student U, tp attitude..............

kdg2......penah x kite duk sorg2, kite pk.....btul2 ke kite ni lyk u ke universiti??? mgkin soalan ni agk keras, tp itu mmg knyataan...pernah x kite smua ni tpikir u tny dr kite sndiri...btul2 ke kite ni benar2 lyk u bgelar pelajar universiti.....mgkin rmai y akan kata
"msti la lyk...sbb U y bg offer letter"..
mgkin ade jgk y akn kata
"mesti la...result kat matrikulasi dl 3.5 n above"
hmm..yakin sgguh kite ni,kn....

ok la klu korg rs korg bnr2 lyk....klu korg lyk, 1 je lg soalan aku...
adekh attitude korg mgmbrkn atttude seorg pelajar U?
adekh attitude korg mgmbrkn atttude seorg pelajar institusi pengajian tinggi?
adekh attitude korg mgmbrkn atttude seorg bakal lulusan ijazah?
dan....
adekh attitude korg mgmbrkn atttude seorg bakal kakitangan profesional??
tepuk dada, tny selera....tu psoalan aku sbnany....

knp aku bangkitkn persoalan ni.....sbb aku rs adik2 skrg ckup btuah dlahirkn dlm thun 80-an, di mana peluang u msuk ke U tbuka luas, tp......xramai y mengambil peluang ni u bljr bsungguh2 dan xramai y mjaga attitude sbg sbnr2nya pljr U....pernah x kite pk, btapa btuahny kite y lahir dlm thun 80-an ni....slps kite hbis SPM, klu xdpt msuk U skalipn, byk kolej2 matrikulasi y offer tempat....abis matrikulasi, byk U awam dan swasta offer tpt u kite....penah x tdetik kat hati kite, kite bkn bsaing u msuk U sbnanya,tp bsaing u PILIH U MANA....hmmm...mgkin ade y xbrape bleh fhm mksud aku ni,kn..meh aku cite ckit demi ckit...cume aku hrp sape2 y nk bc ni, bc dgn hati tbuka...kene open your mind, coz all the issues ni, mgkn bbeza dgn pndpt korg...tp aku bcerita bdasarkn pengalaman aku sndiri, sbg seorg bks pelajar dan psyarah, y melihat dpn mata aku sndiri, mcmana peredaran sektor pembelajaran dan attitude pelajar U dr skop pndgn guru, pljr U, pensyarah matrikulasi dan U..

bg org y lahir sblm thun 80-an, peluang bljr xsemudah skrg....xbyk aliran matrikulasi y ditawarkan...klu ade pn, bukn gah mcm skrg,hmpir kbnykn negeri ade kolej matrikulasi msing2...klu dulu, x.....aliran matrikulasi cume dibuka dgn pengambilan pelajar y terhad...TERHAD..bmakna bil pljrny ckit n xde bangunan khas mcm kolej skrg ni..ade sesetengah U y ade student asasi di U msing2, tp still dlm bil y xramai...so, boleh x korg bygkn persaingan y ada pd ms dl?? tu br cite ttg matrikulasi....blum lg U...."UNIVERSITI SWASTA"....ape kebenda tu?? y ade dlm kepala aku dulu2, cuma "UNIVERSITI AWAM" y ntah brp ketul je tu...korg kire la sndiri..mn ade UTP, UniKL, segala jenis UMP, UMK la sgala2 tu....korg xkn boleh bykn mcamana psaingan org dulu2 dlm merebut tpt ke U...dgn bil U awam y xsmpi 10 (kot), bleh ke korg bygkn klu korg hdup zmn aku dan sblm2 nye?? bleh ke korg bjaya dgn psaingan y sesengit mcm tu??korg rs korg dpt ke msuk U dgn result korg tu, dgn psaingan y sgt sengit pd ms tu......pk2 kan....

bbalik psl result, aku yakin....korg msti kata
'aku yakin bleh msuk U, sbb result aku bgus...3.5+'
bl aku menulis, aku xnk korg tgk mcm aku dengki ngan korg...huhu..xde sbb aku nk bdengki bgai ngan korg, hoccay...huhuhu...cume aku nk korg lihat dr sisi pndg y berbeza..korg student..ape kata korg bc plk ape y bmain dlm kepala seorg bgelar 'pensyarah'...ala, pnsyarah mn2 pn sama je...korg kene tau ape y org lain pk ttg pljr U...spy korg bleh 'tsedar' drpd sesetgh bnda y slama ni korg buat, tp korg xsedar pn y sbnany xbfaedah lgsg..dan xmgambarkn attitude korg sbg pljr U, nk2 d dpn masy luar...hohoho, mcm pns je nih...huhuhu

bl aku menulis, aku sbnany bniat u share dan menegur....niat aku mmg ikhlas...xde sbb lain...dengki ke, sakit hati ke...xde...sbb aku dpt lihat pbezaan attitude pljr zmn skrg....ramai y agk sombong dgn keputusan peperiksaan matrikulasi..rmai y mndabik dada dgn result y bgus tu, shinggakn xde rs rendah diri dlm hati...igt ye, wlupn kite ni pljr U, layak ke kite mdabik dada? menyombong?kononnye aku ni pljr U...itu la mslh pljr U y aku tgk skrg ni...asik mbangga dr kononny pljr U...pelajar y bgus bkn mcm ni attitudenya....pljr y bgus akn sntiasa merendah dr..ye la, sbb die tahu..u ape sombong? u ape bangga diri, sedangkan korg xgraduate lagi pn....slagi korg xtamatk pengajian, belum tentu korg lulus...igt tu....jadi, u ape korg sombong...? [korg y xsombong tu, jgn emo lbih2 plk...ni aku tuju u y sombong jah..huhuhu] klu la korg tahu hakikat y sbnr disebalik pengurusan PnP ni sndiri, krg akn sedar...betapa smpi bl2 pn kite ni sbnanya xlayak u sombong....tlalu byk soalan y korg kene pk sbnany, sblm korg terasa nk ek ckit..huhuhuh...knp???hehehe....

result matrik aku bgus..
meh aku tny....betul ke result korg sbnany sebagus tu?? [aku y menanda, dan aku tahu level korg]

aku dpt msuk U..so, bmkna aku lyk....
meh aku tny...korg bangga ke, sedangkn korg tahu tlalu byk U zmn skrg ni, dan tlalu byk offer y dibuka oleh stiap U oleh sbb dasar pendidikan kite skrg ni y mtk smua U utk buka tempat kemasukan sbyk mgkin...so, btul ke korg mmg sbna2ny lyk??sume org pn aku tgk msuk U...so, bangga??heh!

aku ni student U...k??
aku nk tny...ko dh cnfirm ke akn klua U ni sbg graduan? klua U bleh jd ade 2 sbb...btul2 graduate, atau failed/ kene tendang..so, jgn menyombong slagi korg still tgh bjuang...aku y dh kuar U, dh jadik lect ni pn xdek ms nk menyombong...ni kan plk ko..grade pn blum tentu, keje pn blum tentu...klu aku nk menyombong, dh lama aku leh bsing2..
aku xmsuk matrik, trus msuk UTM...x ke hebat??
ms zmn U awam je plk tu y ade..heh!! x ke mknany aku pndai???
nk aku smbg lg??nk??nk??aaaaaa........hahah..siot jah aku nk blawan ngan diorg..xyah..heroin xgaduh ngan xtra kan...hahaha..xpe, aku xyah gebang2 kat depa..klu2 dh rs mcm thp 'sunat, br aku bls..ni thp 'makruh' lg ni..huhu]

result aku skrg kat U bgus...sume 3.00++....
y ni aku xnk tnya...aku nk btau...aku adlh org lama...y bsama2 dgn psyarah kolej, matrikulasi, U stiap kali menanda kertas peperiksaan matrik n bl ade kursus2 bsama pnsyarah U...mmg prinsip kami, u xdedahkn bgaimana perincian pemeriksaan kertas jwpn pelajar U atau matrik...bsyukur la korg xleh tahu, sbb bnde ni rhsia...klu korg tahu hakikat sbnany, bleh buat korg sedih...sbb keputusan y korg dpt, blum tentu mgambarkn kelayakn korg y sbnanya....sori klu it's hurt, but it is...fact...mgkin ade y btul2 lyk dgn result die, aku x deny...mmg rmai y result die tu btul2 mgambark / relate dgn keupayaan die...tu mmg btul...y aku sentuh ni, sesetengah shj....bkn korg tau...huhu...aku xleh cite, sbb pemarkahan ni rhsia..tp aku rs korg leh bygkn kot...igt x, ms xm spm dl, korg [eh, bkn korg..kwn korg..hehe] sokmo kata
'eh, aku dpt A?mcm xcaye je...ni msti graf turun ni.."
aku rs rmai y ade pengalaman psl bnde ni, kn...trus terg aku btau, bkn graf turun sbnany...tp sistem gred sbnany gune taburan normal..igt lag taburan normal??ke korg xtau ckp bm, kene ckp omputih??huhuhu...normal curve, sengal....huhuhu....gitu la...kite akn wat sistem gred mengikut taburan normal..mgkin sush korg nk phm, klu korg xleh byg cmane bentuk normal curve ni..tp klu y leh byg, korg bleh try la imagine...andaikn kite ade sume result hangpa ni...kite sort dr result y hazab '0' smpi la pling superb 100...so, lps tu kite akn sesuaikn dgn bentuk taburan normal...u sesuaikan dgn pemarkahan y kite dh sort td...sbb tu bl rmai y result pn sesama hazab, bl dh disesuaik ngan normal curve, maka sesama hazab tu pn dpt resutt y lbih ok drpd hakikat y sbna spy xmnghancurkn result xm kebangsaan...xphm??mmg pn aku cite spy korg xphm...dh la cite ckit, pastu xphm plk tu, sbb klu korg phm, aku kene saman plk nnt....huhuhu.......pndai x aku..hehehehe

ish, aku sbnany nk mrh korg ni,kn...so serius balik..xde gelak2 dh..huh!! so, dpendekkn cite, aku menulis ni bkn sbb ape...bkn sbb dengki..u ape aku dengki, sdgkn aku dh bjaya dgn keje aku,korg tu y xlepas2 lg U..so, nk dengki buat ape,kn??cume nsihat la kot drpd seorg kakak...y xnk adik2 die bjaya, tp sombong...bjaya, tp angkuh...dan tlg la jg attitude korg sbg org y bpendidikan tggi...jgn malukan @ wat bnde y leh wat masy pndg rendah pd pljr U..jgn smpi org kmpung pn kata 'hrp je bljr U, tp prangai sama mcm lps PMR je'...jg hrga diri pljr U tu...

bl jmpe org lain, org tua ke, org kampung skalipn, jgn ade prsaan sombong, ek, bangga dr tu....
buang jauh2...kite xlyk sbnany u sombong,u merasa kite hebat sbb bgelar pljr U....xde sbb pun....klu nk merasa sombong skalipn, bkn kite sbnany y lyk...tp org y lebih tua dr kite..y lahir sblm thun 80-an...sbb diorg msuk U dgn sbna2nya kelayakan diorg..dgn psaingan y sgt2 sengit..jd, merasa malu la klu ade dlm hati tu, tlintas u merasa sombong, riak...bkn kite orgny ptut berasa bangga dr.....bkn kite...[org tua pn sbnany xleh smbong..tp klu diorg ek, korg jgn lwn...huhu..dgr je....pastu slow2 cabut..hihi] hak kite cume 1 je, bljr bsungguh2...bljr bsungguh2 bkn stakat tnggungjwb, tp jg hak kite...xramai y tahu, y sedar hakikat ni....aku mls cite lebih2, tp aku hrp korg2 y mbaca ni, pk2 kan la ape y aku bebel ni..byk bnde sbnany y aku nk luah, tp mls dh nk tulis..penat gile..mgkin sbb dh kertu kot...penat taip2 ni...xkoser..huhu...cume last,aku nk cite kat korg 1 cerita....y mbawa kpd knp aku menulis ttg ni...korg renung2, nilai dr sndiri...cube fikir, ape agknye y korg akn rs klu korg berada d tpt aku...tp jauh dsudut hati aku, aku bdoa sgt2 korg bkn seperti PELAJAR UNIVERSITI Y AKU JUMPE HR NI...amin.....


19/4/2010
2.50 ptg...
SITUASI ::
hr ni aku kene anta adik kat STESEN BAS UM#..
adik akn balik ke perak...d sebelah2 aku, ade dlm 2 group y lain...
sblh aku dan adik, ade 2org prmpuan (aku agk student UM#,maybe...) pkai BAJU TSHIRT biasa...
d hujung 1 lg, ade sekumpulan pelajar perempuan UM# dlm 5,6 org memakai BAJU KURUNG, BTUDUNG, CNTIK2 ORGNYA...

CERITANYE::
adik tpndg group y BERBAJU KURUNG tu buang tisu slambe je....y lain xde sape y tegur...
mgkin, pd diorg pbuatan tu xde slhnye...stesen bas tu bkn BAPAK DIORG PUNYE...so, it's free to do anything in this free country, MAYBE!!
adik btau aku...
aku dh bengkek ms ni...aku bengkek sbb!!

1) ni ke attitude pljr U?? buang smph merata n xde sape y tegur..

2)ngkorg pkai bj kurung elok2, pkai tudung btutup elok, muke cntik, tp buang smph merata...cntik ke korg d mata aku??X!!!

3) korg islam??korg tau x islam suruh bersih??suh jg kebersihan??

4) attitude..attitude..attitude....xpe klu korg xnk tlg kutip smph, tp jgn buang smph!!!

5) sikap XMERASA MALU bl buat pkara y slh..mgkin diorg xtau y buang smph ni slh...habis, ko msuk U, xreti2 lag?? ko igt buang smph merata tu NICE ke???

6) ni y aku nk sgt3 tny....klu KORG DGN PAKWE KORG, KORG BUANG X SMPH TD MERATA DPN PKWE KORG?? aku yakin, x!!...so, HIPOKRIT!! that is common n very very very the very of very obvious (hahah..bhs ape ni aku balun?) dlm kite punye society...u wan to admit or nop, it's in your hand..but, it's TRUTH...

adik duk thn2, x bg aku g tegur..aku bkn nk wat ape, nk g kutip dpn diorg je..
xnk sound pape pn, tp adik x bg...so, aku diam je, wlupn hati aku sedih mengenangk sume2 tu taraf adik2 aku...
sedih, sbb org memandang kebersihan ni 1 bnde y xdek nilai...smph dbuang merata2...
oleh PELAJAR U plk tu...so, kat cni la aku rs xpuas hati, bkisar pd attitude....
adekah attitude mgambarkn korg sbg pljr U??x malu ke?klu aku pelajar UM# y sama dgn mangkuk2 td tu,
aku akn rs malu klu ade org luar kat sekeliling td..malu...sgt2 malu....
org y konon2ny bpendidikan tggi, tp.............[korg bleh phm kot ape aku rs...]

bl adik dh naik bas, aku g dkt dgn diorg, aku g kutip smph y diorg buang,
dgn 2,3 smph y lain..saje pn..spy diorg ade prsaan malu ckit..
ms ni aku mmg cnfirm, diorg nmpk aku kutip smph diorg..
bkn niat aku nk malukn diorg, tp kdg2 aku rs perlu...aku bwk g ke kete aku, sbb xdek tong smph..nnt la aku buang kat tong smph aku sndiri..xpe...
ms aku nk naik kete, aku toleh blkg...aku tgk, hmm...naik kete kancil putih...

mmg ms ni aku tgk lama....sbb otak aku ms tu tgh bpikir...
sedih + mrh bcmpur2...diorg leh gelak2 wat xtau...sedih..mmg sedih...

aku mmg duk pk 'lantak korg lah nk maki aku ke...aku xmrh klu korg nak maki aku
sbb aku kengkonon mcm perli korg td, kutip smph dpn2...mmg aku xmrh...
sbb aku tau, bl korg mrh, sbnany dh ade 1 kesedaran pd korg..hrp2 korg leh berpikir lps ni...."
tp y wat aku mrh sgt2, wat drh aku menyirap naik smpi kepala, bl.....
aku dlm kete,nk blah...
diorg y
student UM# ( cnfirm! toksah la tny mn aku tau..mls nk cite...)
pkai bj kurung
pkai tudung
muka cntik
lalu sblh kete aku dan
PAKAT RAMAI2 LAMBAI TGN KAT AKU, SMBIL GELAK2
x ke mcm taik prangai tu??
aku mls nk cite, korg pk la sndiri klu korg kat ked aku..
ape korg rs,
ape korg pk,
klu korg d ked aku pd ms tu...............................
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

4 Response to "student U, tp attitude.............."

  1. Anonymous Says:
    April 20, 2010 at 8:06 AM

    mmg taik la prangai....taik plg busuk tu...

  2. Anonymous Says:
    April 20, 2010 at 1:00 PM

    hahaha..taik cirit punye..huhuhuh

  3. onniye*occuke says:
    April 20, 2010 at 4:15 PM

    tu la..memalukan melayu..msia..cube tgk jepun, bersih...klu ade smpah, diorg buh dlm poket...malu2...bodo pn ye..huhu

  4. onniye*occuke says:
    April 20, 2010 at 11:12 PM

    tu la...akak rs sedih bl org kite xrs pape bl tgk smph merata...pdhl slh 1 tuntutan dlm islam tu sndiri y suruh kite jg kebersihan...