adik tlg g byr..tx dik...die sempat lg g beli cup cakes ni u aku...besenye aku mmg la xpenah beli kek2 comei mcm ni..sbb aku rs rugi..baik aku beli y alang2 gedabak trus..x pun, wat sndiri je...tp, org dh beli...rezeki jgn dtolak,kn..so kite ngap sajala....xyah tny lebih2...xyah wat malu2 sgt...terharu ke,ape ke...mkn je trus...yummy...huhuhuh




sebelum...semasa...selepas..hehe


dh siap mkn, br la ade tenaga nk shoppg...hehehe...tp hr ni kitorg xlama sgt shoppg...sbb nk kene balik awal....knp tu, x igt la plk..tp sori la geng, xde gmba sgt ms shoppg ni...almaklumla...namanye pun shoppg,kn...tggl la jap kamera ni...hahahaha...ok la, xnk cite byk..jom tgk,kitorg beli ape hr tu...3bende....huhuhuhu...mission failed!hahahaha..ptutny pling koman, beli 1level kat mall tu, kn??hahahaha


kasut ranggi..RM25 jah...beli 2 psg...1 u adik, 1 u akak....cam lwk, tp saje jah beli...alang2 25hengget jah...pe de hal,kn...huhu...kitorg beli y ade cop 'LV' ni...hahahaha...malu sbnany nk beli y ade cop LV pelesu ni...tp sbb aku nk gak kaler gelap, xnk kotor, tibai je...lps ni leh la aku kwn ngan cik kikin..ekekekeke...[ala..xkenal ke, cik kikin??wife maw* tu la..huhuhuhu]



cincin ni...u aku ngan gewe aku la...huhu...kire hadiah besday die la....aku dpt skali....hahahaha....manyak cidik la aku ni..beli adiah y aku pn leh dpt skali..hihihihihi



haha..baju indon..hihihi...dr dulu, aku mmg xleh tgk baju kotak2...aku pggil baju indon..hihihi...sbb dulu2 sokmo la tgk set2 indon suke pkai baju polka dot ngan kotak2..tu y aku duk byg baju indon ni..huhuhu..tp oleh sbb adik mcm bkenan, so beli je la...sorg satu..hehe...leh la kot pkai ms nk g perak nnt...ngeh3

last..karok...
msti ade gmba,kn???hehehe
k la..jom kite menuju ke tpt karok....smbil2 jln tu, mcm xsah la plk kalu xamik gmba,kn....namany pn mmg KAKI BGAMBA,kn..hehehe.....




gmba ms karok..


korg mesti pelik apesal la ade gmba apek bo tu dlm gmba ni,kn...sbnany kitorg dh tslh plih blik karok kali ni...kengkonon nk privacy drpd org lalu lalang, aku pn plih la blik blkg...tp..rupe2ny blik blkg ni lg haru..lg sadis...lg byk prob...dh la mule2 msuk tu, xde buku u list tajuk2 lagu...pastu mic prob plk..cam hareeemmmm je, xbp bunyi..slow jah...so, aku nk menempik guane,kn...huhu...xckup ngan tu, button / keypad u insert no lagu plk xde...adoyai...ngek tul la servis...nk tuka blik pn xleh, sbb die dh proceed msukk 10 lagu dlm blik tu pny sistem..cet...xpe la, bserah je la...nk tutup pntu tu, makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.....pintu plk xleh ttup...siap nk tcabut2 lagi....adoi doi doi..migraine aku dtg!!!byk kali kitorg usha mtk tuka blik, tp uncle tu ngan ank banak die still nk cube ttup pintu...hmmmm...lantak korg la...pndai2 korg la wat smpi buleh...sbb se'ranggi'2 aku ni pn, aku xnk la sore aku y gemersik ni dgr dek org...bkn sbb malu, tp sbb xelok,kn....takat kitorg bedua je dgr,ok la...hehe...

kitorg tggu smpi uncle tu siap betulk, br kitorg nyanyi..xkire!!xkire!!hehehe..tp kan,korg nk tau x 1 peristiwa y memalukan ms diorg btulkn ni??hahaha...xtau la klu adik pn pasan, tp wat2 xnmpk, wat2 xpasan..sbb aku pn wat bodo jah....wat mcm xnmpk, tp aku nk cite la kat cni..hehehe...dik,komen nnt tau..hihihih...ms 2 ank truna unc ni tgh btulk pintu ni, diorg pkai slua y londeh..standard aaa org laki..suke nor pkai slua londeh2,kn...aku ternampak.................hahaha....what?what??lucah la korg..hihi...nmpk la boxer ke, ank kecik ke, aku xtau la...tp nmpk clean n clear!!!wakakakakaa...mmg nmpk clear sbb slua jeans die tu mcm nk smpi lutut dh....gilo tul...tcemar pndgn mata aku hr tu..huhuhu...cpt2 daku mengalih pndngn mata ku ke arah lain..hihihihihihihih...free show,nyah...hehehehehe....
balik....so, xde gmba dah....hehehehe


hari : sama
masa : 6ptg
misi : cabut sticker kete

br aku tingat, nape nk balik gak ptg tu....sbb nk cbut sticker kete rupenye...sblm ni kitorg psg sticker kete...rege RM260...tp oleh sbb ade kejadian xbest ms psg tu + spjg pkai sticker ni, so aku tekadk diri aku u buang sticker ni...ikutk, mmg la hangus 260 hengget, sape y xrs rugi,kn...tp dek krn byk cite sedih ni la,aku rs nk 'on' gak aaa...adik pn stuju..die pn phm kot...die pn sama la mcm aku, mengalami saat2 menyedihk ini.....ohhh...dunia...kau sungguh kijam...hohoho...srooooooooooooooottttttttttttttttttttttttt [sapu ingus.. yeaaaaaakkkkkk....hahahaha]
bsuh kete la oit!! xkn amik gmba gak lg?????

sebelum...mcm hutan tropika..huhu...
cine tu la klentong..dlm gmba ckit punye cun...
dh siap, cam hampeh..huhu


adikku y sengal...ngan prangai die y chomel ni, xkn ade la y leh gnti tpt die..hehe..
tolol + ngek + senget...huhuhuh..
syg adik akak...tggu adiah besday ea...hehehehehe....
mmmmmuuuaaahhhhssss
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

bl org ade degree, tp otak mcm keldai!!



hmmm....tu la status kat ym aku skrg ni...ksr,kn....hohoho..mrh sgguh nih...hahahaha...trus terg, mmg sgt ksr la sbnany pd aku, sbb aku xpernah nk maki hamun mcm ni....aku pn bkira2 gak nk tulis kat blog ke x...tp aku isik gak, sbb aku nk bl adik2 bc, adik kene sedar ttg 1 pkara...sesabar mn pn seseorg tu, still ade tahap sabarnye...mnusia slalu btindak, biasany2 y bodo2 la bl kite rs kite dh reach max level...1 lg reason, sbb aku nk adik2 tau situasi bl berada dlm dunia pekerjaan....y adik2 xpernah dan xboleh jgka slagi adik2 smua xmsuk ke dunia ni....




aku mcm jgk org2 lain seme, ms mula2 start keje, impikn bnde y indah dlm dunia pekerjaan...tp korg seme kene igt, kdg2 psekitaran pekerjaan kite ni bersih...harum...tp org keliling y wat jadi busuk,tengik...aku xleh cite lebih2, sbb ni melibatkn organisasi aku sndiri...nk cite lebih2 aku xmmpu, tp trus terg, aku menulis skrg ni sbb aku nk tempat u luah sbnany...u aku luah rs xpuas hati, rs sedih, rs ralat aku pd org2 d sekeliling aku y xnk cube mperbaiki dr u jadi org y lebih baik....dan aku rs aku nk cite ni, slps aku 'diam' utk tempoh 7 thun aku bkerja....

haha...serius eh, bunyi..huhu....bese la, dlm suke2, ade ms kite kene serius....so, dlm hal ni, aku kene serius...dan klu leh, aku hrp sgt la korg y hadek2 ni amik pengajaran mn2 y bleh,k...dlm bkwn, aku leh bahagikan istilah 'rakan sekerja' ni kpd 2 bahagian : kerja @ sosial...aku mls sgt nk sentuh psl sikap org2 keliling aku psl keje...adik pn leh tau kot....die sokmo ade kat cni, die bleh nmpk prangai sorg2 kat cni..aku sndiri pn xperfect dlm mengaja...sbb aku tau, mengaja ni bkn 1 bnde y seng...sblm aku terjun msuk bidg mengaja ni, aku xpernah bleh byg, mengaja sesush ni...aku mmg sgt2 berusaha seboleh y aku mmpu..aku stadi, cube carik cara y lebih baik,lbih seng u mudahk student2 aku, plan program u bantu student, tu blm lagi taip nota smpi kul 2 pg...begitu besar pengorbanan y aku kene wat, ats nama USAHA MPERBAIKI PRESTASI KERJA aku...tp bl ade y wat endah xendah, xnk berusaha u perbaiki dr, asik bharap pd org lain, wat aku rs xbest...come on la...kite deal ngan org...kite org y bstatus profesional kelas A...so, pliss la....jgn la buat org seng2 je pndg rendah profesion ni sbb kita...tu la y wat aku sedih sgt2...aku xkisah klu lps kite usaha, lps tu kite still xmmpu wat student kite phm...tu xpe bg aku...sbb kite dh usaha stakat y kite mmpu...tp klu ko lgsung x usaha, cmane?? nk mrhk student y ngumpat2 ko??hmmmm...pk2 kan la...

aku sbnany seorg y sgt2 xde ms u pk psl org...nk peg tpt org semata2 u sosek2 psl org, tu bkn cara aku...tp tu la...dlm kite duk diam2, wat keje kite je, org still mngata ttg kite...op cos ttg keje je la..nk kutuk psl ape lg,kn...aku stiasa bpegang pd 1 bnde : dlm stiap bnde y kite wat, akn sntiasa ade org y xsuke kite...kite xde pilihan u menolak...cume kite kene pilih : nk dibenci kerana 1) dipuji pihak atasan krn kerja kita atau 2) krana xbuat keje atau wat keje cincai bancai....seng je..plih la y mn 1 korg nk...aku plih y 1st...klu ade org ngumpat2 blkg psl org atsn y knonny lebih suke set2 aku ni, aku prefer u senyap je....korg ngumpat la blkg2 pn, tu hak korg....korg nk ngumpat smpi jd ribut tofan ke, tsunami ke kat keliling aku, aku no heran....org atsan nk puji ke, nk suke ke, tu hak diorg...korg nk ngumpat, nk keji ke, nk xpuas hati ke, tu hak korg..aku xpernah nk halang....aku ckp gak kat kwn2 y senasib ngan aku, saba..jgn lwn...ape skali pn, diorg xsuke sbb org atsan seng dgn kite...so, bkn slh kite dgn diorg...mgkin ade rs x adil pd diorg, tp slagi slh ni bkn dtg dr kite, biar je....lwn ckp bkn la 1 tindakan y bijak...xpe la..mn tau dgn rs xpuas hati tu akn mbuatk diorg mkin b'usaha u tgkatkn prestasi keje diorg...huhu...au sntiasa doakn bnde tu akn jd knyataan..bkn u sape2, tp u smua...


tp tu la, dlm bidg kerja ape skalipn, dktor ke, pensyarah ke, peguam ke, hatta ke penoreh getah skalipn, tukg cuci skali pn, mentaliti 'otak keldai' ni sntiasa ade d mana2...mmg sikap manusia, xbleh tgk org lain dpuji...xbleh tgk org lain seng...stiasa ringan je mulut tu nk wat ketupat,kn...huhu...tp klu aku tgk akak2 cuci opis aku bising2 bebel, aku xde la pns sgt...tp, y wat aku ade rs skeptikal, rs ralat sgt2, bl org keliling aku y ade degree, master, tp attitude 'zero'...btul2 buat aku sedih...sblm ni aku tgk je org keliling aku ni wat mcm2 gosip psl ntah sape2...ade y smpi bmsm2 muka...aku tgk je...bkn cara aku u joint ngumpat2, jtuhkn kwn, tp hr ni aku luah kat blog, sbb aku rs ralat....mcmana aku xralat, ape y tjadi d keliling aku slama ni, aku just diamk je...aku pegg prinsip bsaba....tp hr ni aku tgk, kead mkin complicated...so, hr ni aku luah kat blog...niat aku 1 je...bkn u jtuhk value organisasi aku d mata korg2 y tgh bc, tp 1 je...spy adik2 seme y tgh bc ni, wat 1 pengajaran....


bl adik2 seme dh keje nnt, jadila org y komited dgn kerja...xsalah u b'hepi2', ronggeng2, gelak2, huha2 skalipn ms keje...tp kualiti kerja tu,jg...jgn jatuhk air muka rkn sekerja...seteruk mana/ sebyk mn kite xpuas hati psl kualiti kerja kwn kite / prangai die, jgn seng2 g jaja crite pd org luar....pd kwn2 y lain....kene igt, kite b'interaksi, bekerja dgn org y kengkonon dewasa...org y kengkonon dewasa, mature ni tggi sgt ego...gaduh mulut dan hasut menghasut akn sgt mudah blaku dlm organisasi kerja...igt tu..toksah la nk pk die tu dktr ke, pensyarah ke, peguam ke...sama jah...klu kat U skalipn kite dh nmpk bnde2 ngumpat, hasut, mls ni mmg wujud,kn...tp bl kite dh keje nnt, situasi ni akn jd lebih byk,lbih parah lg...sbb tu la, dlm bekerja ni kene byk bsaba.....DIAM...akak rs, diam tu lbih baik dlm byk kead......lg 1, jgn takut utk dbenci......sebagus mn kite bekerja, sebaik mn hub kite dgn pihak atasan(management) atau rkn sekerja, pcaya la...msti ade y xbpuas hati dgn kite....cume mcm akak kata td, plih...kite nk dr kite dbenci krn sbb y mn 1.......tepuk dada, tnya selera...

kdg2 akak rs mcm klaka...ayt y sokmo kuar dr mulut akak dlm 2,3 hr ni -- 'ape punye mentaliti la...ade degree, tp...hmmmm...' hahaha..mgkin sbb akak dh lama kerja kat cni..start 2003 lg..adik2 bygkn la...ape je blaku d keliling, akak bsikap neutral...akak plih u BEKERJA...bkn BERGOSIP/MENGUMPAT....dede2 (tau ko??huhu) tu ade...lumrah la mnusia...tp akak xwat bnde y kacau org...spnjg lelebih kurg 7thun akak bekerja kat cni, byk bnde y mngajar akak erti KOMUNIKASI DLM ORGANISASI KERJA...kusus bagai nk rak..team building la hape...tp tu la, slagi kite xubah attitude dr kite, xde sape y bleh tlg....nsihat akak u dr akak, u adik2 akak, buang la titik hitam dlm hati tu..jgn dengki2 dgn org.....x rs penat ke, dengki2 dgn org ni??

org wat keje dgn baik,kite dengki...
org kene puji dek ketua, kite dengki..
org baik ngan student, kite dengki..
org dpt ranking kelas no 1, kite dengki...
org baik ngan pengurusan,kite dengki..
org slalu dpilih u g krsus, kite dengki...
org x kene g kusus, kite je kene g kusus pn, kite dengki...
org beli kete baru, kite dengki..
org byk jwtn dlm organisasi, kite dengki...
dengki..dengki..dengki x abis2...

cmane la organisasi kite nk maju, nk ke hdpn klu attitude kite mcm ni?? sbb tu aku guna perkataan ksr, keldai....sori la..mmg ksr...sgt2 ksr..tp klu nk bnding dgn rs kecewa aku skrg ni, jauh lg bsr...akak org y mule2 bkk kolej ni...set2 taskforce la konon...akak (dan kwn2 lain)adlh org terawal y sama2 bsush pyh lihat kolej ni btatih...merangkak, bdiri, bjalan, berlari...dan akak jgk org y melihat mcmana situasi organisasi jatuh...smua d dpn mata akak...igt akak xsedih?? bkn sedih sbb ade ms jatuh, ade ms bgun...akak bleh fhm, mmg tu adat dlm psaingan...tp sedih bl tgk attitude sstgh org y sgt menyedihk...y akak mksudkn ni mgkin ckit je, tp still mberi kesan pd organisasi kerja...mcmana nk bantu bangunkn organisasi, klu kite sndiri msih bpuak2, saling mjatuhk rkn....xtau la knp ade y busuk hati pd kwn sndiri...akak rs akak adlh org y sgt2 sygk kwn2 akak.....dlm hati ni, xpernah skalipn ade niat nk jatuhk kwn, nk dengki...tp,knp ade org y suke tgk kwn bgaduh sesama sndiri, buat2 cerita y xbetul ttg org lain.....arrrggggggghhhhh...migraine bl pk...huhu.....mgkin ni 1st dan last akak luah ttg smua rs kesal, ralat ni...lps2 ni x kot....sori amik ms korg bc bnde y xdek kaitan pn ngan korg buat ms ni,kn...huhu..

akak mmg ikhlas bl share ngan adik2 smua....dugaan dlm bekerja sntiasa ada...cume dugaan cmane, kite xleh jgka...bsyukur la klu ade y dh keje, atau bl adik2 keje nnt, dugaan tu stakat 'challenge : to be success in WORK' bkn relationship dgn collegue...lbih baik deal dgn kertas, bbnding deal dgn manusia...rkn skerja ade byk..doa la, xde 'parasit' dlm rakan sekerja....doala, mdh2an dijauhkn drpd golongan 'ade degree, tp otak mcm keldai' mcm akak cite ni..huhuhu...tp, jgn ikut prangai akak plk, mngkeldaikn org..xbaik gak ni...hahahaha....k la..akak nk tenangk jiwa akak y tgh kacau ni...nk nyanyi lah jap..huhu..xleh wat keje...dlm hati tgh ade ombak..huhu...nk nyanyi jap, bg ade taman skek..hehe....

lastly, igt pesan akak...bl adik2 nk mnjengah dunia pekerjaan nnt,
1) sabar
2) diam lbih baik drpd : bckp bnde y xbetul atau xpasti, atau bwk mulut
3) jgn ade sikap busuk hati
4) buang sikap dengki
5) communication skills xbguna klu xde hati y bersih, attitude y baik
6) stiasa bsedia u brubah ke arah y lebih baik
7) jgn slalu anyam ketupat ( sbb xbg pun, korg msti ngumpat gk...huhu..so,kurg2kn ye..hihi)
8) buang sikap escapism tu...jgn asik tolak kerja kat org...klu asik tolak, bl nk blaja??ni akak tegur smua adik2 ye..sbb akak rs, mslh utama student U adlh menolak keje..huhuhu..korg jgn maki akak...akak ni org tua..akak tahu mslh utama bdk2 U..korg jgn ngade2 nak maki iols,hoccay!!!huahuahua
9) klu ade pn org kutuk2 kite, just do-stupid...wat mcm xtau je....kite snyum je kat diorg,tegur baik2...biar diorg lg bengkek...hahahaha..perang psiko lg bgus,tau....kite bg kuman, setan dlm hati diorg tu tseksa ckit demi ckit....lg bgus dr melawan...hahaha
10) ikhlas!!! ikhlas!! ikhlas!!!

dan y pling penting........

11)jgn takut u dibenci [tp man2 la...plih y no 1 td, hoccay noks???]




k la, akak stop la dl...klu x, mau 1hr 1 mlm akak cite...hahahaha...
akak doakan adik2 seme akn dpt menikmati suasana kerja y menyenangkan....i'Allah....
cau cin cau....[dik, mkn cincau nk??lapa plk sebut2 ni..hehe..hehe...adios..]
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

utk kaki sms, chat, fb dan segala2.....hihi

utk korg y mmg jenis kaki hadap pc / laptop / sms ni, elok la korg bc brite ni...hihihi...



CHICAGO – Seorang pelajar perempuan di sebuah sekolah di Lincolnshire, Illinois, Amerika Syarikat (AS), Annie Levitz bakal menjalani pembedahan di kedua-dua pergelangan tangannya selepas dia menghantar lebih 100 khidmat pesanan ringkas (SMS) sehari dari telefon bimbitnya, lapor sebuah akhbar kelmarin. Levitz yang berusia 16 tahun hilang deria rasa pada kedua-dua tangannya dan dia tidak boleh mengangkat barang-barang tertentu akibat terlampau aktif menghantar SMS.

Dia perlu memakai pendakap tangan dan mendapatkan suntikan penahan sakit. Doktor menyatakan Annie mengalami sindrom carpal tunnel. Sindrom itu sering dikaitkan dengan penggunaan komputer yang kerap.

“Ia (sindrom itu) bermula apabila tangan saya berasa kebas. Saya kemudian cuba mengangkat pinggan tetapi ia jatuh,” katanya.

Namun, dia masih perlu menjalani pembedahan bagi memulihkan penyakitnya itu. Seorang pakar reumatologi, Dr. Sofia Aksentijevich berkata, sindrom itu jarang berlaku pada pesakit muda tetapi ia bukan kes yang unik. – Agensi


hahaha...saje jah aku isik brite ni...ye la, korg set2 muda ni kan suke men sms ribu2 dlm 1hr...almklumla, org ade boipren kekdahny...kan,noks...huhuhu....sms tu sms jgk...chat tu chat jgk...tp jgn smpi over sgt, hoccay noks???huhuhu...aku ni bkn pe....sbnany xde la besh sgt pn brite psl budak omputih ni...wlupn die cun, xde sbb pn aku nk angkut cite pasai die, tp sbb aku tringat 2 bende......

1) igt x ms aku wat marathon stori psl pmainan zmn aku kecik2 dl tu, kan aku tulis pjg gile....lenguh habis sume2 tgn aku, jari aku..hotak aku pn nyaris jam....ms tu mmg penat gile...bape ribu juta patah pkataan aku tulis,ntah...adoyai...tu y bl aku bc brite ni td, seriau gak aku...tringat ms aku tulis dulu....waaaa...nsib baik aku xkene...huhu..slamat...hehehee

2) aku ni sokmo la ade prob ngan bdk2 aku ms dlm lecture...korg phm2 je la, lecture mate stiap hr cume sejam je...tp nk x nk silibus mmg kene abiskn...so, pndai2 la korg u wat 2 keje dlm 1 ms tiap2 kali lecture : ajar spy bdk phm + habisk silibus...hmmm...keje berat gak tu...topik byk, sehari sejam jah...mmg kene rushing u abisk silibus...korg bygk, aku nk rush...tp students slalu ade prob dlm guna kalkulator...slow la diorg gune kalkulator...sgt slow..aku rs students skrg mmg byk mslh psl gune kalkulator...bkn mslh psl ape, xcekap...mgkin sbb xbiasa gune...tu y aku bebel2 dlm kuliah..

"lmbtnye...awk ni wat sy mcm mak guard jah kt dpn ni...tggu awk tekan kalkulator...cpt ckit....."

haha...gtu la sokmo aku bebel...klu diorg xsiap2 gak kire lg, aku smbg bebel lg....begini adenye...huhu...

"klu hs tu, xde sape aja...pndai je...sy tgk awk main hs, main msg pn sy takut...laju...sy plk y takut, takut tgeliat ke jari tu, tcabut ke...klu kalkulator, bcinta nunggu...CEPATTTTTTTTTTTTTTTTT"

hahaha...sempat lg tu...huhu...saje jah, testing pitching..huhu...mulut aku ni bl la nk stop bebel...rajin sgguh aku bebel....hihi...tp xpe la, esok2 klu aku skodeng bdk aku main sms ligat sgt,leh la aku bg tazkirah kat depa psl ni...silap2 aku tmpal berita ni kat cubicle aku,...hahaha...saje, dengki skek...hihihi...k la...aku xnk tulis pjg2...takut carpal tunnel...hahaha..korg2 pn jgn do stupid jah...tgn tu jg...jgn ligat sgt..lama lg nk pkai tgn tu...sayangi tgn kite,k...huhuhuhu
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS