kisah benar seorg che'gu tuuuuttttttt....huhu

adik penah tny aku,
"nape akak xnk isik psl blog kite kat fb akak??boleh kwn2 akak bc..."
hmmm...guane nk jwb tu...sush sbnany nk xplain dkt die, np aku xnk isik kt fb aku...hal org dewasa....hny org dewasa y bleh phm...hmmmmmmmmmmm......amcm, serius x bunyi??hahaha...propa jah tu...huhuhu...sbnany 1 jah reason aku...sbb nnt sush la aku nk kutuk org2 se-opis ngan aku...hahaha....siot x ayt aku?huhuhu

tp seyes, bl kite dh keje, kite kene jg nama baik company kite..ye la, tpt bg kite mkn....mn bleh tabur pasir..mn bleh wat taik,kn....mmg ikut etika sbg pnjawat awam y profesional, kite kene jg nama baik organisasi kite bkerja...wlupn!!! wlupn dlm hati, tggu ms jah nk meletup...huhuhuh....ade la gak aku penah bc 2,3 cite psl org kene PAKSA resign sbb terrrr'kutuk' organisasi tpt diorg keje...so, aku xnk la tnggung risiko tu...so, lbih baik aku xshare psl blog ni kat fb aku...so, klu tetiba aku terrrrrrrrrrrrrrrr'kutuk' org2 opis aku ni, kebarangkalian depa tau tu tipis la,kn...hehehe...

ckp psl dugaan ms kerja ni,mmg adat,bl kite dh keje kite kene byk bsaba...klu swasta, xpe la gak...xpuas hati, leh brenti...carik keje tpt lain...tp klu gomen??xkn suke2 jah ko nk brenti,ye x....jadiknye skali kite dh jadik pekerja gomen, ahah!! kene la bsedia u trus kerja smpi pencen atau resign...wlu ape pn jadik...mksud aku 'wlu ape pn jadik' tu : klu ko rs xbest sbb gaji kecik ke..ko rs xbest sbb dicampakk ke tpt hulu ke..ko rs xbest sbb keje tu bkn y ko minat ke..bertabahlah....huhuhu...paling smart pn y korg leh wat bl dh xthn sgt2 dgn tpt keje ko skrg ni, leh mtk pindah je la...doa la bebanyak ko dpt pindah ke tpt y ko mtk...klu die campak ko ke tpt lg 'hutan', lg 'hulu', nsib ko la tu...huhu..tu pn klu pmohonan pindah ko tu diluluskn...klu x...huhu..huhu..huhu....smbung meroyan je la ko kat ctu...hehehe

tu baru 1 situasi y org gomen kene hadapi..blum lg cite psl bnde2 lain....hmm..boleh migraine dbuatny...sbb tu la ms korg blaja ni la, korg enjoy btul2...mmg btul, penat blaja ni...tension ngan assignment nye, test nye...[oooo....y tu ko bsing? y ko duk ngadap fb 26jam shari tu, xpe????wahh..curlast aku mem'fire' korg..huhu] tp, pcaye la ckp aku....bl kite dh keje, br la kite dpt faham 1 bnde...btapa indahnya saat2 ms kite bgelar pelajar U....stress ms bekerja xsama dgn ms kite blaja....bl msuk dlm dunia pekerjaan, semua akn jd kompleks.....tp, jgn risau....xsemua bnde ms kite bkerja ni busuk...ade jgk y best...nk2 klu pengurusan tpt kite bkerja tu sporting, sntiasa bg peluang dan ruang u kite blaja, u kite baiki dr kite, msti kite akn rs best sgt2 bekerja kat ctu...doa la, mdh2an rezeki korg bl bkerja nnt, dpt kerja kat organisasi y bagus, pihak management y bgus, ade environment keje y positif...amin...

alang2 aku cite psl 'soseh2' dunia kerja ni, aku nk cite serba ckit ttg dunia 'pendidik'...sbb aku ngaja, dan kbanyakan (80%) kwn2 aku pn mngaja...jadi cikgu...aku bkn nk cite psl tpt keje aku [sbb takut kene buang keje..hehehe], tp aku nk cite psl situasi kwn aku, ttg pengalaman dia sbg seorg pendidik...bese la, kitorg pn ber'fb' gak...so, aku dgr la luahan hati die...aku rs elok klu aku share ngan korg...u korg bkk minda, bkk mata..sedar, tau ttg ape y blaku kat keliling kite...mgkin kite btuah sbb bnde2 DOBOH ni xblaku pd kite, tp ini realiti..y mgkin blaku pd org d keliling kite...mgkin famili kite sndiri...kakak kite, mak kite, y bgelar pendidik....cume antara kite sedar ke x, nk pcaye ke x, nk terima atau x...niat aku cume 1...u kite bkk mata dan jadi org y lebih memahami org lain....hehehe...
[gile hebat mukadimah aku...isi tarak....hahaha...]

1st skali gegirl sume, igt tau....ni psl cikgu..korg jgn kuar topik plk psl keje gomen hak lain...huhuhu


~korg igt klu korg baik ngan sume org, sume org akn baik ngan korg? ~
heh! nan hado...kwn aku y sorg ni cube la wat baik ngan sumo org kt tpt die keje, xnk kene cop sombong...tp kdg2 dlm kite cube wat baik ngan org ni, org still tikam kite dr blkg..pdhl bkn baik ape pn y kite wat...takat klu tjumpe tgh jln tu, kite senyum....pastu tegur2 la org....kenal2...tp org still tikam kite dr blkg......dunia ni pelik.....klu tgk org lain ramai kwn, mule la dengki...tabur fitnah, goreng cite seperiuk dua u burukk org tu....ntah la..mmg sakit kot hati diorg, klu tgk org tu baik ngan sumo org..hmmm...ntah la....

~baik ngan pengurusan??hati aku tbakarrrrrrrrr!! ~
haha...siyan kwn aku sorg ni...mgkin sbb die ni sndiri pn mmg jenis periang...bleh masuk ngan sume org, jadi pengurusan pn baik la gak ngan die..leh la diajak bgurau, diajak bborak ckit2..ye la, kdg2 org bwhn mmg takut ckit nk bckp2, borak2 ngan pengurusan ni..mgkin sbb kite rs ade gap...mmg btul gap tu ptut ade, tp kite sptutny bleh break gap tu u tujuan sosial...ye la, sbb 1 kelebihan sbnany klu kite 'kenal' dgn org pengurusan..bkn u bodek naik pangkat, tau...huhu..tp gtu la manusia ni...org baik ngan ramai org, kite sakit hati...klu org baik ngan pengurusan??adoiii...lagi la nyut..nyut...lagi berasap, dow!!! so, ape lg...cucuk la skek...hehehehe.....hmm...mmg nasib xbaik tul kwn aku sorg tu...krn pitenah, nama die sedikit buruk d kalangan pengurusan hny dsebabk pitenah y xbetul, y xdisiasat betui ke x...sob2..pity her....

~baik ngan budak plk dh??ko mmg sngaja bakar hati aku!! ~
hmmmm...complete u wat seseorg y hati busuk tu, MEROYAN!! ni la mslh org zmn skrg...org baik ngan bdk pn, ko sakit hati...dei...ko g la jgk bbaik ngan bdk...ni x, dlm kelas ko mengalahk harimau...menyinga xkire ms....jerkah ke hulu, jerkah ke hilir...bdk nk dtg tny soklan, semedang la ko sakit perut..tang2 tu..pdhl g pantry...punye la rimas ngan bdk2..alih2 bl bdak rapat ngan ckgu lain, mule la ko sakit hati...wat cite sana cni, kononny cikgu sekian2 tu xprofesional...lyn bdk lebih2...hmmmm......pndpt aku la,
"ko tu y xphm mksud kepercayaan pelajar pd cikgu die"
bdk2 ni bkn bodoh...wlupn skoah rendah ke, skolah menengah ke, matrik ke, U ke, pljr2 ade hak u rapat dgn pensyarah/cikgu y diorg rs selamat dan selesa u bcerita, btanya soalan, mtk pendapat [mtk pendapatan xleh..hehe] alih2 ko plk y sakit hati...ape la mslh jiwa ko ni...ptutny ko kene ade prasaan menilai dr sndiri :
" org lain baik dgn student...tp aku ni, xdek pn y cube rapat..mgkin ade y kurg pd aku...cara aku aja ni still kurg baik ke...bahasa aku ni ksr ke..mgkin aku leh tgk cara org tu,knp ramai bdk suke dtg btanya, suke tnya kabar, suke nk tlg angkat2 buku...."

ni x...dlm hati tu :
" ni la die, lebih2kn bdk..kang mula la bdk2 tu pijak kepala...menggedik dgn cikgu...lama2 jd xhormat kat ckgu"

hmmm...awal2 dh mnghukum org lain...sush nk tolerate ngan org y otak asik 'nmpk negatif' pd org lain...doa je la, hrp2 esok2 cas -ve die tu leh btuka jdik +ve plk...gaduh2 pn xguna....huhu..


~ ko ade kete?bwk g skool!!jgn simpan bwh garaj!! ~
hohoho..ko nk kene tuduh x g keje???so..baik la ko bwk kete tu ke hulu ke hilir...hahaha...ni pn silly case la pd aku...ni psl mslh ngan pengurusan la plk...tp mmg btul, klu aku kat kedudukan kwn aku pn, aku sedih..frust...logik ke menilai dgn cara tu..org pengurusan sptutny bijak, jgn mhukum org xdtg keje semata2 sbb kete ade kat umh!! aku sndiri pn xleh nk pk logik, knp hal ni bleh jd 1 mslh...ni la akibat klu dgr ckp org, tnpa selidik..alih2 org bwh [y bwk mulut tu] leh main2k org pengurusan plk...ye la, asal cerita je,pcaye...hmmmm...sape y vongok pn, xtau la aku nk ckp...tp sevodoh2 aku ni pn, rsnya xde la bebal sgt u pk logik...nk tau mamat tu dtg keje ke x, wat ape g skodeng kete die??g skodeng tpt duduk die la wei!! lain la klu ko rs die tu klu xdtg keje, msti duk terperap dlm kete.....aduh...aku plk y jadik tension..logik mcm tu pn xleh pk ke oit!!! g la tgk tpt duduk die...ade ke x..x pun tny la kat bdk2 die,

"tiap2 kali hangpa p tpt duduk cikgu A tu, dia ada ka xdak?? die rajin ke idak meng'cancel'kan kelas hangpa??"

tu br la aku bleh kata 'pengurusan y bijak'..so,bl jd bnde2 gni kat kwn aku, 1 je y ade dlm fikiran aku....teraniaya...tul x...luluh rs hati bl bnde2 mcm ni jadi...nk jadik lg tragik, bl 1 hr tu, ms pagi2 bute kwn aku dtg keje, ketua die tny die...

"ko g mn smlm?? ENCIK PENGURUSAN call..nk tau ko cuti ke, ko mc ke, ko x g klas ke.." hmmm...bleh bygkn x, klu korg d ked kwn aku?? tdiam kwn aku..xmmpu dh nk xplain pape...dh xde kepercayaan pd ank buah sndiri...xluluh ke hati kwn aku, pdhl die bsush pyh g kelas y btimbun2 hr tu, mkn pn x, alih2 org duk asak die tny solan mcm tu.....dlm hati die 1 je..
"knp msti ade soalan mcm ni????????? xkecik hati ke korg.....

sungguh...klu kite kat ked die pn, hati kite akn rs pelik...knp soalan tu msti ade?? xlogik lgsung...seolah2 ade org nk tikam blkg die.....buat2 cerita....dan org tu msti rs slmt u wat fitnah, sbb mudah dpt 'kepercayaan' u pcaye fitnah2 die...dan akibatny.....hilang 1 'kepercayaan' y lain, y sbnanya dh 'melondehkn maruah' org lain...hmm..dunia..sgt kejam....uppsss...bkn dunia, tp org dlm dunia ni.....

~ opis ni bkn nursery / rumah kebajikan..igt tu! ~
aku stuju dgn bnde ni...mmg btul, klu kite ade ank, ade laki, kite xleh bwk ank/ suami/ adik kite dtg opis...tu aku stuju...tp kdg2 aku rs perlu ade toleransi...cume sdikit rs x adil bl kdg2 tu org atasan pn bwk ank diorg msuk opis skali skala...alih2 kite ni, xleh plk....mgkin die akn kata, skali skala jah....well...diskriminasi...tu je y aku bleh kata...pd aku, ape pn alasan y diberi, etika tetap etika...klu xbleh, sume2 msti lgsung xbleh..br la adil u semua...ni x, die bwk skali skala tu bleh plk..alasanny skali skala...y kite ni, xleh plk....tp aku nk cite lbih2 pn xbleh, sbb aku xdak ank lg...so, cnfirm2 aku xpernah bwk ank / suami dtg opis...huhu...

hmmm....berat dugaan u kwn aku ni....mgkin ni dugaan u dia...mdh2an die akn tabah..mmg btul, kdg2 bnde2 gni buat motivasi kite mkin down...lama2 jd xde smgt nk keje dgn baik..keikhlasan dlm bekerja tu mkin xmenentu...aku pn xsalahkn kwn aku bl die rs mcm tu....mmg adat..dlm dunia kerja ni, smgt kite naik turun...nk2 plk dlm kead mcm ni...mmg menyedihkan bl bnde2 ni blaku dlm organisasi y majoritiny bpendidikan tggi...tp tu la 'kehidupan'...

nasihat aku pd korg2 seme, esok2 klu korg jd org2 bsr, btimbang rasa la pd org bwh...skali skala, jenguk ke bwh..jgn asik dongak ke langit je...klu jd org bese2 jah pn, elak la dr prangai dengki2 ni...melayu mmg sush nk naik, sbb hasad dengki y tggi dan sikap suke mjatuhkn kwn..tu aku ngaku...pcaye x ckp aku, xmustahil esok2 ade antara korg y tgh bc skrg ni y bperangai busuk hati, bdengki mcm cite kwn aku kt ats ni..ni knyataan,kn...xmustahil bleh blaku...jgn marah eden...huhu.. [tp aku doakan x....] sbb semua ni bkisar ttg 'attitude', ttg 'hati y bersih / kotor'...jd, kurg2kn la prangai dengki2 tu mulai skrg...kot2 rs mudah sakit hati kat org, mudah nk benci org, leh dh blaja kurg2kn..seyes, xmdtgkn kebaikan lgsung kat kite....wat kite lg sakit hati ade la...siyan hati kite.....biar la die bahagia...hepi2...jgn bg die tseksa...kang kene barah hati kang, mula la meroyan....huhuhu...cau cin cau...hehehe
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

1 Response to "kisah benar seorg che'gu tuuuuttttttt....huhu"

  1. Anonymous Says:
    July 15, 2010 at 1:51 PM

    biase la tu kak...dalam ramai2 tu mesti ade yg hati xberapa nk baik tu...dengki ngan kejayaan org lain..pastu die tikam la dr belakang...sy hrp kwn akak tu, tabah la...ckp r kt die, Allah snts bersama2 org yg sabar..atau maybe ni sebahagian dugaan utk die..