bl org ade degree, tp otak mcm keldai!!



hmmm....tu la status kat ym aku skrg ni...ksr,kn....hohoho..mrh sgguh nih...hahahaha...trus terg, mmg sgt ksr la sbnany pd aku, sbb aku xpernah nk maki hamun mcm ni....aku pn bkira2 gak nk tulis kat blog ke x...tp aku isik gak, sbb aku nk bl adik2 bc, adik kene sedar ttg 1 pkara...sesabar mn pn seseorg tu, still ade tahap sabarnye...mnusia slalu btindak, biasany2 y bodo2 la bl kite rs kite dh reach max level...1 lg reason, sbb aku nk adik2 tau situasi bl berada dlm dunia pekerjaan....y adik2 xpernah dan xboleh jgka slagi adik2 smua xmsuk ke dunia ni....




aku mcm jgk org2 lain seme, ms mula2 start keje, impikn bnde y indah dlm dunia pekerjaan...tp korg seme kene igt, kdg2 psekitaran pekerjaan kite ni bersih...harum...tp org keliling y wat jadi busuk,tengik...aku xleh cite lebih2, sbb ni melibatkn organisasi aku sndiri...nk cite lebih2 aku xmmpu, tp trus terg, aku menulis skrg ni sbb aku nk tempat u luah sbnany...u aku luah rs xpuas hati, rs sedih, rs ralat aku pd org2 d sekeliling aku y xnk cube mperbaiki dr u jadi org y lebih baik....dan aku rs aku nk cite ni, slps aku 'diam' utk tempoh 7 thun aku bkerja....

haha...serius eh, bunyi..huhu....bese la, dlm suke2, ade ms kite kene serius....so, dlm hal ni, aku kene serius...dan klu leh, aku hrp sgt la korg y hadek2 ni amik pengajaran mn2 y bleh,k...dlm bkwn, aku leh bahagikan istilah 'rakan sekerja' ni kpd 2 bahagian : kerja @ sosial...aku mls sgt nk sentuh psl sikap org2 keliling aku psl keje...adik pn leh tau kot....die sokmo ade kat cni, die bleh nmpk prangai sorg2 kat cni..aku sndiri pn xperfect dlm mengaja...sbb aku tau, mengaja ni bkn 1 bnde y seng...sblm aku terjun msuk bidg mengaja ni, aku xpernah bleh byg, mengaja sesush ni...aku mmg sgt2 berusaha seboleh y aku mmpu..aku stadi, cube carik cara y lebih baik,lbih seng u mudahk student2 aku, plan program u bantu student, tu blm lagi taip nota smpi kul 2 pg...begitu besar pengorbanan y aku kene wat, ats nama USAHA MPERBAIKI PRESTASI KERJA aku...tp bl ade y wat endah xendah, xnk berusaha u perbaiki dr, asik bharap pd org lain, wat aku rs xbest...come on la...kite deal ngan org...kite org y bstatus profesional kelas A...so, pliss la....jgn la buat org seng2 je pndg rendah profesion ni sbb kita...tu la y wat aku sedih sgt2...aku xkisah klu lps kite usaha, lps tu kite still xmmpu wat student kite phm...tu xpe bg aku...sbb kite dh usaha stakat y kite mmpu...tp klu ko lgsung x usaha, cmane?? nk mrhk student y ngumpat2 ko??hmmmm...pk2 kan la...

aku sbnany seorg y sgt2 xde ms u pk psl org...nk peg tpt org semata2 u sosek2 psl org, tu bkn cara aku...tp tu la...dlm kite duk diam2, wat keje kite je, org still mngata ttg kite...op cos ttg keje je la..nk kutuk psl ape lg,kn...aku stiasa bpegang pd 1 bnde : dlm stiap bnde y kite wat, akn sntiasa ade org y xsuke kite...kite xde pilihan u menolak...cume kite kene pilih : nk dibenci kerana 1) dipuji pihak atasan krn kerja kita atau 2) krana xbuat keje atau wat keje cincai bancai....seng je..plih la y mn 1 korg nk...aku plih y 1st...klu ade org ngumpat2 blkg psl org atsn y knonny lebih suke set2 aku ni, aku prefer u senyap je....korg ngumpat la blkg2 pn, tu hak korg....korg nk ngumpat smpi jd ribut tofan ke, tsunami ke kat keliling aku, aku no heran....org atsan nk puji ke, nk suke ke, tu hak diorg...korg nk ngumpat, nk keji ke, nk xpuas hati ke, tu hak korg..aku xpernah nk halang....aku ckp gak kat kwn2 y senasib ngan aku, saba..jgn lwn...ape skali pn, diorg xsuke sbb org atsan seng dgn kite...so, bkn slh kite dgn diorg...mgkin ade rs x adil pd diorg, tp slagi slh ni bkn dtg dr kite, biar je....lwn ckp bkn la 1 tindakan y bijak...xpe la..mn tau dgn rs xpuas hati tu akn mbuatk diorg mkin b'usaha u tgkatkn prestasi keje diorg...huhu...au sntiasa doakn bnde tu akn jd knyataan..bkn u sape2, tp u smua...


tp tu la, dlm bidg kerja ape skalipn, dktor ke, pensyarah ke, peguam ke, hatta ke penoreh getah skalipn, tukg cuci skali pn, mentaliti 'otak keldai' ni sntiasa ade d mana2...mmg sikap manusia, xbleh tgk org lain dpuji...xbleh tgk org lain seng...stiasa ringan je mulut tu nk wat ketupat,kn...huhu...tp klu aku tgk akak2 cuci opis aku bising2 bebel, aku xde la pns sgt...tp, y wat aku ade rs skeptikal, rs ralat sgt2, bl org keliling aku y ade degree, master, tp attitude 'zero'...btul2 buat aku sedih...sblm ni aku tgk je org keliling aku ni wat mcm2 gosip psl ntah sape2...ade y smpi bmsm2 muka...aku tgk je...bkn cara aku u joint ngumpat2, jtuhkn kwn, tp hr ni aku luah kat blog, sbb aku rs ralat....mcmana aku xralat, ape y tjadi d keliling aku slama ni, aku just diamk je...aku pegg prinsip bsaba....tp hr ni aku tgk, kead mkin complicated...so, hr ni aku luah kat blog...niat aku 1 je...bkn u jtuhk value organisasi aku d mata korg2 y tgh bc, tp 1 je...spy adik2 seme y tgh bc ni, wat 1 pengajaran....


bl adik2 seme dh keje nnt, jadila org y komited dgn kerja...xsalah u b'hepi2', ronggeng2, gelak2, huha2 skalipn ms keje...tp kualiti kerja tu,jg...jgn jatuhk air muka rkn sekerja...seteruk mana/ sebyk mn kite xpuas hati psl kualiti kerja kwn kite / prangai die, jgn seng2 g jaja crite pd org luar....pd kwn2 y lain....kene igt, kite b'interaksi, bekerja dgn org y kengkonon dewasa...org y kengkonon dewasa, mature ni tggi sgt ego...gaduh mulut dan hasut menghasut akn sgt mudah blaku dlm organisasi kerja...igt tu..toksah la nk pk die tu dktr ke, pensyarah ke, peguam ke...sama jah...klu kat U skalipn kite dh nmpk bnde2 ngumpat, hasut, mls ni mmg wujud,kn...tp bl kite dh keje nnt, situasi ni akn jd lebih byk,lbih parah lg...sbb tu la, dlm bekerja ni kene byk bsaba.....DIAM...akak rs, diam tu lbih baik dlm byk kead......lg 1, jgn takut utk dbenci......sebagus mn kite bekerja, sebaik mn hub kite dgn pihak atasan(management) atau rkn sekerja, pcaya la...msti ade y xbpuas hati dgn kite....cume mcm akak kata td, plih...kite nk dr kite dbenci krn sbb y mn 1.......tepuk dada, tnya selera...

kdg2 akak rs mcm klaka...ayt y sokmo kuar dr mulut akak dlm 2,3 hr ni -- 'ape punye mentaliti la...ade degree, tp...hmmmm...' hahaha..mgkin sbb akak dh lama kerja kat cni..start 2003 lg..adik2 bygkn la...ape je blaku d keliling, akak bsikap neutral...akak plih u BEKERJA...bkn BERGOSIP/MENGUMPAT....dede2 (tau ko??huhu) tu ade...lumrah la mnusia...tp akak xwat bnde y kacau org...spnjg lelebih kurg 7thun akak bekerja kat cni, byk bnde y mngajar akak erti KOMUNIKASI DLM ORGANISASI KERJA...kusus bagai nk rak..team building la hape...tp tu la, slagi kite xubah attitude dr kite, xde sape y bleh tlg....nsihat akak u dr akak, u adik2 akak, buang la titik hitam dlm hati tu..jgn dengki2 dgn org.....x rs penat ke, dengki2 dgn org ni??

org wat keje dgn baik,kite dengki...
org kene puji dek ketua, kite dengki..
org baik ngan student, kite dengki..
org dpt ranking kelas no 1, kite dengki...
org baik ngan pengurusan,kite dengki..
org slalu dpilih u g krsus, kite dengki...
org x kene g kusus, kite je kene g kusus pn, kite dengki...
org beli kete baru, kite dengki..
org byk jwtn dlm organisasi, kite dengki...
dengki..dengki..dengki x abis2...

cmane la organisasi kite nk maju, nk ke hdpn klu attitude kite mcm ni?? sbb tu aku guna perkataan ksr, keldai....sori la..mmg ksr...sgt2 ksr..tp klu nk bnding dgn rs kecewa aku skrg ni, jauh lg bsr...akak org y mule2 bkk kolej ni...set2 taskforce la konon...akak (dan kwn2 lain)adlh org terawal y sama2 bsush pyh lihat kolej ni btatih...merangkak, bdiri, bjalan, berlari...dan akak jgk org y melihat mcmana situasi organisasi jatuh...smua d dpn mata akak...igt akak xsedih?? bkn sedih sbb ade ms jatuh, ade ms bgun...akak bleh fhm, mmg tu adat dlm psaingan...tp sedih bl tgk attitude sstgh org y sgt menyedihk...y akak mksudkn ni mgkin ckit je, tp still mberi kesan pd organisasi kerja...mcmana nk bantu bangunkn organisasi, klu kite sndiri msih bpuak2, saling mjatuhk rkn....xtau la knp ade y busuk hati pd kwn sndiri...akak rs akak adlh org y sgt2 sygk kwn2 akak.....dlm hati ni, xpernah skalipn ade niat nk jatuhk kwn, nk dengki...tp,knp ade org y suke tgk kwn bgaduh sesama sndiri, buat2 cerita y xbetul ttg org lain.....arrrggggggghhhhh...migraine bl pk...huhu.....mgkin ni 1st dan last akak luah ttg smua rs kesal, ralat ni...lps2 ni x kot....sori amik ms korg bc bnde y xdek kaitan pn ngan korg buat ms ni,kn...huhu..

akak mmg ikhlas bl share ngan adik2 smua....dugaan dlm bekerja sntiasa ada...cume dugaan cmane, kite xleh jgka...bsyukur la klu ade y dh keje, atau bl adik2 keje nnt, dugaan tu stakat 'challenge : to be success in WORK' bkn relationship dgn collegue...lbih baik deal dgn kertas, bbnding deal dgn manusia...rkn skerja ade byk..doa la, xde 'parasit' dlm rakan sekerja....doala, mdh2an dijauhkn drpd golongan 'ade degree, tp otak mcm keldai' mcm akak cite ni..huhuhu...tp, jgn ikut prangai akak plk, mngkeldaikn org..xbaik gak ni...hahahaha....k la..akak nk tenangk jiwa akak y tgh kacau ni...nk nyanyi lah jap..huhu..xleh wat keje...dlm hati tgh ade ombak..huhu...nk nyanyi jap, bg ade taman skek..hehe....

lastly, igt pesan akak...bl adik2 nk mnjengah dunia pekerjaan nnt,
1) sabar
2) diam lbih baik drpd : bckp bnde y xbetul atau xpasti, atau bwk mulut
3) jgn ade sikap busuk hati
4) buang sikap dengki
5) communication skills xbguna klu xde hati y bersih, attitude y baik
6) stiasa bsedia u brubah ke arah y lebih baik
7) jgn slalu anyam ketupat ( sbb xbg pun, korg msti ngumpat gk...huhu..so,kurg2kn ye..hihi)
8) buang sikap escapism tu...jgn asik tolak kerja kat org...klu asik tolak, bl nk blaja??ni akak tegur smua adik2 ye..sbb akak rs, mslh utama student U adlh menolak keje..huhuhu..korg jgn maki akak...akak ni org tua..akak tahu mslh utama bdk2 U..korg jgn ngade2 nak maki iols,hoccay!!!huahuahua
9) klu ade pn org kutuk2 kite, just do-stupid...wat mcm xtau je....kite snyum je kat diorg,tegur baik2...biar diorg lg bengkek...hahahaha..perang psiko lg bgus,tau....kite bg kuman, setan dlm hati diorg tu tseksa ckit demi ckit....lg bgus dr melawan...hahaha
10) ikhlas!!! ikhlas!! ikhlas!!!

dan y pling penting........

11)jgn takut u dibenci [tp man2 la...plih y no 1 td, hoccay noks???]




k la, akak stop la dl...klu x, mau 1hr 1 mlm akak cite...hahahaha...
akak doakan adik2 seme akn dpt menikmati suasana kerja y menyenangkan....i'Allah....
cau cin cau....[dik, mkn cincau nk??lapa plk sebut2 ni..hehe..hehe...adios..]
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

7 Response to "bl org ade degree, tp otak mcm keldai!!"

  1. Anonymous Says:
    April 13, 2010 at 8:00 AM

    kt mane2 pon ade je org hampeh ni kan...kt kerajaan ke swasta ke, same je..mesti akn ade yg xpuas ati..ilex kak..

  2. cikkiah says:
    April 13, 2010 at 6:20 PM

    fuh..gila pnjg entry die..hbs dh bace...hoho..

  3. onniye*occuke says:
    April 13, 2010 at 9:01 PM

    hahaha...pjg ke?blum lg tgk y pmainan kat bwh...mau meroyan nk hbisk..hihi

    yup...mn2 pn mmg ade je org y hampagas ni..so,adik2 seme kene get ready la,k...kdg2 elok2 kite ni pnyabar orgnye, ek eh...ckit2 mkin bekeng...sbb tension sokmo..huhuhu...akak mmg tgh rilex ni...siap leh blogg lagi haaa...ekekeke

  4. Serikandi Mujahidah... says:
    April 14, 2010 at 12:30 PM

    em..byk2 sabor..tula psal...mmg rmai y gni..sbb tu org kite xmaju2

  5. Anonymous Says:
    April 15, 2010 at 7:42 AM

    aiyak,....otak keldai tu lembap ke camane??hahaha

  6. Anonymous Says:
    April 15, 2010 at 8:30 PM

    dungu kot..huhu

  7. onniye*occuke says:
    April 16, 2010 at 8:08 AM

    dungu, bodo x bodo kot...hahaha...ntah...lembap la...bbeza ngan kancil yg otak geliga...ok..itu hanye la cite dongeng..hahaa