~ menghampiri xm PTK next week..kui kui kui ~

adeh....xleh trime hakikat tul, next week aku ade xm =( ms blaja kat U dolu2, gile gigih aku stadi, sbb xsaba nk keje...kengkonon xpyh dh xm...nk say gudbye kat xm...siap gelak2 kat junior, "eden lopeh ni xyah pekso dah...ekau jo la y kono exam...eden lopeh ni xtau dah gapo dio exam tu..eden dh hilang ingatan psl xm2 ni..." huhuhu...hepi sgguh aku ms tu...xsgka, pns x smpi ke ptg....hujan d tgh hari rupe2nye...sob2...

sape sgka, dh keje pn, still ade xm lg rupenye....huhu....tau x xm ape? PTK...penilaian TAHAP KECEKAPAN...sblm2 ni aku dh kene amik xm PTK utk DG41...alhamdulillah, dh lulus...kamis mggu dpn ni, aku akn xm PTK u DG44 plk...2 paper..adui dui....aku ni mn la sempat nk stadi...dh la handle tuto lg, kuliah lg....nk mengorat pn xsempat, ni kan plk nk stadi u xm...huwaaaa...mmg la jiwa aku ttekan gile2 ms ni...huhuhuh...sblm ni aku argue la gak psl kesesuaian xm PTK ni...bkn pe, aku xrasa xm btulis ni sesuai u menguji TAHAP KECEKAPAN seseorg kakitangan tu...aku rs penilaian oleh Ketua Jabatan lbih sesuai kot...sbb sbg ketua, diorg tau prestasi kerja ank buah die cmane...aku ni bkn pe, rs mcm xleh trima : kecekapan dlm bekerja dinilai melalui peperiksaan objektif dan bukanny melalui hasil kerja...tul x?? aku rs cam ade mekanisme lain y lbih sesuai u menilai tahap kecekapan seseorg...mmg la aku ni mmg xsuke amik xm, tp korg jgn plk sgka aku argue xm ni sbb aku mls bc buku....tang mls bc buku tu, aku mmg admit 100%...hehe...ngaku nih...huhu...jujur x aku?hehe...tp aku bg pndpt tu bdasarkan logik akal aku je....sbb aku suke klu kenaikan gaji / pangkat diberi berdasarkan mutu / kualiti kerja, bknny melalui keputusan peperiksaan....sbb xm ni kdg2 xleh pakai...ats nasib je..kdg2 pndai tembak, lulus...silap2 cemerlang tu...huhu...

mgkin adik2 y bc ni xbrp nmpk kot situasi xm dlm organisasi awam ni...tp bg aku y dh ade pengalaman xm PTK ni (wlupn br 4 kali jah..hehe), aku rs mcm ksian gak bl tgk ade org y sgt mnjaga kualiti kerja, tp dsebabkn sgt komited dgn kerja smpikn xde ms nk stadi dan bl xm, xde rezeki u lulus, aku rs mcm ksian la gak...ade plk situasi lain bl kite tgk ade org y mls tahap gile babeng, xmjaga kualiti kerja, tp disebabkan ade byk ms tluang, so die pun leh la stadi....eh, dpt 4 plk tu...so, merasa la die naik gaji..huhuhu...nk ckp ape lg...tu la y dinamakn xde rzki....cume biasa la, kite ni kan manusia y ade akal...logik la kan, klu kdg2 kite terpikir..."mcm x adil je.." hehe...sbb tu la kdg2 aku terpikir gak klu2 ade mekanisme lain y lbih sesuai dlm menilai tahap kecekapan ni....

thun lps klu ade y pasan, kalut gak bl ade y psoalk ttg kesesuaian xm PTK ni....skrg ni dh ade ckit perubahan....kolej2 matrikulasi tpilih u jadi projek rintis..mksudny, try dulu kat kolej matrik..klu korg tny, ade x organisasi lain y turut tlibat dlm projek rintis ni, aku xsure la plk...x igt...tp kat tpt aku ni, tgh on...klu sesuai, mgkin akan diperluaskn kat smua...ms mule2 dgr psl ni dulu, hangin gak aku ni...awat la matrik y kene...dh jadi bhn ujikaji plk aku rs...huhu...bl aku dgr cara penilaian y baru ni, xtau la knp, hati aku rs cam xbest...makin sush!! adoi la....mn x nye, xm still kene amik cam biasa...2 paper...pastu ade penilaian lain plk....aku xleh nk describe kat cni, sbb aku xtau leh ke aku cite....U ke, 18sg ke...tp ckup la aku kata, kdg2 bl kite protes sesuatu, beban y kite kene tanggung slps tu, LEBIH TERUK drpd sblm ni...huhu...so, sedikit pengajaran la kot u semua....kdg2 kene bhati2 sblm nk utarakan protes / pendapat / komen....nilai dulu kemampuan kite dlm nk bg pendapat, dlm nk menyanggah, dlm nk patahkn isu pihak lain...huhu.....mcm aku la ni, nk kata ape lagi.....kene la terima, wlupn dlm hati ku y suci ini, kuat memberontak...huhuhuh....

xpe la..past is past....la ni samada aku stuju ke x, aku mmg tgh dlm projek rintis....so, nk x nk aku kene lalui gak...nk x nk, stadi ke x, aku kene jgk xm kamis dpn ni....hahahaha....bertabahlah wahai diriku...huhuhu...aku ranggi jah...mcm sblm2 ni la, stadi ke x, aku akn ttp melangkah ngan gagah ke dewan xm...hihhihi...wlupn aku xsempat bc buku, tp aku still sempat la asah pensil....carik pemadam...tu pn dh ckup wat aku rs lega dh...kengkonon terasa mcm dh ready dh nk xm..pdhl ilmu dlm pale ni, ZERO!!!hahaha......


sape kata aku haprak sgt smpi x bc lgsung buku PTK???huhu..ni la buktinye y menunjukk aku ade la gak usaha u bjaya dlm xm ni...hehe...aku beli buku latihan jah..buku nota tu, xmmpu la nk bc....aku beli bkn takat 1 jah, tau...tp 3!!!hohoho..terbang duit aku nk dkt 100 hengget....ckup la kot, 3 buku u 2 paper....generik ngan gapo ek 1 lagi..pensyarah kot...ntah...xigt..huhu..tanda2 nk dpt 4 la tu..hehehehe......aaaa...ape kata, aku tulis 1,2 soalan y aku bc dr buku latihan y aku beli ni...spy korg fhm prasaan aku...br la korg phm, knp aku mkin mereng bl bc buku ni..huhuhu..ready??hehehehe...

-----------------------------------------------------------------------------------------

1) program KBSR mula2 dlaksanakn blandaskan cadangan _______________
I penyata razak 1956
II laporan kabinet 1979
III laporan rahman talib 1961
IV j/k pemandu 1980
a) I, II shj b) II, IV shj c) I, II, IV shj d) II, III, IV shj

-----------------------------------------------------------------------------------------

2) Apakah sbb Kementerian Pendidikan Msia menukar namanya kpd Kem Pelajaran Msia mulai Mac 2004?
I tugasny mnjadi lebih mudah dilaksanakn
II lbih sesuai dgn tugas dan tggungjwbny
III tidak perlu btanggungjwb thdp institusi pendidikn tggi
IV struktur organisasi kementrian pend drombak dan mnjadikan 2 kementerian
a) I, III shj b) II, IV shj c) I, III, IV shj d) I,II, III, IV

-----------------------------------------------------------------------------------------

haha...klu korg bijak bestari, meh la teka...nyaris meroyan aku bl bc soalan2 gini...tu br 2 soalan tu...hati matematikku ni xleh terime logik kaitan soalan ni ngan KECEKAPAN aku bekerja..huhuhu...jiwa halus dan romantik aku meronta2....aku lg sggup jwb soalan mate drpd soalan ni...hehe....so, korg jwb ape??jwb dulu, br aku btau jwpn die lps ni,k..hehehehe....

aku try la gak bc buku ni ckit2...tp, x bape bjaya...y bjaya adelh...hehehehe

hehehe.....smpi level 10 aku main..huhuhu...mudh2an slmt la xm aku kamis ni...hehehe.....


tgh syok2 main game tu, hati aku rs cam insaf...xleh jadik nih..kene bc nih!!!! xm dh dkt!!! ape lg, bdesup aku g amik buku tu balik....bc dlm 10 min, aisey.....ZzzZzZzzZzZzZZzzzZzzZZzzz.........
hmmm...stop lah jap....baik aku.......

buku ape ni????

hehehe...apekejadah la prangai aku ni...huhu...
stadi buku PTK 2 min, bc komik 20 min.....
pape pn, mdh2an bjaya la aku jwb xm kamis ni...hehehehe...
doakan aku ye...huhuhuhuu...PEACE!! v(^_^)V

jwpn soalan td : B, D
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

3 Response to "~ menghampiri xm PTK next week..kui kui kui ~"

  1. ~Faudzan~ says:
    June 6, 2010 at 9:08 PM

    hahaha...
    KAK...Good Luck deh... :)

  2. onniye*occuke says:
    June 6, 2010 at 9:58 PM

    owlRIGHT bebeh..hihihih

  3. onniye*occuke says:
    July 12, 2010 at 10:05 PM

    beres doh..setengah jam jwb, pastu klua..haha