..:: tengok denosor ::..

adeh....dh lama xnulis blog ni....fuhh...fuhhhh....tiup abuk...hmmm....mmg bdebu....bersawang!! klu spiderman wat sarang, cnfirm dh lahir spider jr..huhu....adik la ni....mls sungguh die nk nulis...aku dh btau dh kat die, xleh hrp sgt kat aku skrg ni..bizi...huhu...tp mmndgkn hr ni aku br je siap xm PTK, aku mls nk beratk pale otak aku ngan hal2 matematik..bese la..tiap kali lps xm, otak aku mmg weng ckit...xnk pegg2 buku ni..alang2 aku cuti hr ni, biar aku cuti btul2...huhuhuhu....aku nk tulis blog ckit...pastu bc buku 5 penyiasat : misteri pondok terbakar...hehehehe....preparation u kelas esok??hmmm...lantak...hahahah... =p

22.5.2010
ms kitorg g pameran hr guru peringkat kebangsaan kat ECM bln 5 hr tu, kitorg dpt tau psl pameran dinosour....pameran ni dbawak oleh petrosains ke beb negeri tpilih..dan mmg kbtln, skrg ni tgh on kat negeri phg..cet!!rupe2ny pameran ni dh start sejak nov 2009 lg rupenye...punye la daif kitorg ni, xtau lgsung psl ni...y xbestnye, pameran ni will end this june!! hoh...nsib baik la kitorg sempat g...tu y cpt2 planning nk g hjung bln 5...aku try la gak hasut kwn2 aku spy bwk ank2 diorg g tgk pameran ni..ye la, drpd bwk ank g tgk konsert sureKECOH ke, baik g tgk pameran ilmiah ni kan,noks...huhuhuh

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PART I

sabtu ~~ 22.5.2010
kitorg dgn gagahnye merempit ke arh tanjung lumpur....
mengusha bangunan yayasan phg...yaaa...tu die.....i can see u...hehehehehe...


waduh duh....br je msuk, terus ade denosor nk ngap aku.......
"aaaa......tulun!!!tulun!!!!jgn mkn aku...aku xkawin lg!!!!"
hahaha...bsungguh aku gado ngan denosor tu..
aku siap gelakk denosor tu lg ha....
"oit..ko kene gantung ke??hahahaha..hrp je gg besar...tp kene gantung..huahuahua"



pergh....macho gile.....serius je muka bgamba ngan denosor tu.......
riak muke y sungguh mbosankn...hahahahaha
ooo...lupe nk xplain...ni ms kat tangga nk naik ke tgkt ats (tpt pameran)...
ms naik tgga ni dh tdengar2 dh bunyi2 denosor....
wlupn bunyinye takat "grrrooooohhhhhh....", tp aku phm...
tu mknany 'welcome....." hehehe.....



adik kat pintu msuk....
tpt bmulanye pengembaraan ke zmn denosor...
hehehe..poyonye ayt =)



msuk2 je dh ade tpt teka teki....kite kene bdiri ats tpt tu.....
pastu kite akn dgr 1 suara wanita bckp ngan kite...
eeeiii...seramnye bulu ketiak mak, noks....
xde org, tp ade suara!!! nyaris tkincit aku..huhuh...
tp...oooooooo....'roh ppuan xbjasad' ni nk tny aku soalan rupenye...hehehehe
sile..sile...nok tanyo gapo, kak wei...
adik maghi meme nok jwb soale ni...wi 3, 4 ratus pn xpo..huhu

ade 4 soalan y kite kene jwb ttg denosor...
wlupn kite ni hareeeemmm xtau psl dinosor, tp teka je...
kite cume kene jwb samada 'betul' atau pn 'slh'
klu betul, kite pijak la tpt y tulis 'BETUL'..
gtu la gak klu slh....pijak tpt y tulis 'SALAH'...
ade 1 je soalan y aku igt smpi skrg.....gni la lelebih kurg...
"semua denosor saiz die besar..mutut atau salah??hehe"
nasib baik otak aku ni cidik mcm jam...
aku dgn machonye pijak + lompat + tenyeh kuat2 tpt 'SALAH'..
dan....mmg btul pn ape y aku jwb tu...hohoho..aku mmg terer....
tp, ape kan daya...drpd 4 soalan tu, soalan last skali, aku slh...hahahaha

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PART II

lps kitorg duk jwb soalan td tu, ade la sorg mamat tu dtg kat kitorg.....die duk cite psl denosor...nama bla2...habitat bla2...brok brek brok brek..tp ikhlas aku ckp, xde ape pn y msuk dlm pale aku ni..ye la...cube korg bygkn...apekejadah die cite beria nama2 denosor tu? igt kitorg leh igt ke...igt kitorg leh bygk rupe denosor tu ke, klu takat ckp2 gtu je....so, smbil2 mamat tu duk cite, dlm pale otak aku ni sbnany zero input...hehehe...sian mamat tu...tp usahamu itu, aku mmg tabik la..bsungguh follow kitorg semata2 u cite...gud...gud...hehe...tp aku xde la jht sgt..aku tny la gak serba ckit y aku nk tau....aku tny psl....jap, nk try igt....

1) usia denosor ni dkire bdasark ape?? kandungan gas y dbebask oleh denosor ms cari gali ke??
die jwb : bdasark tulang....tp detail xplanation tu, xbp igt....

2) bl kite tgk replika denosor y dibina blik smula kat mn2 negara, cmane dgn kaler bdn denosor tu?? adekah kaler tu boleh dtentukan bdasark tulang y dijumpe??
die jwb : x...kaler tu xsama mcm bentuk dan rupe denosor y boleh dibentuk bdasark rangka y dijumpai....kaler ni kite sndiri y ramalk, bdasark tpt / habitat denosor tu djumpai...

tu je la soalan y aku igt...aku pn mmg xbyk tny sgt....sbb lg xcited nk xplore ape y ade kat ctu....so, kitorg g kat mini entry y ptama.....tpt teka teki....lo..teka teki lg...tp oleh sbb die offer dpt adiah, aku pn ape lg....hehehehe...'mata hadiah' sgguh la kitorg ni...hehehe....jom, tlg kitorg teka...hehehe


alihkan ked 2 lidi, spy mjadi 4 segi empat sama..
hehe...korg try jwb dl...next entry nnt br kitorg btau jwpn,k...
br korg x ngelat g tgk jwpn awal2..ngeh3


alihkan 2 lidi spy badge ( badge ni la y kitorg meng..hehe) ni tetibe ade kat luar gelas tu..
humang aih..ajaib no...huhu


ade 5 segi empat sama, kn??alih 2 spy jd 7 segiempat sama..


huh!! mencik soklan ni....tukang bg soklan pn, bg instruction slh...weeekkk...huhu..
so, dgr cni ank2 ku...alih 3 spy jadi bongkah 3 dimensi....


ni soalan last, y ke 6..pastu xnk jwb dh, sbb adiah dh abis kiotg hantam...huhu...
tgk persamaan drjh 3 kat ats...slh,kn??
mane logik 82 - 28 = 100
so, pndai2 la korg alih 2 lidi, spy persamaan ni jd betul...hehehehehe
clue : jgn ubah =100 tu...dh betul dh...heheheh


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PART III

xkoser dh jwb2 soklan tu td, kitorg nk g tgk denosor la plk......adiah pn dh meng..hati pun dh gumbira lalalala...so, meh kite tgk denosor la plk, k...aku mls nk cite pjg2 sgt...biarla korg phm sndiri drpd gmba....hehehehe


~stegosaurus~
description : merupakn slh seekor dinosaur y pling dkenali krn kepingan d blkgnye dan ekorny
y bduri. wlupn bsaiz bsr, tmpurung otaknye kecil dgn saiz tidak lebih drpd otak anjing,
dan bkemungkinan y tkecil di kalangan dinosaur.



ni plk game u mbina semula bdn dinosaur..ade 2 kategori....MUDAH dgn SUKAR..
slow2 man....senang dulu...br sush...hehehe....



game ni memerlukan kite gune jari u tarik tulang rangka denosor tu dan letakk
d tpt y betul....senang, tp sensor xbrp friendly ngan jari kite...puas tarik...br bjaya...tu yang 1:03 min br siap..ikutk, 30 saat dh leh siap dh...huhu...details ttg denosor ni, korg klik la sndiri, k...
tp 1 pkara menarik bl aku tgk profil ttg denosor ni....dijumpai : mongolia....
hehehe..teringat altantuya...ngeh3....



~ maiasaurus~
hahaha..nama xleh blah...maia tu...glemer seh..klh nama aku...huhuhuh.....tu blm lg tgk
mksud nama die..."biawak bsifat keibuan"...hahahaha....
description : dinosaur y ptama y djumpai bsama ank, telur dan sarangnya....sarang2nya merupakan lubang2 d dlm tnh y bgaris pusat kira2 2meter, dan setiap satuny mngandungi shingga 25 bj telur



ni tpt kite nk bkenalan dgn lg rapat dgn denosor...
ade beb profil dinosor y diletakk kat cni....kite ade 2 plihan, samada gunakan ala2 mcm y aku
guna y belah kanan ni....ataupn mcm y adik guna belah kiri..y kiri ni nmpk cam lg canggih...
nmpk notes kat bwh tu??die tulis "tnjukkn tangan anda u memilih dinosaur"
mknany pkai sensor.....so, cggih la tu...bbnding y aku guna ni, touch screen monitor jah..hehehee






~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PART IV

td dh tgk kat monitor...la ni kitorg g kat wing sblh plk...ade 2 wing jah...tp dua2 ni diorg letak bcmpur2 antara replika denosor ngan game...jom usha, ape y ade kat 2nd wing...


haha...konpius aku tgk menatang ni duk tguling ats tnh.....mcm2 org leh predict...
kene tendang ngan denosor lain ke?? die tgh nangis ke tu??huhuhu...
aku teka ape??hehehee



oooo....ptut la....mamat ni geletek die rupenye....
tu y tbaring mengekek ats lantai...hihihihh...
haramjadah tul set2 denosor ni bgurau senda kat tempat pameran...huhuhuh



~fosil dino~
~velociraptor lwn protoceratops~
ptarungan dinosaur adlh gmbaran semula penemuan tulang y djumpai d Mongolia...
tulang2 tsebut saling thimpit dlm ptempuran maut!



adik tgh main ape ek....korek fosil denosor kot...huhuh



hahaha..ni plawanan lumbe lari antara 2 denosor...
kene ade 2 org...br leh main...diorg ade sediakn basikal y mengadap screen...
stiap org akn mewakili seekor denosor chumel...
kite kayuh n otometik denosor kite pn akn blari....
so, sape y kayuh lmbt akn klh..denosor kite pn akn kene ngap..huhuhu


pmainan tembak2 bola bg msuk dlm mulut denosor...
aik uncle ni, die plk lebih2...huhuhuh

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PART V

T- Rex!!! hohoho..ni la denosor y sgt2 dtakuti o aku, bl tgk cite...ye la, t-rex ni dgmbrkn denosor paling kejam + zalim + autokratik + hitler...hohohohoh...
tp korg kene tau, dlm donia nan fana ni, ade seorg manusia y sgt2 xheran ngan t-rex ni..
siap leh bgurau senda...siap leh geletek2 dagu ngan perut lg ha....hehehe...xcaye????huhuhuhu


hahahha...see?? u see???
adik tgh geletek perut t-rex tu haa....ckit pn die xtakut....hehehehehe


oit 2 bradik!!! pndg cni!!
akak nk amik gmba korg 2 beradik...
pndg dpn..tgk kamera....y blkg, tnjuk ckit gigi y putih bseri tu...
tnjuk ckit tgn y melentuk liuk tu...
kangkang ckit...kang xstabil...hehehehehe


hoh!! gapo dio ni??takutnyo kawe....huhuhu...
ni la namany spinosaurus....pemakan daging y sgt bsr... mmpunyai beberapa tulang blkg
y mbentuk sirip seakan layar..sirip ini mungkin membantunya mngawal suhu bdn, mcari psgn
dan untuk menakutk dinosaur2 lain...


hmmm..leh jadik mcm cerita plk...hehehehe...bygkn kite sesat kat 1 pulau mcm cite jurasik porak tu...tetibe kite tsedar sbb dgr bunyi tapak kaki y kuat sgt....
dumm...dummm......dummmm......
smbil tpisat2 ni, kite bkk jgk mata....bl tpndg ats......mak aih....
bsrny!!!! binatang ape ni?? kite kat mn ni???ohh...takutnye............


shhhh.....diam.....
die mkin dkt ngan kite........thn napas....
silap2 leh terkencing ms ni...takut punye pasai...
xpernah seumur hdup jmpe binatang sebesar ni....takut..
mak...ayh....huwaaaaaaaaaaaaa..........
[eceh..mcm ye plk aku blakon...hehehehe]



upppsssss......ms nangis + takut td, die tdengar kot suara aku nangis...
kuat sgguh deria telinge die ni...xdek taik tlinge kot.....sbb tu kot die dgr aku nangis...
die dh start usha dkt ngan aku....
pelan2 aku tahan napas....xbgerak.....slow2 aku sembunyi kat celah2 pokok...
cnfirm!! ms ni dh tkencing2!! takut seh....
hdup atau mati nih!!!!



phewww...lega...die blah akhirny.....
xtau la nape......samada die xpasan aku, eh...die rabun kot..hehehehe...
xpun aku ni xmengghairahkan die....huhuhu...
xpun die tgk aku pn xlalu nk ngap...
xpun..xpun..xpun...
uish...byk la dlm pale aku ni...xyah la pk...
y penting, aku dh slmt drpd jadik habuan 'lunch' die...huhuhu....
T
A
P
I
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
RUPE2 NYE



ceh.....ptut la die blah...die g kat kakak die rupeny.........
mn aku tau y baju biru ni kakak die?? bau sama,meh....aku leh hidu...huhuhuh
tgk la tu..borak sakan hangpa 2 org,nooo....huhuhu.....


aku mtk izin ngan 'kakak die' u amik gmba....hehehehe...
xtakut dh ms ni, sbb menatang ni dgr kata kakak die..hehehe..
so, aku pun sempat la snap 1 gmba....wat kenangan...
ade la borak ckit....kata tkejut td die usha gtu....
tp sempat la tnya..nape tetiba blah?? nape xngap??
vegetarian ke???huhuuhu...
die jwb : " x...xleh mkn...tgh gnti puasa...6 hr lg xganti....pose dh dekat.."
ooo..gtu rupenye..hehehehehe


cam trex td la, msti diorg ni nk bgamba jgk...
nk tnjukkn kat mata dunia, akn kemesraan deols ni...xkoser mak, noks...huhu



~ apatosaurus ~


saje jah ni....info u kite share sama2....hehehehe....


sblm balik, sempat la nengok adik ngan sorg adik kecik baek punye dating...huhuhuh...
ni ke boipren die??alahai...cekedingnye...huhuhu
depa wat ape tu??huhu..jom kite usha ckit meh...hihihihih


oooo....bina denosor kite sndiri rupenye....hmmmm....xleh jadik nih...
kene try gak nih...hehehehe...nk tgk x denosor ciptaan aku??hehehehehe..
mule2 ni, syyyhhhh...diam...
aku tgk khusyuk mereka denosor aku tu..huhuhuhu..ape la gamak jadikny...hehehe...


hmmm....denosor ngan tuan (aku la) sama gemokk!!! ceit....
aku try ubah...bg kecik ckit..hehehe...pastu bl nk run, korg tgk la ape notification y die bg...
TOO HEAVY!! huh!! khianat tul game ni.....buweeeeeeekkk....


adehh...dh 1/2 hr duk melayan denosor2 terencat ni...huhu...
la ni dh nk balik dh.....dadaaaaa......



antara y djual kat pintu klua pameran...lama kitorg usha, tp xbeli pn...usha bnde lain, tp beli bnde lain...hehehehe...tgk denosor, baju, replika denosor...tp at last, beli mug denosor...hohohohohoh..
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

3 Response to "..:: tengok denosor ::.."

  1. Anonymous Says:
    June 28, 2010 at 11:52 AM

    ade lg x denosor tu??cam rugi klu x pg...bknnye slalu kan...alang2 nk singgah kuantan nnt, nk pg la..

  2. onniye*occuke says:
    June 28, 2010 at 6:26 PM

    xsempat dh kot...hahahaha
    die last 30/6 ni....
    sempat lg, klu terbang esok dtg kuantan..hihihih

  3. onniye*occuke says:
    July 12, 2010 at 10:04 PM

    xyah la g kuantan...tgk je gmba kitorang ni k..haha