geng..jom main...nostalgia zmn bdk2...ole!!!

4/4/2010

hr ni aku duk sensorg je kat umah...adik xdtg...mule2 die kata nk g usha ape ke nama theme park kat perak nuu....tp xjadik pulok doh..huhu...siyan adik aku sorg nih..meroyan die nk dtg cni..huhuhu...kayu balak aku plk g simferofol (iye ke eja?huhu)...g men paintball...so,tggl la aku keseorangan kat umh...sob2....mcm jeles pn ade,dgr kayu balak aku g men paintball...nk men gak...hahaha...tp tu la, ape je y pling best dlm dunia ni,slain drpd mkn ngan main,kn???hahahaha....aku ni xleh cite2 psl main, msti cpt je duk tringat ms kecik2 dl....ye la,ms kite kecik je la kite leh cube sume jenis pmainan...ms dh tua2 bangka mcm skrg ni,xleh dh...limited...nk2 y kene blari...dulu leh je pecut2, cilok2 ni...sbb lemak xdek lg..skrg? nk angkat peha pn xlrt...tu blm lag nk larik...graviti kat perut tu besar noooo....huhuhuhu

aku duk pk, drpd aku duk saje sengih2 kat umah ni, baik aku try recall balik zmn aku kecik dl2...ape ek y aku main ms zmn dolu2....lagipn aku penah btau kat syed ali aku sblm ni, esok2 klu dh ade ank, ajar diorg main bnde2 y kite penah main zmn dulu2...bkn ape,kdg2 aku ksian gak tgk bdk2 zmn skrg...diorg ni xtdedah ngan pmainan outdoor...y diorg kenal, ps2...fb....klu aku tny, "xdek men game ke??" diorg jwb, "ade..mafia wars...kat fb" adoi...tepuk dahi aku....dlm hati aku ni, malang btul bdk2 zmn skrg...diorg xblaja u jd lasak..ruginye aku rs...tu y cikgu tengking skali, trus report kat mak pak...ketahanan mental, fizikal diorg xde...cmane nk kuat mental,fizikal, kalu asik duk dlm rumah...cam fonen je, duk dpn tv, dpn pc 24jam...

so,aku pk elok gak kalu aku try list balik ape y aku dh men dolu2...so, bl aku dh ade ank esok2, leh la kot aku ajk diorg plk men bnde2 ni...huhu...angan2 msti kene ade beb...xde angan2, cmane nk on, tul x...huhu...bkn ape, takut esok2 ank2 aku ni xkenal pmainan tradisional kite zmn dulu2..biar ank2 aku nnt lasak...biar diorg tau, ape itu 'pengalaman'...esok2 dh kertu mcm aku, ade la cerita y kite leh share ngan ank2...mcm aku la skrg ni, nk share ngan korg...hehe..bkn pe,y aku leh tgk, bdk2 skrg ni pn dh mule lupa pmainan ni seme...mgkin x'moden' kot pd diorg,kalu nk compare ngan main ps2....eleh...moden sgt la korg tu..pdhl ko tu y rugi,leh main indoor game jah....pmainan outdoor y blmbak2 tu ko xtau...hahhaa...pdn muko ko sbnanya...hihihih...eh,aku ni tgh gaduh ngan bdk2 zmn 2000-an ke??hahaha....ok..ok...saba..saba..huhu...

gini la seng cite, aku nk try refresh cite ni u aku stori kat ank2 aku nnt....ade certain games tu, aku dh start blaja nyimpan skrg ni...klu bleh aku nk simpan, biar ank2 aku nnt kenal....mn tau, aku leh ajk diorg main...biar diorg kenal...lagipn aku rs la kan, 1 kelebihan pmainan zmn dulu2 ni, dlm mbentuk smgt bpasukan...ye la, game zmn skrg ni lebih kpd individu..men game sorg2...mcm terencat je, duk tepuk2 dahi sorg2 dpn tv...huhu...pmainan zmn dl, lebih kpd pasukan...team gtu...huhu...sbb tu org zmn dulu lbih cepat dan lbih pndai dlm bergaul ngan masy...tp ni pendapat aku la...bdasarkan ape y aku tgk keliling aku ni...mgkin ade y xstuju..ye la, mgkin org keliling korg xsama....tp bg aku y melalui byk fasa 80an, 90an, 2000-an??(haha), mmg byk perbezaan....aku xbleh nk bg kesedaran kat smua org spy xttgglkn @ xlupekan pmainan tradisional kite ni, sbb byk agenda politik dan sosial skrg xmenumpu ke arah tu...smua lbih ttumpu kpd pendidikan semata2...so, apo jo la y den leh wat, slain hasut ank2 den sndiri nnt ha....huhuhu...jd ke x tu opcos la xtau lg,kn...tp y pnting, smgt tu ada...angan2 tu ada....hrpn aku tggi, sbb famili aku, adik, syed ali aku seme org y bjaya dlm plajaran dan dlm ms y sama, aktif dlm bsukan...dan aku sgt2 suke dan hepi tgk kead ni..sbb aku ni jenis org y pcaya, klu kite aktif/cergas dr segi fizikal,i'Allah sdikit sbyk akn mbntu dr segi kecerdasan mental....kwn2 aku slalu kata kat aku, "ko dpt ank nnt msti pndai...mak lecturer, ayh dktr"..amin...aku mmg 'amin'k kata2 diorg tu, tp jauh kat sudut hati aku, aku xnk la ank2 aku stakat cerdik sbb mbaca semata2....tnpa diorg blajar ape itu khidupan d luar ruang lingkup mmbaca smata2...xdek life...i'Allah hrp2 smgt aku kuat u ajk ank2 aku nnt blja ape itu "KEHIDUPAN"...byk cara...ajk msuk hutan, pnjt gunung, wat khidmat masy kat umah ank2 yatim, ish...byk...slh 1nye, melalui pmainan ni la gak...sape kata pmainan xpenting??mcm aku kata sblm ni la...mbentuk kerjasama,what....huhu...

aku pn xbape igt sgt ape y aku penah main dolu2..stakat y aku igt je la,k...huhu...korg try la refresh balik...sbb aku rs, byk gak game y kite sama2 penah main...ala...korg ngan aku kan sebaya, gtu...sezaman kan,kite???hahahahaahahahahaahaha

:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::

~~ batu seremban ~~


ms mula2 aku tgk gmba ni, aku xtau pn y rupe2ny ni ala2 pmainan batu seremban...ye la, zmn aku kecik dulu2, pakai batu jah...smbil2 balik sekolah @ ms nk g skolah tu, benti jap basikal tepi jln...g carik batu tepi jalan...carik y lawa2...besenye plih batu y kaler putih la...y kaler coklat xmo...huhu...cekau dlm 7...pastu balik...mmg ms skolah dl, klu rehat kul 10.30 pg (kot...xigt dh), mmg sokmo la lwn batu seremban ni....ape y best psl main batu seremban ni, sbb kite akn amik ikut turn,kn...mule2 tebar...pastu amik 1, 2, tiga....xleh cekelat amik 3 dl,pastu 2, pastu 1...huhuhu..

sbnanya ikut ats nsib gak..kalu pndai tebar, batu akn tsusun cntik..so, seng la nk amik batu tu...sbb tu klu dh lama2 main, otometik kite akn pndai tebar...jgn xtau, tebar batu pn kene ade skill...slow2..jgn pkai hentam tebar kuat2...mau mengangkang tgn korg nk amik batu nnt..huhu...pastu ms kite baling 1 batu ke ats (sblm kite nk kaut batu2 kat lntai), kene baling tggi2....sbb takut xsempat nk kaut batu kat bwh..hahaha..taktik sgguh...huhu...kalu tgk gmba kat atas belah kanan ni, agk2 korg la, batu mane y mule2 skali korg amik??ala..u wat selambut tu la...huhu...kalu aku, rasany aku amik y.....y ade tompok2 taik onta tu kot...huhu..pastu amik y ats skali 1, tgh2 2, pastu br y bwh skali,3...hehe






aku rs la kan, aku pndai mate sbb sokmo men batu seremban ni la kot...ye la, u kire bape mata kite, kite kene 'timbang' batu,kan....aku xtau la plk scientific name pggil hape, aku tabuh 'timbang batu' jah..huhu..kalu dpt 7 tu kire hebat la....sbb tu taktik dulu,jgn amik batu besar2 sgt...xcukup tgn nk timbang batu..huhu..tp klu dpt tangkup sume 7 batu, mata kite jd 14,kn???hahaha.....mn xhebat mate aku, kalu sokmo kire point 14+14+10+......huhuhu....aku dl leh la di kire champion gak bab2 batu seremban ni..jrg sgt la klh...hahaha....dasat x aku???huhuhuhu







aku xtau org skrg main lg x batu seremban @batu selambut ni...tp bl aku tny pkcik google, aku rs pmainan ni still ade,nk2 kat tadika...tadika jah??huhuhu...cume diorg dh integrate la..cube korg tgk gmba2 y aku isik ni..aku pn xtau ape y ade dlm kain cute2 ni....mmg cnfirm diorg wat main batu seremban, tp xsure la plk mmg ade batu ke,ape ke dlm bendalah ni...mgkin sbb xnk bg luka kot...comel plk aku tgk,ade bulat...ade petak2 segitiga...kretip la...tp, batu y bogel jgk la y tetap di hati ku...huhu...aku rs nnt nk ajk adik g carik batu la dik...jom kite lwn..lama plk xmain...huhuhu..bkumpul nnt, kite ajk klong,seme2 main skali..die pn terer gak dl tu...huhuhuh...





:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::




~ baling selipar + baling tin ~


wooowwww!!! tu je la y leh aku ckp u mbygkn btapa aku enjoy gile main 2 game nih...game y mnguji mcm2..laju ke x larik, pndai x cilok2 bdn klu nk kene baling slipa dek musuh, cekap x mata + tgn ms nk dirikan balik slipa @ tin, kerjasama ngan mmbe2 1 geng ms nk bina @ slipa..hahahaha..mmg besh....







u sape2 y xpernah main, meh aku cite ckit...kite carik 2 team....ramai2 br best....pastu korg afundi la,sape bwk dl...geng y bwk dulu, akn amik turn u baling slipa @ tin...tp ade la garis die...korg bdiri la blkg garis tu, br leh baling...sorg bleh baling 3 kali jah...klu smpi org last baling pn slipa/tin xjtuh2, nsib la tu...xdapek la nk nolong...geng lg 1 plk y baling...tp, klu la dtakdirkn slipa/ tin tu jatuh, bbahagia la korg...sbb korg akn bseronok blari2 ngan geng korg tu smbil dkejar dek pihak lwn....huhuhu...ms ni dua2 geng blari mcm org gile pn ade...ye la, 1 team akn b'usaha spy xdibaling ngan slipa dek pihak y kejar...klu kene touched dek slipa, korg dkire mapuh la deh..huhu..y msih hdup aka still alive gtu tuh, akn try la usaha xdibaling ngan slipa dan dlm ms y sama, cube dirikan balik 3 slipa busuk tu..huhu...btapa bharganye slipa busuk zmn dulu...huhuhuhu....









main baling tin pun sama je kaedah die...cume tin ni byk ckit..klu xsilap, ade 4levels kot..bwh skali 4tin, pastu 3,2,1..ye kot...aku pn xigt...bbnding ngan baling tin,aku lg suke baling slipa...sbb thrill die tu lg best...bkn seng nk dirikan balik slipa...sbb mudah sgt jatuh balik...br je selit 2 slipa, dh kene hentam balik dek pihak lwn..hish...geram tullll....hangin!!!!hahaha...tp moment y lebih bharga ms main ni sbnany adlh 'team spirit'..klu ade mmbe y cube nk dirikan slipa @ tin, beseny geng2 y lain akn cube bdiri keliling mmbe tu...spy sama2 leh cover geng y tgh cube dirikan /reconstruct slipa/tin kite tu...xpe la kite kene baling slipa busuk pn,xpe la kite mati pn, asalk kite leh hdupkan smula group kite....pergh....semangat gile seh main ni...hohohohho




:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~ penutup botol ~

ni 1 lg game y menuntut skill thp tggi bg aku...huhu...bsr sungguh jasa penutup botol zmn dulu pd bdk2 dl...zmn skrg ni aku rs bebudak xpndg pn..ye la..nk wat ape,kn...xdek pekdah je nengok...zmn dulu, bl balik skolah, kitorg slalu la usha kdai2 mkn...lalu dpn kdai mkn, selongkar tpt diorg buang smph...tp bkn tong smph y geli tu...ni tpt diorg buang2 botol...gile ah...sedih plk igt zmn dulu..mcm org xdek mak bapak je,melilau tepi tong smph..huhuhu...tp mamak2 kedai mmg xheran..diorg tau kitorg carik penutup botol..kdg2 mamak kdai tu dh kenal dh muke kitorg ni...so seng2 je leh dpt penutup botol ni...huhuhu...tp,smnjk kitorg kecik lg, ilmu agama dh byk dh kat dada...kitorg plih penutup botol y halal je..huhuhu..phm x mksud aku??hahaha...takat penutup coca cola ke, kickapoo ke, kitorg sebat aaa..klu y arak punye, kitorg xamik...sentuh pn x..haram.......hahahahaha.....





bl balik umah, kitorg akn cabut dl getah kat dlm penutup botol tu...pastu basuh2 skek...pastu tnda ngan pen...mklumla...nk elak kejadian dcuri...huhuhuhuh....cara main mcm gmba sblh ni...mule2 kite amik 5penutup botol..pastu letak bertingkat mcm gmba mule2 td...pastu, kite akn 'piunnnggg' putar gune 2 jari telunjuk..nk tunjuk pn xleh,korg bygkn sndiri la k...huhu..bl ke lima2 penutup botol tu dh thumban, kite akn buang 1....wat ibu jentik...pndai2 la plih..taktik kene ade...ms ni la kene pndai pk....sbb tsilap buang, kite kene jentik y sush2..huhu...lps kite dh buang 1, maka......pihak lwn kite tu akn bg instruction, die nk kite jentik 2 penutup y mn....ms ni la kite kene meliuk lentuk tgn kite...mcm gmba ni la...tgk tu..punye la usaha nk jentik y bwh ngan ats...huhuhu..klu kite bjaya jentik 2 penutup ni tnpa kene 2 penutup y tgh tu, besenye dh leh tarik napas lega dh...sbb y lg 2 tu kire seng jah nk jentik....tp tgk gak, klu jauh, haru gak nk jentik..hihihih...kiraan mata pn sama mcm batu seremban...dpt timbang 5, 5 la mata kite..klu dpt 'tangkup' 5, mata kite 10....huhuhu....




:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ congkak ~

aku rs, dlm byk2 pmainan tradisional, congkak still relevan dlm zmn skrg...relevan ni mksud aku, org still kenal congkak...ye la, siap ade filem congkak..huhu..pastu klu aku g kdai prhiasan, still ade org jual congkak...wlupn pale otak aku konpius gak, org la ni wat congkak ni pmainan ke, phiasan???tp xpe la...at least ade la gak congkak ni kat zmn skrg..huhu....cmane ek korg main congkak zmn skrg??klu ikutkan dulu, tgk ade bape lubang...klu lubang kat 1 belah tu ade 7,so kite isik la 7guli..klu 5, 5 la kite isik...tp tpulang gak la pd kraetiviti...kekadang rs x thrill kalu isik 5,kn....mcm ckit je...so,tuang le 7 gak...br puas ckit main...huhuhuhuh.....ms main congkak ni, mata kite kene tajam..kene cpt tau, brp guli ade dlm stiap lubang kite, lubang die...usha lubang y ade guli byk....cpt2 atur plan, nk cekau lubang mn, spy kite leh dpt lubang y byk guli tu...huhuu...main tipu???hahahaha...bese sgt...hahaha...nk2 bl kite nk mati...pndai2 la kepit guli celah2 tgn..spy org xtau...hahaha...jht sgguh main dulu2..punye la taksub nk meng...huhuh..pd kwn2 aku, t'utama adik2 aku, aku mtk maap byk2...aku insap dh skrg ni...sob2 =,(







klu nk ckp psl beza main congkak dl ngan skrg, rasany xbyk beza....cume zmn dulu, kdg2 tu kitorg just gali lubang kat tnh je wat congkak...save duit, xyah beli congkak..huhu...gali 14lobang + 2giant lobang....dh...siap...huhu...besenye main kt tnh lag puas hati..sbb besar gabak....lg 1, lobang besar sbb kitorg xmain pkai guli.....besenye kitog pkai guli u congkak kayu....u congkak ats tnh ni, kitorg msuk kebun getah...carik bijik getah....lagi puas hati thp gile2 pkai bijik getah....xcaye??korg try la....puas hati tu lg bganda drpd pkai guli..aku pn xtau nape, tp sbb nmpk besar kot..hahaha...psiko gile..huhu..ade ke y xkenal bijik getah??hahaha..siyan tul la korg ni...tgk gmba tu ha....zmn globalisasi ni, korang kenal bijik getah kat alam maya je la,ye...nk wat guane...huhuhu





:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::




~ teng teng ~

hahaha...bebudak ppuan suke tul main ting2 ni...klu aku tgk cite,kdg2 ade bdk ppuan main ting2 smbil sblh tgn pegang doll, sblh lg pegg coklat btg..ye ke??zmn aku dl xdek pun y main ting2 smbil pegg ank patung bagai ni...komited la wei....huhuhu....teng2 ni ade mcm2 rupe...bil kotak pn ade mcm2...tp y aku bese main, y dlm gmba ke 2 ni...best gak main teng2 ni...mule2 kite isik la duit ke,ape ke kat kotak 1st...beseny pkai batu jah....pastu loncat...ngan sblh kaki je tau...loncat..loncat...kangkang...huhu...loncat lg...pastu pusing plk....tpt y ade 'tanda' org pny, kite xleh loncat kat ctu,kn....hahaha...cam lwk pn ade...loncat..loncat...loncat...ngan kaki sblhnye....huhu...klu smpi kat tpt y bleh ltak dua2 kaki tu,mak aih...leganya la rs...huhuhuh...penat tau 'decok' sblh kaki ni...huhuhuh....besenye kapur kat skolah la y sokmo jadik mangsa...huhu...nk2 y ade kaler...kalu kalur skolah dulu2 hilang, mmg leh saspek la bebudak ni amik sbb nk main 'decok'..huhu








tp main ni kene hati2...sbb loncat sblh kaki..pastu ade ms,kite kene usaha loncat kat kotak y jauh....so,hati2 la...takut jatuh...haru..huhu....tp ade bgus gak...mn tau, ngan main ting2 ni la,korg leh minat lompat jauh@lompat kijang..huhu...otot kaki pn leh kuat....klong aku dl, terer lompat jauh sbb main mendalah ni la kot...huhu..gud job,long...hahahahaha...aku rs, kepuasan drpd game ni, bl 'tnda' kite dh bjaya smpi ke kotak y last...lps tu kite akn baling u dpt 'rumah',kn....waaa...bahagia gile bl dpt rumah...sbb kat ctu la kite leh landing dua2 belah kaki kite...rest kjap...huhuhu..bl kite tgk ade byknye rumah kite, kembang kjap...bahagia je rs..ape ke jadah rs bahagia pn,xtau la...tp tu la...zmn bdk2,nyah...puas hati dh tu ms tu...huhuhuh









:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~galah panjang ~




long pole....hahaha...leh ke aku translet gtu??hahaha...mati aku kene 'bamboo' ngan cekgu bi..huhuhuh...dulu aku pk gak, apesal plk nama galah pnjg...xdek galah pon???hahaha..punye la sifat inkuiri aku tggi ms tu..huhuhuh...tp mmg lyn la main galah pnjg ni....klu kite kene kepung pn xdak hal....duk je la dlm kotak tu diam2...biar geng kite y try abisk game...tp caye la ckp aku,sume org mesti gedik nk try abiskn game ni...best ape, g acah2 org y jg...g agah2 die..huhu...tp y best men game ni, sbb kite akn ade ketua....klu ank buah kene sentuh ngan pihak lwn y jaga gelanggang, no hal...sbb kite je y mati....tp xsama ngan ketua...klu ketua y kene sentuh, otometik sume2 1 team akn mati...so, game ni melatih sikap 'btanggungjwb pd pasukan' pd seorg ketua..beseny berebut xnk jadik ketua...akuuuttttttt...hahahahaha



:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~ guli ~

wlupn guli ni lebih kpd pmainan bdk laki, tp aku hantam saja la....huhu...slh 1 sbb kdg2 xleh main congkak pkai guli, sbb guli sokmo xckup..duk wat main ni la...huhuhuh...aku rs pmainan guli ni ok, tp ade gak y kene alter ckit dlm pmainan ni..nk2 bl kite btaruh bijik guli..huhu..xtau la korg main sama ke x....mule2 wat 1 garis....lbih kurg 1meter 1/2 dpn tu, wat 1 lubang kecik....smua org akn bdiri blkg garisan, cube baling 1 guli ke arah lubang tu...nk try masukk ataupn pling koman, try anta pling dekat dgn lubang tu....so, sape y msuk, akn bwk dl...xpn, sape pling dekat akan amik turn no 1...mcm tu la...so, guli sape pling jauh ngan lobang tu, die la y akn bwk pling last...huhu...

tu br amik turn tu...blm lawan lg..pastu br la sesi 'deal' @ tagang kate org phg @ tage kate org klntn..huhu..mcm bjudi jah aku ms ni..ya ampun....huhuhuhu...bl dh deal nk tagang bape, so org y mula2 bwk akan baling sume guli.....huhuhu...pastu org 1st akn bdiri blkg garisan td, dan cube baling guli kat tgn die, spy kene mana2 guli...kalu kene, guli tu jadi hak die la....mmg sush main guli ni..ye la, sbb jarak dh la jauh...nk kene baling tepat kat guli plk tu...besenye byk kene tanah jah...huhu...ms ni la leh tgk skill mcm2...besenye sblm baling guli tu, usha dl guli mana y kite nk baling....pastu pose skek kat blkg garisan.....mata tu jeling manje je kat guli y kite dh usha...pastu dgn 1 guli kat tgn knn, 1 guli kat tgn kiri....ketuk2 ckit 2 guli tu...eceh...gaya cam pro gile...huhu..bl baling, ah sudah...hareeemmmm...cam amature jah dik non....hahahaha....

tp main ni kene serius...xleh main2...sbb kite btaruh guli...klu kite baling kene 16 guli, 16 guli la akn jadi hak kite...bygkan klu kite btaruh 20 guli,tp kene 2 guli jah...adoi...tu br 1 game...susut bil guli kite...nk2 kalu guli kite lawa....abis dpt kat org...y kite dpt plk, dh la guli buruk, blobang2 plk tu..mn x hangin...huhuhu..tp pjualan guli zmn dulu mmg kencang....mcm2 kaler ade...tp feberet aku, guli kaler putih....seyes, aku mmg syg gile2 guli kaler putih...suci jah...klu korg jumpe ade jual kat mn2, jgn lupe roger aku ek..nk beli....gapo???x ah...bkn wat main guli dh...wat main congkak daaa.....huhuhuh




:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::




~ daun terup ~

hahaha..ni lg 1 pmainan bdk laki...tp aku hantam jgk, sbb leh thn terer gak aa main daun terup ni...huhuhu...dulu, kat kedai jual daun terup ni 1 keping 10sen je...dlm 1 keping ni ade 30 daun terup kecik2....aku igt lg, ade 3baris x 10 keping....huhuhuhu....mcm2 katun ade...klu xsilap, blkg daun terup ni xdek no...bgus la..klu x, silap2 g bjudi plk..huhuhuh....modus operandi main daun terup ni senang jah....tp tu la, ade main tagang gak aaa.....beseny main 2 org jah.....mula2 kite tagang dl nk main brp....pastu osom sape tepuk dl....bl dh tau sape start dl, kumpul daun terup y kite dh tagang td...klu kite tagang 5, mknany ade 10 la sbb main 2 org....susun btingkat, mcm penutp botol td....pastu ltak daun terup ni tgh2...y menang osom td akn bwk dl...die akn tepuk (bkn mcm tepuk tgn biasa,wei..huhu) mgunakan sblh tgn @ dua2 blh tgn...tepuk ke lantai...tekin tepuk tu penting...ade carany...sbb kite nk hasilkn angin y kuat u tolak daun terup tu spy jatuh telungkup..hohohoh...bunyi mcm seng, tp xsenang sbnany....lama2 main, sakit tgn...huhu...kite leh tgk,klu skill org tu cntik, bunyi die tepuk pn sedap jah...'pooopp' dan cnfirm2 daun terup akn jatuh byk..hish..jeles tul....klu tepuk xcntik, bunyi pn kuat jah...'pekkkkk' bunyi die..huhu...daun pn telaungkup 1,2 je...haru tull..dh la sakit tgn,daun terup jatuh ckit...tu mknany daun kite dpt kat diorg la tu..huwaaaa......huhuhu..tp aku leh thn terer gak aaa main daun terup ni....beseny tiap kali main, aku mesti balik modal punye la...huhu..y bestnye klu kite ade mule2 dlm 30 daun jah..pas main lama, jadik beratus..ye la...meng sokmo...huhuhuhu....tp aku xbrani sgt lwn org y terer2...takut klh teruk...huhuhu....terer x aku?hihihih...






sbb tu bl aku tgk bdk2 skrg pndai main terup kat solitaire jah, ksian gak aku tgk...huhu..xdak challenge lgsung....huhu...mengekek je la aku ketawa....gile pondan main daun terup kat solitaire jah...tp xpe...skurg2nya korg xmain judi,kn...huhu...so,xpe..keep cntinue je la men solitaire ye....adik pn seng2 jah aku kalahk kat solitaire ni..kan dik???hahahahahaaha....amcm dik, nk lwn lag x....[sori la geng,bkn saje nk eksen...tp sbb aku y tulis...so,ek ckit la...hahahaha]




:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::




~ panjat pokok kelapa ~


hahaha..takjub x?huhu...tp apekan daya, acah je tu...huhu...dulu2 aku ngan geng2 aku suke la carik daun kelapa y jatuh...tp y hijau2 la....bkn y dh kering kaler coklat...bkn ape,saje2 nk kembangk kreativiti y tpendam ni....huhu..ms ni la kitorg akn duk ramai2 wat mcm2 drpd daun kelapa ni...aku pn xbape igt ape bende y kitorg wat...y aku leh igt, wat keris, jam tgn, cincin, rantai ngan loket2 skali, bola, serunai...ape lg ek...mcm dh hilg je dr pala hotak aku ni..hmm...short-term sgguh...huhu....






tp ye la, dh namanye pun fomfuan,kn...msti la ade gak main bende2 nganyam2 ni...ape??wat rntai bagai drpd daun kelapa ni xkire nganyam ke??alah...dengki...huh!! tp kan, klu y ni xbape nk fomfuan, aku nk btau korg...aku main msk2, wat....ish..xmain la gune playdoh tu...tnh liat pn xmain la,noks...main tanah btul2 la ni....g korek tanah, pastu bancuh ngan air.....bl dh siap, carik batu nk wat tungku...pastu ngidup api btul2 ni...hahaha..kecik2 dh pndai main api....tp nsib baik xpenah jadi pape...alhamdulillah...nk ngidup api dulu, pkai ngeceh jah...gesek ko...gapo dio??haha..mancis la...ape lg..hihi...bkr gune daun2, ranting2...senang je api nk idup....next, carik penutup tin milo ke,ape ke y dh kene buang....wat jadik kuali la konon..huhu...so, jadik chef la kitorg....huhuhu...cam hareeemmm je...bsungguh2 msk smpi ngidup api btul2...hahahah...



:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ men ank patung ~

dolu2 aku rajin tul g kdai pkcik india tu beli gmba ank patung ni...padahal dh la kedai uncle tu busuk..sbb jual getah sekerap gak..lg 1 y wat aku xthn, uncle tu dh la mendung (gelap..huhu) kedai die pn gelap gile..adoi...xnk byr bil letrik mhl2 ke hape...seyes, mmg aku takut sbnany nk g kdai tu...tp demi chenta aku pd gmba ank patung ni, aku g gak aaa...tawakal...huhu...nk2 klu ade ggmba2 ank ptung y baru...rajin sgguh aku g usha kdai unc tu...busuk getah sekerap tu toksah ckp la...thn napas,beb...beli cpt2..pastu blah...dh lintas jln, br lepas napas...huhu...sungguh ni wei...korg jgn igt aku tipu...sgguh...kalu korg xcaye ckp aku.try la korg g carik getah sekerap..test cium...y fresh br angkut dr tempurung kelapa...kuat siot bau...huhu..

k la...kite lupekan psl uncle y busuk tu...eh,silap...kdai uncle y busuk tu..hehe..hehe..takut kalu die bc blog aku, die saman...bhy skrg ni,sume men saman je...huhu..huhu...[unc tu hdup lg ke?????] meh la kite cite psl gmba ank patung ni,k...mcm y korg tgk dlm gmba ni, gtu la die jual...klu xsilap aku, sekeping 20sen kot....dlm 1 keping ni, ade la sorg awek cun ngan baju2 die...skali ngan topi, skirt, kasut...btul2 sebijik mcm dlm gmba sblh ni...besenye skali beli, aku beli 2...ye la, mn ckup baju byk tu jah...aku rs dlm smggu, 2x kot aku g kdai unc ni...tggu stok baru..huhu..ye la, y bestnye psl ank ptung ni, tiap kali ade stok baru, tema die lain2...so, aku jd pengumpul koleksi, gtu..huhu..nsib baik aku stop men ank ptung ni..kalu x,mau aku jadik pereka fesyen dh skrg ni...hahahaha


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~ ank patung versi jejans..huhu ~

ntah la...aku pn xtau nape la aku main mendalah2 gni ms kecik dl...aduhai..gile tomboy aku ms dulu...ish.....xshenonoh tul..malu plk rs ngan syed ali aku ni...huhu..tulung ye, bang ali..jgn rejek diriku...hahahahaha....sumpah bang, i dh insap gtu...huhu...tp mmg btul,aku xrajin sgt main ank2 ptung budak laki ni...aku just beli sbb suke main psg2 kot....pastu adik laki aku la y main robot2 gni..aku xlyn pn...








ni la pmainan feberet adik aku, kheri!!! aku hangin gile bl tringat psl combat ni...mn xnye, smpi la die dh msuk politek pn,die still suke main askar ceno'et ni, smpikn lekat kat adik bongsu aku,hadi...puas aku duk tengok die main, sbb nk try pk, ape la gamaknye y besh tntg main combat ni..ye la....mn la aku xpelik, sbb die main sorg2...die susun wat jadi 2 team...pastu die main tembak2....ade y jatuh, ade y baling bom, ade y tembak...ade y serang, ade y mati kene serang...mslhnye die lyn sorg2....huhu...pastu bjangkit kat hadi plk penyakit lyn combat sorg2...huhuhu..lntk korg la...asalk korg bhgia, aku pn bahagia la jgk, wlupn dlm pening...huhuhu



:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::






~ yo yo ~


zmn aku dl, xminat sgt main yo yo ni..mcm xdek cabaran jah...tp dh org lain lyn, aku pn lyn la gak ckit2...cume xdek la xcited sgt......takat baling2, tarik...baling2, tarik...gile basic...xdek skill pape pn..huhu








:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ gasing ~

aku xpndai main gasing!!! huwaaaaaa......smpi skrg, aku mmg xpernah pndai main gasing...huhuhuh....dulu ms demam gasing, aku tgk bdk2 laki main, aku nk men gak...ye la, sronok sgt tgk org main gasing...sbb besenya kitorg akn bkumpul ramai2...pastu sorg demi sorg akn baling gasing kat tgh2 antara sume org...mmg happening gile suasana tu...org2 tua pn join skali...ye la, itu kemahiran diorg,kn...kire cam mknn diorg la...huhuhu...besenye pmainan2 mcm ni mdh tarik phatian ramai org....aku pn tmsuk skali la...ape lg, aku ngan geng2 aku pn beli la sorg 1..gasing murah jah...huhu....pastu try join skali set2 diorg main...stakat putar tali kat gasing, pastu baling...tu aku lepas aaaa....tp gasing aku xdek aaa bpusing lama mcm gasing bdk laki.....kdg2 leh bpusing lama...kdg2 sekejap...xleh mantain bpusing lama...mgkin skill main gasing ni, kelebihan bg org laki kot....org ppuan mcm aku ni xbape handal dlm skill men gasing ni...lg 1, mgkin sbb tenaga aku kurg..ye la, ms nk lepask gasing tu, slow jah aku putar..ye la,kederat cinderella,noks...huhu...xmcm laki....skali die pusing, pergh.....dgn die2 skali bpusing ke blkg...punye la nk cite, btapa kuat kederat org laki ni pusing...huhuhu....

keseronokan main gasing ni sbnany bl kite bcmpur bdk2 ngan org dewasa...sbb pmainan ni bleh disertai oleh ramai org...xkire umur plk tu....klu ikutk, pmainan ni simple jah, tp jd tmbh seronok bl kite btanding, tgk gasing sape y bleh bpusing pling lama....ramai2 bentuk bulatan, dan sume org lepaskn gasing bl kiraan 1..2...3....mmg meriah...sume2 bsorak tgk gasing sape y jatuh dl(stop bpusing), gasing sape blanggar ngan gasing sape....gasing sape y bleh bpusing pling lama...suasana mmg meriah....suasana ni la sbnany y wat pmainan ni mnyeronokkan....hmmmmmmm..... =)



:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ tangkap belalang kunyit + tuyuk ~


meh aku cite psl tgkap blalang kunyit dl,deh..huhu...ni bkn pmainan, tp slh satu aktiviti kitorg..huhu...bl dh tua2 gni, br la aku sedar, pbuatan iols menangkap bllg kunyit ni adelah pbuatan tidak bmoral...huhuhu....xtau la, sape y bg idea tgkp blalang kunyit ni...besenye blalang kunyit ni bnyk kat kwsan rumput, kat bukit...kitorg suke la pnjt bukit, smata2 u carik blalang kunyit...bknnye nk tlg cabut rumput ke...huhuh....haramjadah tul kitorg dl...huhu...kitorg mmg terer bab2 tgkp blalang kunyit ni...xtakut pn...klu jmpe y besar, lg la xcited...meroyan mcm org sakit jiwa pn ade...tgkap pkai tgn gtu jah....besenye kitorg usha kat mn ade bllg kunyit....pastu slow2 g dkt, hulur tgn sjauh y bleh...pastu, "pap".....telangkup cpt2...bl dpt rs ade bnde bgerak dlm tgn, aaaaa...cnfirm la tu dh dpt..hehe....tgn lg sblh akan meraba2.......u pegg blalang ni la...huhu...bl dpt, kitorg akan pthkan kaki blkg diorg.....aduuuuhhh....gile kejam...insap gile bl aku igt..huhu...korg jgn plk slhkn aku....aku ms tu xakhil baligh lg...xtau pn bndalah ni slh,kejam...huhu....ms tu pk sronok jah......hehe..hehe...


nk tau kitorg wat pe ngan bllg ni???aku leh smbg, tp korg jgn maki hamun plk,k...huhu...kitorg patahk kaki blkg tu, sbb xnk diorg terbang....klu x, diorg lompat + terbang jauh...huhu...bl dh kumpul blalang ni, kitorg wat msk2...msk ats api....jht x??????huhu...xdek ah...cong je tu...saje nk bg korg sakit jntung..huhu..saba...saba...huhu...kitorg wat lwn, blalang sape lompat pling jauh....hehehe....hehe..hehe..hehe..hehe..hehe..[ampunk daku...huhu...]


du u no wat is tuyuk?? out people call 'pepatung'..huhu...aku rs, bdk2 zmn skrg xkenal dh pepatung ni guane...rama2 jah diorg kenal....lagipn, drpd observation aku la kat padang kolej aku ni, mcm xpernah nmpk pn ade pepatung ni...dh pupus ke???ruginye....klu la korg jenis tgkap pepatung mcm aku, br la korg tau btapa cntiknye pepatung ni...die pn byk kaler gak mcm rama2...mmg cntik...stakat y aku tgkp dulu2, ade 2 jenis pepatung aku penah tgkp...1 y biasa mcm dlm gmba ni...ade 1 lg, jenis kurus melidi...waaa...y tu mmg comei...aku leh jd cam org hilang akal klu dpt tgkp y tu....huhu..sbb sush skek nk tgkp y tu...tu y terjentat tu..huhu..

beseny utk tgkap pepatung ni seng je...mula2 carik kayu pnjg dlm 1meter...xpjg sgt, sbb tgn aku ms tu pn pendek jah...huhu...pastu carik plastik wat air batu @ supik gelenga @ supik rokrak pn ok je..ikat kat hujung kayu tu...leh imagine, x....huhu....pastu ape lg,geng??? moh kite g tpt2 ade rumput...syhhh....xleh bising2....pijak rumput pn kene slow2....sbb kite tgh mengendap ni...hihi...nk tgkp pepatung ni mmg kene snyap2....bl kite dh leh aim die, kite tekup plastik cpt2...mmg best pengalaman ni...besenye kitorg xwat aniaya kat pepatung ni...isik dlm beks byk2....saje, sronok tgk pepatung byk2...mmg cntik....hihihi..pastu lama2, kitorg lepas la...huhu..tp ye ke??hehe..hehe...xigt da......



:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~ rebut tiang ~

sbnany aku nk snap gmba tiang, tp mcm xkoser plk...so, aku usha google je la..huhu...kitorg main rebut tiang ni beseny ms time rehat....bil pemain xkisah bape org....gnjil ke,xganjil ke...kitorg hantam saja...huhu...klu ade 12 org, besenye kitorg carik 10 tiang....stiap org kene 'chop' 1 tiang,kn....pastu melingkor la korg keliling tiang tu...huhu...kite akn cube btukar2 tiang ngan kwn kite, tp kene hati2...jgn smpi 2 org 'mak guard' y bdiri tgh2 y xdek tiang tu rmpas tiang kite....bleh je sbnany nk main sorg je jd mgsa kat tgh2 tu, tp xdek challenge la,dow.....huhu...so,ms ni la kene plan elok2 ngan geng....taktik tu penting..besenye kitorg main sama jan jah...gapo dio jan??jantina...ye la...sbb kite akn pegang tgn kwn kite ms nk btukar tiang tu......huhu....tp kan, klu la dtkdirkn kite y kene jadik mak guard kat tgh2 tu, mmg xbesh gile.....ye la, kite plk kene agah ngan depa..kejap larik g kiri, kejap g knn...mcm org xdek pedoman je..huhu...dh la beria lari,dptnye x..huhu...tension tul...huhu...so, aku akn cube make sure, aku xkn tlepas tiang aku kat diorg...hahahaha.......


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ layang-layang~

aku rs sume org pernah rs main lyg2 buatan sndiri,kn...demam main lyg2 ni besenye lepas kelas pendidikan seni kat skolah aja wat lyg2 sndiri...huhu...tp mmg seng wat lyg2 ni...besenye adik badik aku dulu slalu wat lyg2 ni sama2 ngan ayah aku..ye la, sbb nk carik buluh.....potong buluh pjg2 u wat rangka...kdg2 tu wat rangka pkai lidi jah...huhu...pastu kite lekatkan pd kertas warna,kn???kertas warna besar...hahaha...igt lg....bl dh siap tmpal kertas warna, baru la nk wat deco...huhu...ms ni la duk potong2 kertas, nk wat hiasan u tmpl ats lyg2....bl dh siap, ms u wat ekor plk...huhu...ms dulu, xsah klu x wat ekor kat 3 penjuru....byk ekor lg meriah gtu...huhu....last skali, isik benang kat empat2 penjuru...xmcm org zmn skrg, pkai tali tangsi,kn...zmn dl, pkai benang jah...tu y kdg2 tgh syok main, alih2 putus....tgk je le lyg2 kite tu terbang g mn2 ntah...ke ostrolia ke, uganda ke, xtau la...kot nye g smpi langit ke tujuh pn,xtau la tu...huhu


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~ lompat getah ~

sbg seorg wanita tulen, smmgny aku ngan klong aku sgt hebat dlm arena lompat getah ini...huhuhu....dulu kitorg beli sepeket getah..pastu jalin getah ni...nk jalin getah ni ade 2 jenis....klu kedekut @ xckup modal, leh la jalin y nipis je...tp xbest, sbb lendut + xkuat....klu byk pitis, beseny kitorg akn jalin spy jadi tebal....cara jalin tu cnfirm2 xsama dgn nipis td...ikutk lg seng jalin y tebal...cume kene pkai byk getah la....adik tau x cara nk jalin??klu xpndai, meh akak tnjuk balik nnt...igt lg ni...huhu....

beseny dlm rmai2 kwn2, aku sokmo bsaing ngan klong...kdg2 die meng...kdg2 aku meng...aku pn xbape igt, cmane cara main...tp kite bahagi 2 group kot,kan...group 1st lompat dl....2org akn pegang getah..beseny plih org y sama tggi u pegang getah..lg seng nk adjust...huhu...stiap org ade 2 kali je peluang u lompat tiap2 level,kan....klu dua2 pcubaan tu xlepas, so keluar la ekau...huhu...aku pn igt2 lupe level u main getah ni..klu xsilap, mula2 kite letak kat bwh tapak kaki,kn..huhu..tobat sume org leh lepas,kn...semut lalu pn lepas...huhu...pastu g kat mn ek...lutut ye....pastu pinggang...ketiak..bahu.....pastu y xthn,telinga...hahaha...gilo tul...pas tlinge, kepala....pastu ade lg ke x ats drpd tu, xtau la aku..xleh igt dh....huhuhu....klu ajk main skrg ni, aku rs xleh dh....xlarat dh nk lompat...pling tggi pn aku leh try, paras pinggang je la kot...nk smpi paras ketiak pn rasany seksa...huhu.....xpe la klu xleh main dh pn...ade kenangan pn dh ckup manis dh...hehe..oh ye...1 sbb y wat aku igt psl lompat getah ni...1 sbb nape aku duk snyum2, bl igt lompatan y kene ala2 gedik tu...hahaha..leh byg x???huhu..awwwwwwwwww......hihihi


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::

















~ Jan Jan Jala ~




“Jan-jan jala
Jala itik jala ayam.
Berapa lubang kancil?
Seratus lima puluh.
Singgah Cik Dayang singgah.
Makan sirih mulut merah.”

hahaha..igt lagu ni??besenye 2 org y duk saling bpegangan tgn mcm dlm gmba ni adelh ketua kump...huhu...so ank2 aym y lain tu akan lalu bwh ketiak hangit bdk 2 org ni smbil nyanyi ramai2 lagu tu....ms abis sebut mulut meeeee'rah', akan ade la sorg mgsa y tkepit di tgh2 tu...huhu...so,ape lg...angkat, humban dlm tasik...huhuhuh....xdek ah...kite tgkp bdk ni u soalsiasat,kn...kite tny die, nk aym @ itik???cth je tu..hehe...sbb klu ikutkn, 'aym' dan 'itik' ni pengenalan bg ketua kump...bl dh dpt tgkp smpi abis smua ank2 aym tu, kite akn kire, y plih 'ayam' ade bape...y plih 'itik' ade bape...so, group y ade bil ahli pling rmai, die la y meng...pmainan y gile pondan,kn..huhu..tp ok la tu u bdk2 drjah 1,2,3...kire hebat dh tu..hehe..


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~ nenek2 si bongkok 3 ~

sonok gk main nenek2 ni....xtau la cmane korg plih nenek btuah tu..huhu..beseny kitorg dulu main osom jah...sape y klh,jd nenek...duk la grandma tu tgh2 ngan tongkat sakti die...huhu...sian nenek tu...dh la jadik nenek,pastu kene ttup mata plk tu...huhu..pastu cam bese la, kite wat bulatan rmai2 smbil pegang tgn...pastu smbil pusing2, kite nyanyi plk lagu bhantu tu..huhu...aku rs igt lag kot lagu tu...nk try nyanyi sat..hehe..hehe..klu slh, korg btulkn la ek...dlm hati..hehehehe.....

nenek2 si bongkok 3
siang mengantuk mlm bjaga
mcari cucu d mana ada
nenek ku kawin dgn ank raja...

[amboi..kelllasss ko nek oi.....kawin ngan ank raja,gtu...huhu]

pastu nenek ngan xmudahnye akn bls balik kite nyanyi,kn....ms die tgh nk nyanyi ni,kite dh start blari lintang pukang g merata...huhu...tp xleh jauh2 sgt,kn.....hehe...nenek tu plk tgh syok sndiri nyanyi sorg2..kite xlyn pn die nyanyi...huhu...tp xpe la, sian plk nenek tu...meh kite dgr nenek nyanyi ape...silakan, nek...sile..sile...huhu...

cucu2 xdpt lari
nenek tua byk sakti
skrg nenek nk cari gnti
siapa y kena die y jadi....

hahaha..lps ni,bmula la adegan nenek meraba, mencucuk2 tongkat die tu kat sape2...bl die dh leh tgkp sape2, die akn teka kan, sape y dlm rabaan die tu..huhu..klu die teka btul, maka hasil rabaan die tu plk jd nenek..hihi..merase la ko...hihik...klu slh plk, merase la nenek tu jd nenek lg skali,kn...hahahaha....


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ nyorok2 ~

mls aku nk cite byk2 psl main nyorok2 ni....sbb sume org pndai main nyorok2 ni...cume mgkin cara tu ade y lain..mklum la, kdg2 ikut kreativiti org tu sndiri, nk run pmainan ni cmane, kn....ms aku dl, main individu pun penah..main secara bkump pun penah......klu mcm dlm gmba ni, rasany bdk ppuan ni tgh kire..klu dulu, sbb ramai sgt y main, ade y kire smpi 100...huhu..siyan tul...pastu kawasan mcari plk agk besar..sush tu...huhu..beseny bl pencari ni jmpe sape2, die kene cuit u matikan org tu...so sape2 y mati tu, kene la balik ke kubur korg, kat tpt pcari ni mule2 kire....tpt bkumpul zombie2 la ni...huhu....pencari akn cube crik sume smpi dpt,kn...kalu die dpt jmpe sume skali, so org y mule2 skali djumpai td akn gnti plk tpt pencari ni..huhu..tp, payah gak sbnany jadik pencari ni...sbb selain drpd kene carik sume mngkuk2 ni, kite pn kene bjaga2 gak...sbb klu la dtakdirkn ade plk sape2 y xmati lg tu cuit kite, hohohoho...itu mknany game kene start smula!!!!!aduh....kije berat tu.....huhuhu....



:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ lastik ~

ms dulu, kitorg wat lastik sndiri2 jah.....carik kayu y bcabang, pastu potong ngan pisau.....bl dh puas hati ngan pjg lastik tu, kitorg akn kikis kulit kayu tu ngan pisau...biar jadi licin..klu x, mgerutu plk...xbest pegang..takut luka pn ye...hudus pn ye...so, bl dh kikis tu, lawa la dh lastik kite ni..hehe...kayu dh ade...bentuk pn dh ade,kn...so, carik la getah...beseny sbb mls, beli je getah ngan kulit (u tpt letak batu tu) kat kdai...tu klu mls la...klu rajin, g pau 'getah beskal' y dh xguna kat kdai beskal...tu u wat getah pjg....utk tpt letak batu plk, carik la kulit mn2...kulit kasut ke...hehe....wokeh, lastik dh siap..rasany dulu, xcukup ngan 1 lastik...kene ade 2,3..huh..klh jntan....ape prangai la...hudus sgguh...huhu...bl dh ade lastik, batu pn dh kutip, isik poket byk2..abis sume poket penuh ngan batu...klu rs xckup byk, isik plk lg kat baju, pastu ikat kat pinggang...huhu...pastu rmai2 landing bwh pokok2 buah, lastik tupai....huhu...dulu byk tupai..asik mkn buah..so, kitorg la jadik pegawai penghapus serangga perosak nih..huhuhu...

slain drpd lastik kayu ni, kitorg ade gak lastik getah y bodo2 tu....amik getah dlm 10...pastu lipat kertas kecik2....isik dlm poket, sama mcm isik batu td...operasi lastik getah ni akn start lps mgrib je, lps ngaji..tau nape??kitorg akn bbondong2 g umah sume pkcik polis...u lastik cicak...hahahaha...sronok gile...mklum la, ms kecik2 dl, ustaz kata dpt pahala klu lastik cicak...hehe...tp mmg dh tua2 gni,kite xigt...mgkin ade gak y xtau..so,aku smpat carik jap u kite sama2 bc...credit : BicaraMuslim dan iLuvislam

Banyak terdapat hadis tentang hukum membunuh cicak,antaranya:

1) Riwayat dari Ummu Syarik:"Sesungguhnya nabi s.a.w menyuruhnya membunuh cicak"
2) Riwayat dari Amir Bin Saad dari ayahnya: "Sesungguhnya nabi s.a.w menyuruh membunuh cicak dan menamakannya sebagai si penjahat kecil"
3) Riwayat dari Abi Hurairah dari nabi s.a.w: "sesiapa yang membunuh cicak dengan sekali pukulan dituliskan baginya 100 kebajikan,dan membunuhnya dengan 2 kali pukulan dituliskan baginya kebajikan kurang dari yang pertama,dan membunuhnya dengan 3 pukulan,kebajikannya kurang dari yang kedua"

Berlaku sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim a.s semasa Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulangkali. Tingkah lakunya diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu, “Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.' Lalu dijawab oleh burung tersebut, “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.” Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat dengan menghembus-hembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi lebih marak untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusannya itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan.)


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~ musang aym dan polis sentri~

aku rs dua2 pmainan ni sama jah konsepnye....ade y kejar, ade y kene kejar...huhu...aku cam mls je nk cite lebih2....sbb dh pjg sgt kot cite...dh penat dh pale hotak aku ni...huhu...tp, takut korg plk cebik...huhu..so, ckit2 je udah,ye...huhu..pmainan ni bg aku sama, cume klu musang ayam tu, kite rmai2 akn wat bulatan, kan....ank2 aym akn duk dlm bulatan....2,3 ekor musang akn duk luar, tp cube utk msuk dlm bulatan aka pgr u tgkp ank aym....penat main bndalah ni, sbb kene brlari beria...klu jadi ank aym tu xde la truk sgt, sbb kalu kite nk kuar atau msuk bulatan, kwn2 y jadik pgr akn tlg bukak....klu jadik musang tu y seksany...dh la kene kejar ank aym, pastu kene usaha lepas pgr...pndai2 la pk nk rempuh guane, nk loncat guane...klu kederat tu kuat, pndai2 la gomol pgr...huhu......

pling last aku main musang aym ni, ms kusus BTN 3,4 thun lps...gilo tul, tua2 bangka d suruhnye men musang aym...dh la pkcik BTN tu gile tul kat aku, dsuruhny aku jd MC, ms main2 musang aym ni pn dsuruhny aku jadik musang...huhu..tp aku no hal pun...suruh main, laju je...lain la suh bsuh pinggan ke,kn..huhu..lagipn y jadik ank aym tu, geng2 kolej aku gak...so, no hal....org suh lari,kite lari..org suh kejar, kite kejar...hahaha....penat bkn sbb kejar, tp sbb gelak...huhuhu...best gak main mcm bdk2 ni...skali skala buang tebiat gini, mantop gak...hehe...at last, leh la gak tgkap ank aym tu...pagar xkuat....seng2 je aku langgar...hahahaha...appadaa diorg ni...kene byk mnum susu...tulang rapuh...huhuhu...tringat plk lagu ibu aym ms kecik2 dl..syahdu gak lagu ni sbnany..sob2...

ibu aym dkejar musg...
ank aym cari ibunya...
ibu aym blari,trus lari...
dan d tgkp musag... =(
ank aym mcari...trus cari...
ibunya y hilang....
oh kasihan...oh kasihan...
aduh kasihan....

sob2....smpi hati penulis lirik ni wat lagu mcm gini...xbperikemanusiaan lgsung...sob2..wat la psl mkn buah2 tempatan ke..ade gak pekdahny...ni x....sedih aku..huwaaaaaaaaaa... =,O


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~ bola beracun ~

y??y??nape nama die bola beracun???huhuhu...aku bajet, ni kengkonon bola tu bracun la tu...tu pasai la klau kite kene,kite kiok...ye la...kene racun,mati la...mcm org mnum racun la gak...kan??hahaha...bgus..bgus...aku appreciate la org dl2..sush pyh pk nama game...aku main jah...siap tulun komen sesuai ke x lagi haaa...hahahaha....tulun la wei,tulun!!!! aku suke gile2 tahap gila babeng main bendalah ni....aku mmg suke la jadik grup y duk tgh2 tu...pastu mgedik2 try elak bola...bese la aku, bab gedik2, merenyih2 ni, aku mmg suke...huhu...pastu adat la org ppuan, nk ngelak bola tu, msti mulut pn sama naik....'awwwwww.....' 'tolonggggggg...' 'takut...takut....' huhu...lari nye idak, mulut je bunyi bising...huhu...tp tu la y wat game ni jd seronok....huhu...ms main game ni dl, kitorg ade kiraan mata....beseny grup y wat bulatan akn baling bola biar kene kat grup y duk dlm, kan...klu kene, mati..so klua sorg demi sorg....tp, klu la diorg terbaling bola tu tggi, dan org dlm dpt tgkp bola tu, so mata/point u org dlm akn btambah....dan, otometik diorg sume2 1 grup akn start main smula,kn...mknany y dh mati pn leh msuk u menggedik smula...ye la...dh hdup balik smula,kn....huhuhu..bsorak gile ms ni beseny...y tukang tgkap bola tu plk, mesti kombang abis dh segala lobang2 y ade....ye la, heroin tu...leh slamatk geng...xbangga ke??huhuhu...

aku pling xsuke klu jdik group luar, y kene wat bulatan...besenye nk bling bola ni kene ade taktik...agah je dl....biar diorg tkejut + mjerit + kalut dl..pastu br baling btul2..huhu...baling plk kene laju...pastu kdg2 kene gune taktik...aku dulu seng je...wat mata julin...biar diorg xleh agk nk baling ke mn...hahaha....lg 1, pndg kiri, tp baling knn...hahahaha.....kdg2 aku plk kene kjar lps tu, sbb depa mrh...hahaha..gilo la korg...aku pny suke la nk pndg mana...aku wat juling pn dh nsib baik dh...kalu aku baling smbil wat juling + muke jongos, lagi korg mrh aku!!! choooyyy la korg!!!hahahahaha......



:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::




~ kaki galah & aruh ~


nama je pmainan ni kaki galah...tp kitorg xguna galah pun...guna kayu jah....carik kayu y ayah aku xpkai, pastu pinjam ketam (ketam kayu ni...bkn ketam wat msk..huhu)...ketam sndiri jah kayu tu...bg sume licin, spy tgn xluka ms main nnt......pastu carik al kayu kecik2 u wat tpt topang kaki...dh paku elok2,siap...hahaha...ape lg...bjalan la merata....rs mcm rksaksa pn ade, sbb tinggi jah..huhu..tp dulu xbrani wat tggi2 sgt...nnt jatuh, parah...org tua pn xbg...syg ank la kata kan....bkudis seribu ke, kutu penuh 1 kepala ke, still ank,kn...huhu...tp pmainan ni xlama pn kitorg main, sbb xdek kepuasan sgt bbnding pmainan lain..ye la, takat jln2 je....boring...huhuhuh


pmainan aruh ni plk, aku rs rmai y tau...cume beseny kite pggil 'menari buluh' jah...aku pn br tau nama pmainan ni aruh...xpe la aruh ke, taruh ke, shah rukh ke, jnji pmainan ni mmg lyn....nk2 klu ade psg lagu..lagi seronok..ms blaja main ni dl, ade rentak die....cmane kite ubah drpd rentak slow ke rentak laju...mmg best....klu nk kire kaki tkepit tu, mmg adat la....tp xde la smpi lebam...tkepit manje jah...ape de hal....huhu....mule2 org tkepit kaki kite..lps2 tu, kite plk tkepit kaki org...so, fair la kan...huhu


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ rounders atau bola katok~

skrg ni aku slalu duk pk, rounders ni sama ke mcm main kriket?aku xpenah tgk pn kriket tu...so,xtau la sama ke x...cume kenkadang tgk cara pukul sama mcm pmainan rounders y aku main dulu2....aku suke main rounders..sbb pd aku, game ni menguji kepantasan, ketelitian, ketepatan....besenyekitorg main kat pdg skolah...pakat2 kumpul duit 20sen sorg u beli bola...kayu plk, wat sndiri...carik akyu pjg ala2 1 hasta...pastu trim ckit, bg ade shape...pakai pahat jah....pastu ketam sndiri....bg licin...siap..hahaha...jimat duit...huhu....

ptg2 sume brangkat g pdg skolah....sbb rounders ni best kalu main tpt lapang, besar....so, canteek la sgt klu leh conquer pdg skolah..hihi....klu grup kite y bwk, stiap org ade 2x pcubaan,kn....pas kite pukul, cam bese la, larik secepat mgkin, sbb kawasan luas gile...klu bleh, nk abisk 1 round tu secepat mgkin....huhu..lelah gile main game ni...tp sronok gak klu kite jd grup y 'kene tgkp bola'...klu boleh, kite cube tgkp bola y diorg pukul tu...tp klu bola tu dh jatuh cecah tnh, xleh la...kene tgkp bola tu ms tgh fresh kat udara, br la grup lwn akn mati..hahahaha....cam home run, gtu...huhuhu


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::























~ belon ape ni ~

aku xtau nama belon ni...tp best gak lyn belon ni, kalu nk compare ngan belon lg 1 tu..belon tu aku takut ckit...tkut meletup..hehe..hehe..hehe...y ni best...sbb kite try tiup sebesar y kite buleh.....pastu ade skill nk tutup lubang belon, lps kite tiup kat tiub die,kn..klu silap ttup, lubang tu leh tbukak balik...abis kudut balik belon kite..huhu...br2 ni ms aku balik keje, aku ade nmpk bdk2 kecik kat blok aku main belon ni...oooo...ade jual lag rupenye...geram je aku nk tny, beli kat mn...huhu.....huhu..


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::




~ caplong~

seigt aku la,kitorg wat caplong ni drpd buluh kot..ntah la, aku pn xigt...tp wat die ni agk sush...sbb kene teliti..kene tebuk lubang lg...pastu raut buluh u jolok kat lubang y kite wat td...kene kemas...br sedap nembak..huhu...peluru biasany kitorg gune kertas bsh (jgn xsgka..huhu)...xpun, kitorg carik la buah2 kecik y ade dlm balai polis tu..byk...pokok ape tu aku xsure la plk namanye, tp mmg byk...so, stok peluru tu xdek mslh...kitorg wat caplong ni u ape??well....tembak burung aaa...tembak tupai...mcm bese...huhuhu...cume kdg2 tu bl setan naik kat kepala, g tembak aym org...lahabau tul..huhu...aku mls nk cite lebih2..aku paste je la psl caplong ni ckit,k..saje, nk test bi korg hebat ke x..simple ingrish jah..huhu...

Wet newspaper makes ideal ammunition for my Caplong bamboo pump gun. Shape the papers into small, compacted pallets, they make good Caplong bullets and can really pack a punch.

The first compact ball of wet newspaper is stuffed in, and the firing shaft is used to push it almost to the end of the barrel.

Then, the second ‘bullet’ is loaded in. This time, with a quick and forceful push of the shaft into the barrel, the compression created inside the barrel will shoot out the first ‘bullet’. The faster the shaft is pushed into the barrel, the more powerful the shoot will be.



:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::





~ ntah~

aku rs ni la pmainan pling sengal, pling pondan aku penah main..xdek motip lgsung...dh la kite wat sndiri soalan...besenye aku akn kaler stiap kelopak tu ngan mcm2 kaler..pastu aku pn carik la mngsa u main....then smbil aku duk bukak tutup bukak tutup kelopak kertas ni,aku pon nyanyi la lagu xleh blah tu....'awk nk kaler appe??'huhu...pastu org tu pn plih la kaler ape,kn..klu die plih kaler merah, akupn wat la lg skali mcm td..bukak tutup bukk tutup smbil mengeja plk dh kali ni...hahahaha...m..e...r..a...h!!hohohoh...tgk la dpt ape...aku pn bc la ape y die dpt...pdhl sume2 tu aku sndiri y tulis...aloh la...xdek motip lgsg game ni..huhuhuh.....






:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ lidi ~

Korg nmpk bendalah y dperbuat drpd plastik ni?? penah main??huhu..klu korg tringin nk main, leh je pinjam ngan aku...ade haaaa kat umh ni..hihi....ni dh kire moden dah ni…ms aku kecik dulu2, pkai lidi jah….rmai2 g carik daun kelapa y dh gugur ke bumi…huhu….pastu raut ramai2…tp jgn plk korg g raut bwh pokok kelapa..kene hempap dek buah kelapa kang,parah….huhu…tp besenye kitorg lg gemar carik lidi drpd daun y kaler coklat..tu mknany daun tu dh lama jatuh…btg lidi die keras,tough...bbnding y daun still hijau….tu mknany daun tu baru lg jatuh…so, lidi die pn lembut lg la…..xbest wat main…cume kdg2 tu amik gak la lidi lembut, tp stakat nk wat ibu jah….tau ibu tu ape??ala…y kite guna u cungkil,tu..huhu….

cara main pn rasany sume tau,kn...osom la dulu...tgk sape bwk dl...pastu tebar...hehehe...pastu, pndai2 la korg nk cungkit cmane...selagi xbgerak lidi2 lain, orait aa tu...huhu...klu tgh2 cungkil tu, ade lidi y bgerak, aaaa....failed la tu....tp klu korg dh bjaya cungkil pun, pastu lidi tu jatuh balik hempap lidi lain, kire failed gak....huhu...kire penalty la tu, sbb cungkil xpndai..hahaha...pdn muko..huhu...huhu...korg xleh dh tnjuk muke sebek2 mintk kesian...x kire, next person plk takes turn...huhu...y lawaknye psl main cungkil lidi ni, bl kite kene usha lidi mane y kite leh cungkil...sbb kdg2 tperosok kat bwh,kn...ms ni la, kdg2 tu smpikn tbaring ats lntai...pipi btemu lntai....huhu....cium la lntai tu...huhuhuh..kdg2 tu, pny la bjaga2 nk tarik lidi, aku tgk muke sorg2 serius gile...senyap jah...xbckp lgsg...cncentrate la tu konon..huhu...kdg2 smpi bgegar2 tgn...hahaha......gud, my frens!!! hahahaha

:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::

~ brick game ~

tulun!!! tulun!!!! aku mmg meroyan gile bl ckp psl brick game ni...huhuhu....hr tu adik ade cite kan, psl kitorg g ten ten, ade jual brick game ni....hrga RM4.50 jah...huhu…aku bkn meroyan sbb rege die murh..tang murh tu, mmg la sgt2 d alu2kan..huhu…cume, tringat kisah sadis + tragis zmn aku dl2…ms dulu, telan air liur nk beli brick game ni..sob2…ye la…mhl gile ms tu….ye la, ms tu kan pmainan sume y murh2..tetibe muncul game y ade teknologi gini, tu y mhl tu….aku xleh igt bape hrga die, tp xtau la nape dlm kepala aku ni asik tbyg ‘80’….aku xbrani nk kata RM80…takut tslh….tp, mmg hrga brick game ni dulu mhl…bcinta la aku nyimpan duit baki skolah…simpan ckit2..akhirny bjaya la gak beli…share adik badik..huhu…bl tringat balik, bsyukur la korg sbb xrasa mcm aku, btapa peritny menyimpan u beli game ni haa…huhu….klu la aku tau dr dulu, rege brick game ni murh gile skrg ni, aku beli borong byk2, jual kat zmn aku dulu…hahahaha…what?what???nk gado ngan aku la tu…aku tau la xleh…sbb tu aku kata “klu”…huhu…kecoh la lu,mat…huhu….


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


~ hisap kertas minyak ~

Korg tau x y sblh <--- ni kertas minyak??tau??tau????hahahaha……..klu korg kata ‘tau’, mmg siyan la korg….huhu…tu bkn kertas minyak,dik non…tu namanya ‘rokok daun’…sape2 y leh teka rokok daun, aku mmg caya sama lu org..tp konpius gak aaa…mn .korg tau??hisap ke??hish..xdak kesedaran sivik tul..huhuhu….saje la nk share ngan korg, zmn kecik2 dl, aku pn hisap rokok daun gak….bkn pe, bleh dkatakan majority org dewasa + org tua kat kmpung dulu2 hisap rokok daun….kitorg y kecik2 ni pn try la gak….tp xde plk org tua mrh….mgkin sbb rokok daun kot..bkn rokok biasa tu…y Marlboro la, gapo la…huhu…





Ms kecik2 dulu, aku ngan butuk suke isap rokok daun…smbil2 tlg beli u org2 tua, beli u kitorg skali…1 ikat ni seposen je kot…beli tembakau skali, jgn lupe…hehe..pastu ms nk isap tu, buang ckit y tepi2….eceh….tiru org2 tua la ni…huhu…pastu amik tembakau skek, larik kat dlm daun….gulung2...ngidup api....strusny tu, korg bygk sndiri la ye..huhu....nsib baik la aku cepat insap..huhu..ye la, tkut gak lidah jadi keras ms ngaji..tu y stop tu..huhu...tp mmg btul pn, kite suke ikut stail org besa....ape y diorg wat, kite tringin nk wat gak...almaklumla..kepimpinan melalui teladan,kn...huhuhu...tu belum lg ckp psl mkn sirih...huhuhu...org tua2 zmn dulu kan suke mkn sirih...aku pn try gak....amik daun sirih, sapu ngan kapur...pastu isik buah pinang y dh gobek nipis2....lipat2 daun pastu ngap..huhu..tp aku xsuke sgt pn mkn sirih ni...pedas weh....xsure plk pedas sbb ape..sbb buah pinang tu ke, sbb daun sirih tu sndiri...dh la tu, abis merah gigi2, bibir...hish...mcm hape je..xcun...huhu..tp, aku mmg rajin gobek (kacip) buah pinang.....kutip buah pinang y jatuh...ydh msk la....br seng nk kopek kulit...bl dh togel je buah pinang tu, br la gobek..nipis2...tp sbb aku bdk lg, kederat tu kdg2 xkuat...sbb buah pinang ni nmpk je kecik,tp keras...tu y kdg2 smpi aku y trangkat ms duk gobek...hahaha....punye la nk gobek buah pinang...hahahaha



:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::



~ bubu ikan ~

dulu aku ngan adik2 aku suke ikut ayah aku ngan geng2 die g tgkp ikan....pkai bubu je...kdg2 tu pkai pukat @ jala...tp y aku nk cite ni, psl bubu...ayah aku suke ajk ank2 die ikut g thn bubu kat sungai2....ade gak y bkn sungai, tp ala2 la...huhu...ade la dlm 3,4 port....lama2 ank plk y naik syok..huhu...korg nmpk x dlm gmba ni, ade pmukaan y bsr, ade y kecik,kn....kite kene tgk arus air tu mnghala ke arh mn..klu arus ke kiri, so otometik y besar ngadap knn...y kecik kat bhgian kiri...spy ikan seng msuk...don wori, ikan xleh klua, sbb xlarat lwn arus..huhuhu....beseny ayh aku dulu tutup bah blkg......bl dh isik dlm sungai, pancang la kayu..wat tnda...kang xjumpe plk bubu isik kat mn,kn...hehe....beseny ayh aku isik tengahari...ptg br kitorg g angkat bubu..bleh je klu nk tggu, tp xbest la pd aku..sbb kite akn jadik xsbr...xmenyabar2, xmnyempat2 nk g check...huhu...ms nk angkat bubu ni la, pling seronok...bl tgk ikan punye la byk..huhu...xigt plk ikan ape y besenye leh tgkap....pastu kitorg bkn mkn sgt pn ikan tu, sbb bese la ikan sungai, byk tulang...tp kepuasan ms nangkap ikan ni y best....

sbb tu la, aku phm prasaan org kaki pancing ni....mmg la klu ikutkn, ramai y pelik...sggup tggu lama...duk tgh2 pns...bjam2...dpt ikan blum tentu...klu dpt pn bape ekor jah...kudut plk tu saiz ikan...baik beli kat psr jah....hohohoh...pjgnye ngomel...huhu...tp tu la, hny kaki pancing @ tgkp ikan jah y tau ape mksud KEPUASAN sbnr...so esok2klu suami korg ni kaki pncing, jgn plk ringan je mulut tu g maki...support diorg...skali skala, ape slhny teman diorg..spy korg phm minat diorg dan sokong bnde y diorg minat...ye la, nk tlg korek cacing kat tnh u wat umpan, korg geli,kn...so, ape je lg y korg leh wat, support je la....slagi x abaikn rumahtgga....nsib baik die pncing ikan,bkn pncing org...tu kes berat tu..huhuhu..tp,klu smpi xigt ank bini kat umah, mmg nk kene siku la tu...huhuuhuhu


:: ------------------------- :: ------------------------- :: ------------------------- ::------------------------- ::


k la, aku stop dl la kot..ikutk, ade lg dlm 7,8 keping gmba y aku nk cite...tp otak aku dh penat sgt dh...ye la, bape hr aku duk ngadap mendalah ni je....pastu ngan tragedi tulis pjg2 tp hilang....adoi...nyaris aku meroyan....huhu..so, klu ade lg game y korg penah main dulu2, leh la korg btau aku nnt...kot2 aku rajin nk update..xpun korg tulis je kat blog korg..aku plk y jd tukang bc,k...hehe...tp, jgn lupe sume kenangan2 ni....pengalaman ni la y byk mdewasakn kite..y byk mengajar kite mengenal kehidupan...klu ade org byr sejuta skalipn, xmmpu u wat kite leh ulang balik ke masa dulu,kn...simpan kngan ni elok2...esok2, ni la y kite akn share ngan ank cucu kite...hehe...so, gtg....
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

7 Response to "geng..jom main...nostalgia zmn bdk2...ole!!!"

  1. Anonymous Says:
    April 8, 2010 at 8:22 AM

    teng teng???xpnah dgr plak..sy pggil decok...hahahaha

  2. onniye*occuke says:
    April 8, 2010 at 8:24 AM

    btul gak tu..decok la ore kelate pggil...hahhahaha...sy pon pggil decok...ade byk jnis kn game ni....hahaha...

  3. Anonymous Says:
    April 8, 2010 at 12:26 PM

    wat is decok??hahaha..i org luar, xmain la pggil decok..hehehe

  4. Anonymous Says:
    April 9, 2010 at 7:40 AM

    batu seremban tu zaman moden ke tu yg lawa2 tu??mane nk carik ek..hahaha..xpnah nmpak pulak..

  5. onniye*occuke says:
    April 9, 2010 at 7:42 AM

    anonymous1: eksyen org luar..blah la..haha

    anonymous2: ntah..sy pn xpnah nmpk gak sbnrnye...hahaha...jahit sndr sudah..haha

  6. Anonymous Says:
    April 11, 2010 at 11:57 PM

    ala...tny2 psl batu seremban..mcm la pndai main..ekekeke

  7. onniye*occuke says:
    April 20, 2010 at 8:15 AM

    anonymous: awk tu pndai main ke??haha