selamat datang, RAMADHAN....

"welcome, ya Ramadhan...."
.waaahhhh.....suke tul tiap kali tibanya ramadhan...alhamdulillah, sbb kite bpeluang u bjumpe lg dgn ramadhan tahun ni...mudh2an u 100 thun akn dtg pn, kite dpt lg jumpe ramadhan ni, dgn bdn y sihat, akal y sihat...amin...kdg2 tu konpius gak, tlebih hepi ni sbb xsaba
nk terawih ke,
nk khatam quran ke,
nk tmbh amalan2 sunat ke.....

ataupun!! xsaba
nk jenjalan psr rmdhn aka bazar aka param ke,
nk mkn byk2 ms bbuka ke,
nk rasa thrill bgun sahur tang mata penuh taik mata tu ke,
nk beli baju raya kat pkns + angsana angsinun + danga botak duitku ke,
nk RAYA........

hehehehe.......klu xcited u no2 jah, mmg hazabedah la aku ni...hehe...tp klu dua2???? owwww....rasany ok kot....xcited u akhirat pn ada, dunia pn ade....keh3.....ayt insan berdosa...hihihih...sbnany aku tulis entry ni u menggamit, melambai2 adikku, anis hitam, u balik ke cni ms bulan poso ni...so, aku nk jek die ckit....mn tau stori2 ckit psl poso ni, die jdik 'gerammmm' nk balik cni...hehehe.....
"dik, meh la....akak dh usha dh parking dpn opis....dh adek bangsal dh u bazar..hehehe..make sure kite conquer bazar tu, tau....bazar tu, kita y punya!!!hohohohhoho"


~ persediaan ramadhan ~
adeh......nk ngajak adik dtg ni, dh wat psediaan ke?? hmmm....sudah!!tp korg jgn slh sgka...bkn psediaan nk sambut anis padilos sgt....xkoser la plk nk smbut die lebih2...mcm la die tu adun...heh! y lg penting, nk smbut ramadhan ni haaa....hmmm....nk kata dh prepare 100% tu xberani la plk.....tp smgt nk bpuasa tu rasanya alhamdulillah, 200%....smgt nk btarawih pn rasanya 200%....

maghrib ni td, aku dh siap2kan blik tgh....blik ni sbnany bilik bacaan...tpt rilek2....tp mmandangkn aku suke carpet bilik ni (tebal..hehe...iyo ko???ngaaaaa) so aku dh hmpar elok2 sejadah besar dlm blik ni...y muat u 3 org smyg skaligus....rasanya spjg bulan poso ni, aku nk smyg blik tgh ni....tgk dik, kite leh smyg sblh2...xdela main ganti2 smyg cam sokmo..hehe...baik punye ayat...hihihihi...

dan lg!! aku tukar mengkana (kain smyg) baru...isik dlm blik ni...bkn baru beli, tp baru basuh...aku plih y aku pling suke....smgt nk meraikan ramadhan, jadik aku nk pkai y serba baru...y wangi2....y bersih2....tp kain smyg y aku pkai sblm ni pn wangi tau...uols jgn menuduh iols....iols tersentuh, gtu...huhuhu.....

Quran pn aku letak elok2 kat rak dlm bilik ni gak...igt nk khatam lg skali bln poso ni..tetiap tahun, azam mesti sama...nk khatam quran spjg bln poso..tp tahun lepas, xlepas...sbb sakit 2mggu...lembik wek....dh la demam..keracunan mknn plk tu....pastu ms sakit kepala bl ntah, mkn equadin??? tlebih mkn sbb rs best...berpusing2 pale otak aku jadikny....tu la, x bc label lg....nsib baik xkiok...klu x, xleh dh menceceh kat cni..huhuhu....tp tu la, tringat kes tahun lpas, sedih plk rs...sob2...hrp2 thun ni akn BERJAYA!!!!hohohoho...


~ persediaan ramadhan lagi..hehe.. ~
klu sebut psl poso ni, x sah klu xsebut psl mknn bbuka...kat bwh ni ade je bkk bazar...tp xtau la, aku igt xnk sgt mbeli kat bwh tu, kecuali la klu aku penat sgt2....igt nk masak...jimat duit..pastu leh trus msk u sahur skali....kire 2 in 1 la...i'Allah, hrp2 xbyk sgt keje bln poso ni, leh la aku msk...dh lama gak aku xmsk cam biasa...dh rindu nk msk...gian dh ni nk pegang senduk, nk peluk oven...hihihih....

so, ahad lps aku g la tunas manja kangaroooooo.......nk beli brg2 dapur u bln poso...sampai je kat ctu, aku tgk bangsal u bazar dh ade....waaaa....cam sronok plk tgk....motip aku suke??hihihi....tp, tgk la....slambe jah depa ni g parking bwh bangsal...amik kesempatan tul....cet......tp, eh...eh....CBT tu bkn ke kete mak,noks??huhuhuhu...lalalalala......


waaahhh...penat aku pusing 1 tunas manja hr tu.....mcm2 aku beli....mklum la, byk idea ade dlm pale ni, nk msk pe..tu y bleh thn byk gak la aku beli....tgk je la dlm gmba bwh ni...botol y tumbang tu, air ribena...sbb adikku si anis gedik sgt3 suke air ribena...ceh, ngayat lg...hehehehe


sblm balik, aku 'cekik' eskrim terakhir d siang hari spjg bln 8 dan 9 tahun ini!! sob2 (T_T)




~ persediaan ramadhan y belum tentu jadi..hehe.. ~
aaaa....chef nk msuk dapur, nyah...hehehe...hrpnye masuk bkn sbrg masuk...tp takut gak..takut masuk dapur bkn sbb nk msk, tp sbb nk bukak plastik mknn berbuka y beli kat bazar...hehehe....adoila.....xdapek la nk mengomen lebih2...tp hrp2 'on' la hajat aku nk gigih msk bulan pose kali ni...ye la, brg2 dh beli...shoppg hr tu, 100++ gak...klu xmsk, rugi...sayur2 busuk dlm peti je la gamakny....okeh...okeh...akn try!!!hehehehe.....

aku nk list apokobondo y aku nk msk bln poso ni....korg jgn duk menitik tik plk air liur ni...igt....iman tu jgn senipis ape dik???hehehehe.....lagipn tgh nk plan...so, saje aku tepek gmba...nnt balik keje, aku leh tgk balik blog aku ni, nk msk ape...korg jgn pndg negatif ye kat niat aku y suci murni ni...huhu....dik, nk mkn pe?? tp jgn demand lebih2 plk...igt pesan dr fadzilah kamtumi.....mtk lebih2, "LEBAM BIJIK MATA KAOOO..." ngeh3

ni mknn wajib!! aym kunyit....
pembuka sahur, 1st day!!!hua3...
dgn aym kunyit ni la, aku hidup gemok metok 4 thun kat utm...huhuhu

tomyam campur...tp tu la klu purse tebal lg la...hehe
klu duit xberapa nk mengizinkan, jadikla tomyam ayam jah..hehe..
klu lg sengkek, bertukar ke tomyam sayur....hihihi...

nama dh ade kat sinun,kn...
gajus mcm dh beli, tp lupe plk...kene godek balik plstik kt dapur...hehehe...

daging 'anis' msk hitam ' ld hitam.....
eh, teshashul plk......daging lombu msk lada hitam...hehehe...

daging msk kicap...common menu....
sume org leh wat.....tp mgkin xwat mcm dlm gmba ni kot...
dik, akak wat msk hitam y sume famili akak duk gile tu,nk x??
windu x akak nk wat y tu???hehehe...i wil..i will....hehehe....

yeszaaa....oleh kerano adonyo kito ni oghe klate,
mako tidok soh la poso kito kalu tidok make makene negeri kito sediri, adonyo...hehehe...
mako kito ake memasok, nasi kerabu...telur masin beli doh...
solok tok tau buleh wak ko dok...tengok atah jupo lado solok ko dok...hehe...
ike celup tepung?? ake digati denga daging bakar,deh...gilir la pulok...
harap adik ber'setisfai' denge pertukare menu hok nih!!

udang goreng tomyam....
goreng jah ngan perencah tomyam...udah....huhuhu...

aglio olio spagetti....i loike...hehehe....
windu x dik, akak wat??
ni la satu2nya mknn y berjaya memaksa akak mkn cendawan busyuk itu..hehe

buttered prawn....yummy!!
haish...byk plk menu udang kali ni...
dh la mahal...hmmm.......


aym msk kicap...hehe...sume mskn y adik suke...hihihi

ikan jaket sumbat....goreng garing2....wow!! trus xigt bopren aku.....hahaha

ikan bkr cicah kuah asam
tmbh plk ngan kuah kicap + cili padi + bwg....
xcukup? cicah budu + limau nipis + cili padi......hohoho...

kuah udang msk lemak...
cmpur ngan timun, nenas....
nenas akak dh beli...tp y dlm tin je...
aci la tu,kn...drpd xde lgsung....hehehe

ns tomato y adik nk sgt2 tu....
kcg peas, kismis, akak dh beli....
slmt mbantu akak d dapur,ye.....huhu...

lemon rosemarry chicken grilled...
tp xkoser la nk wat sekor,kn....
akak ni bknny jin, nk perabihk sekor......
sblh peha ckup la kot....smpi sahur......

chicken pie.....

waaaa...dlm byk2, ni la y pling best kot pd aku...
wlupn mcm miskin gile mkn ni, tp aku ckup suka...
goreng telur y lembik2 tu, pastu isik kicap...
tabur cili padi ngan bawang mentah......heaven!
u sahur sesuai kot...

sup sayur.....isik telur puyuh...akak dh beli dh....hmmm......
ksli ni nk isik brokoli skali, dik...
brokoli + flokoli....dua2 pun akak suke...
anda, bagaimana? eceh...cam host plk..hehe

sambal terung...tp terung xbeli lg...
sbb hr tu terung besar gabak...
mcm cotar pn ade....takooottttt, nyah....hihihi....
asparagus goreng ikan masin....
waaa...1 kelainan nih...akak pn xpenah msk asparagus ngan ikan masin..
tp ok gak try....klu x, asik goreng bodo je.....
org xsuke sgt asparagus ni sbb mhl...tp sbnany ok je...
sbb dr ats smpi bwh, sume leh guna u msk...
lg valuable sbnanya kalu nk compare ngan mustard, kangkung...
byr u batang y bakal dicampakk ke tong smph...hehehe

pun xpenah wat sepanjang akak hdup 24 tahun di muka bumi ini...
motip aku btau umur ku 24 tahun???hehe...
what??what??ade la tu y adik xpuas hati...
xpuas hati?? hahaha....
begedil...waaa dik, dh lama kite xwat begedil sama2,k...
i baling tepung kat u, u campak tepung kat i...
last2 i lempang u, u silambam i...begedil ntah ke mn....huhuhu

kentang bakar!!
dik, kite beli thousand island nnt ek...

ooo...sayur ni namany sayur rampai ke??
mn la aku tau....aku pggil sayur je...hehehe...
y wat sayur ni best bl ade tempe ngan ape namany tu,ek...
sohon,eh...suhun?? so'on??dh gaya so'od la plk...
tempe pn, leh wat msk kicap...gojes, gtu...hehe

sambal bacang!! y ni nk wat sbulan punye....
best giler y butuk wat hr tu...pedas!! manis!!
kene carik bacang nih....waaaa...ke psr mlm la aku mggu ni...hehe

kerabu ayam....y ni aku xpenah wat...
tp cam kerabu y biasa kite wat...
aku xtau best ke x kerabu aym ni..br jumpe kat tenet...
stakat ni, aku lg prefer kerabu mangga, ataupn kerabu ikan + jantung pisang...
huwaaaaa.....nk balik kapung...nk balik kapung...sob2...

pergh...xmenahan tul aku tgk gmba ni...padahal smbl belacan jah...
tp siap ade bling bling tu...heheheehe...
di ats usaha gigih blogger ni ising shining bling2 tu la,
aku akhirny plih gmba ni u isik kat blog aku...hehehe....

kite msuk tang dessert, kata omputih??
ntah...xigt dh omputih2 ni.....wlupn hari2 pn ngaja gune bi, tp ade gak word y aku pn xigt...
bkarat dh gak pale otak ni.....huhuhu....kesimpulannya, pembuka mulut la u bbuka...
aku tang kuih2 ni xbape pndai sgt....
alih2 y aku sokmo wat pun, pengat pisang, bubur kcg ijo + jagung...
pastu popia y sokmo la koyak rabak tu...huhu...karipap...
tu je la kot...ade lg ke? tp y cnfirm, y simple2 je...so, nk try y lain plk....
puding karamel ni adik suka....nnt akak wat gomok2, gebu2, adik mkn byk2 k....

banana split! very the easy, gitu....
ade eskrim, pisang, tabur kcg skek, on...
liquid choc pn dh ade.....curah...yummy!!

ni ape ek namany....puding marmar....
i'Allah akn di wat hr jum ni...smpena kehadiran anis pagilo...hehehe

wadeh...betui ka aku eja?
tobat aku xpenah wat...tp cam seng nk wat...
so?akn dcuba...hehe...

tringat y aku wat sblm ni....
bestny mkn sejuk2....nk wat lg yeayyy.....

keh3....bl tgk tat telur ni, tringat peristiwa wat bendalah ni sblm ni..huhu..
mklumla, kitorg ni miskin jah...xdek pn bekas y betul2 khas u wat bndalah ni...
gini la kitorg, pakai guna je brg ape2 pn...jnji, leh wat...hihihi...
ok la, jadik je aku wat tat telur ni...tp rupe, hazab la gak...hehehe...
tp ape nk heran....jgn pndg pd rupe,kn...
ceh...mcm la best aku wat...
lg hiba klu rupa hazab, rasa pn hazab...oh....hazabedahny.....sob2...

hmmm...dh la kot......mls dh nk tulis....penat plk rs.....gigih jah aku google semata2 nk carik gmba u korg tgk...pdhl bknnye korg xleh imegin, kn....hmmmm.....saje jah, nk bg korg jeles....akhir kata, "ape kellassss mkn lauk kat gerai...byk lalat wooo...." hahahahahahaha....sori, jgn mare..gurau2 sajja....igt, jgn mrh...klu x, LEBAM BIJIK MATA KAO....hahahahaha

selamat berpuasa...selamat bsahur...selamat bertarawih...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Response to "selamat datang, RAMADHAN...."

  1. Anonymous Says:
    August 11, 2010 at 5:38 AM

    ini belum ape2 dh letak gamba mknn, xboleh jadi ni...saje je..kot2 la terbukak blog ni time tgh puasa nnt, abis...hahahaha

  2. intaq says:
    August 11, 2010 at 7:32 AM

    omaigod...sedapnyo semo mknn tu...huhuhu
    slmt bpuase apan cayunk!!=)