:: pesanan utk adik2 ::



n3 ni saje je aku tulis sbb aku nk pesan (sbnany nk mbebel) kat adik2 yg duk tgh migraine, tgh pening2 nk pilih matrik mana ataupn U mn...penat nk jwb satu2...korg bc je la ape y aku nk kata ni...x byk pn y aku nk tulis...sbb takut mkin meleret (mcm cnfirm je meleret!huhu) pndpt aku ni mgkin jgk bkn y tbaik u sume org...aku cume nk share pndpt aku y dpt respon drpd ank2 didik aku y dh masuk kuar U, y dh bkerjaya...

bl dh namanya 'pendidik', diam xdiam sbnanya aku duk memerhati....bl ank2 didik aku msuk U, grad drpd U, dpt kerja y bgus2, aku sbnany ade la usha ckit...ape peranan U y diorg pilih dlm menentukan kerjaya diorg y ckup bgus skrg ni....

ada beza antara bdk2 zmn aku dulu dgn bdk2 zmn skrg...zmn dulu, kitorg xdek kesah mn sgt pn nk msuk U mn, wlupn ms tu U awam xbyk...1 sbb, dulu mn ade blog/intenet bagai mcm skrg ni..so, kitorg xde pendedahan y luas ttg sesuatu U tu...tp bgus gak..kitorg jd xserabut pale otak...xyah la hati ni duk risau, duk investigate "U mn y bagus"...."U mn xbgus..." jnji aku suka ape? ko suke ape?? mintak!! U blkg kire...jnji, namanya "UNIVERSITI", done!

bdk skrg plk lain gayanya...klu tnya minat ape, dijawabnye "ntahla..." x pk pn lg...xtau minat ape...adoiiii......patut ke?? tp!! duk sebok ke lain...duk cbuk, U mn y bgus...U mn y xbgus....alahhh...bdk2 y duk usha matrik pn sama je....duk cbuk usha senior/ ckgu ckp matrik mn bgus, matrik mn xbgus....

soalan aku 1 je...ade U y xbgus ke? ade matrik y xbgus ke??

dh hmpir 8 thun aku tgk pkembangan ank2 didik aku....
ade y dh jd engineer y hebat, tp die bkn drpd UTM / UTP...
ade y dioffer wat album nyanyi, tp die bkn lulusan UiTM...
ade y jd manager / akauntan y bgus, tp die bkn drpd UUM...
ade y jd pegawai sains / dietician y hebat, tp die bkn dr USM..
ade y jd lawyer y hebat, tp die bkn drpd UM/UKM...
ade y...ade y...ade y....
so, ade beza ke blaja di U mn?? ade beza ke blaja di matrik mn??
[honestly aku ckp, xslh memilih U tp keutamaan sptutny pd course ape y kite nk..hrp mklum ye]

blaja la di U y hebat skalipn, soalannye skrg ni, kite bleh btul2 hebat ke? pointer kite mmpu hebat jgk ke?? y penting, motivasi diri kene tinggi...daya thn kene tinggi....rs belas pd mak ayah kene stiasa ada...rs ghairah utk blaja kene stiasa hebat...lps tu, pegi la ke U mn pn, insya'Allah kita akn bjaya dgn result y bgus....jgn dipikirkan sgt ttg U mn y msti kite pilih....drpd sakit2 kpala pk nk pilih U mn, baik sakit kepala pk 'course' ape y nk dipilih...sbb nk bwk 3,4,5 tahun ni....kene la pilih y kite minat...sbb y kite minat pn kdg2 tbabas, ni kan plk klu pilih y xminat...sesak dada nk abiskn 4 thun...tp klu tgh2 blaja tu tetiba jd terrrr"minat" pd course tu, alhamdulillah....1 kelebihan la tu pd kite...cume xramai la ye y "teeerrrr" mcm gini...hehehe...

klu pilih y "mak ayah minat", lg la parah...xdek sape la y boleh tolong...aku ckp ni bkn saje2...sbb aku dh tgk dpn mata kpala aku sndiri..rmai plk tu...mksud aku, bdk2 matrik la ye..sokmo la mtk nasihat aku ngan kwn2....mmg ramai bdk2 aku y dtg ngadu, "mak ayh suruh amik course ni, amik course tu"...dan smmgnye bdk2 kite ni ade 1 kelemahan, iaitu xberani nk btau mak ayah, ape y diorg nk, ape y diorg minat....tul x, korg??huhu...pengalaman aku, ade bdk2 y mtk tlg ckp dgn mak ayah diorg...mtk tlg call utk btau y diorg minat nk amik course skian2, xminat y mak ayh diorg suh amik...mtk tlg btau y die nk jd photographer, xnk jd dktr...(pointer pn mmg xdpt 4 pun..huhu) aku xbleh ubah mentaliti mak ayh, tp aku hrp adik2 y bc ni nnt, sedar ttg sesuatu....ubah diri spy jd lbih berani menyuarakn isi hati...sbb pngalaman aku, mak ayah ni bleh fhm bl kite btau, xplain elok2...stkt ni, semua mak ayah y aku call, bl dh bg pndpt, leh terima pndpt y kite bg,asalkn dgn cara y baik...sume bebudak tonyek y penakut taik kucing ni akhirnya dpt gak msuk U dgn course y diorg pilih sndiri.....

nk tau dialog y aku gune smpikn bjaya pujuk mak ayah??ni kisah benar ye....tp utk bdk2 y attitudenye bgus je...y haprak, aku xlyn..huhu...bkn pe, sbb mslh bdk2 aku tiap2 thun sama je...aku btau, lelebih kurg la ek..."ank puan/encik ni sbnrny minat & sgt2 bhrp dpt further stadi dlm bidang bla2...sy nmpk minat ank puan ni mmg ke arah tuuutttt, sbb die bcerita dgn sy spjg dia kat cni...bl sy btau die, "utk awk bjaya jd seorg tuuutt, awk kene pndai dlm subjek ni", die blaja bsungguh2 utk nk kejar cite2 die...sy nmpk kesungguhan die...tp, skrg ni die sush hati..duk bpikir2...sbb die tau, mak ayh die nk lihat die jd seorg dktr, lain drpd ape y die nk....hati nk sgt2 jd tuuutttt, nk sgt2 buktikn pd puan y 1 hr nnt die akn jd tuuuuttt y bjaya, tp dlm ms y sama, die xnk hmpakan puan...die sggup x ambik course y die minat sgt2 smata2 krn sygkn puan, smata2 krn kasih syg die pd puan....sy sbg 'mak ayh' die kat cni, nk btau pd puan....die bdk y baik...die syg puan sbg ibu bapa...puan btuah..sbb tu die nk amik course y puan pilih, wlupn dlm hati die tu, ade bnde lain y die minat...pdhl ank2 kite ni xtau...kite sbg ibu bapa, nk y tbaik utk ank2 kite kan,puan...kite sbg ibu bapa sbnany menyokong ape y mbahagiakan ank2 kite..btul x, puan...(aku msuk jarum la ni ckit2...) kite xpernah btau "mak nk tgk ank mak jd dktr y bjaya", tp kita kata " mak nk tgk ank mak jd org y bjaya"...jd lah ape pn, asalkn ape y dipilih tu betul, halal dan bawa manfaat....klu ank2 kite ni bterus terg dgn kite, btau ape minat die, jnji dgn kite y diorg akn bjaya, kite msti sokong pilihan die, btul x puan...xkn kite xnk tgk ank2 kite bhgia...lg pun ape y diorg nk tu bkn bnde y slh...xkn kite nk mrh...betul,kite bangga klu ank2 kite dgr ckp kite bl ikut pilihan kite...tp kite msti jd lg bangga klu kite sbg mak ayh dpt bg sokongan pd ape y ank2 kite impikn u ms dpn diorg...bla..bla..bla...ckup!jgn lbih2...nnt die kata "poyo!"

aku ckp pelan2, supan2...hikhik....biasanya last2 mak ayh msti ckp pd aku, y diorg xtau sbnany ank diorg minat ape....xde pn btau pd diorg dpn2.....sbb tu diorg dgn rs tanggungjwb sbg mak ayh, rs diorg ptut pk ape y tbaik u ank2 diorg....see??see?? (mmg ade mak ayh y tegar, tp mdh2an bkn mak ayh kite, insya'Allah) jd, pesan aku pd adik2 y rs keinginan hati tu xsama dgn ape y mak ayh nk, ape kata btau elok2 pd mak ayh....klu sush sgt, tulis......luah dgn surat....biasanya lembut hati mak ayh....ok?? aku pesan ni bkn ape...xlarat gak aku asik nk tlg xplain kat mak ayh korg....huhuhu....

aiyoooo!! mcm larik tajuk je dh ni, guane??ishhh...xpe la...aku nk cite 1 bnde...y ni sesuai utk bdk2 lps spm kot...diorg slalu duk kecoh, duk gaduh bl nk pilih matrik...suke tul dgr ckp2 senior thun lps / cikgu (sori...xsemua ye..ckit je...ckiiiiiittt shekayi...) y bckp psl ranking / keputusan xm sesuatu kolej matrik, pdhl die bckp bkn bdsrkn fakta pn...sbb ape aku nk ckp psl bnde ni?? sbb...bdk2 ni suke sgt pening2kn kpala pk psl nk plih matrik mn...kononnye dgr y diorg sebut2, matrik ttttuuuuuttt pling bgus...matrik tiiiiitttttt xbagus, so xyah mtk cni....adoyaiiii....korg tau x, bgus atau xbgus sesuatu institusi tu sbnanya byk bgntung pd student tu sndiri....korg la penentu sbnr pd kejayaan sesuatu institusi tu....korg la ASET sbnr...klu korg btul2 nk bckp psl ranking, meh aku btau...xde kolej y akn mantain jd 'y tbaik' stiap tahun...klu korg tgok btul2 ranking sbna (tny lect matrik la ooiii...tny senior hangpa wat hape?), ranking stiasa berubah2......ade byk subjek y diajar di matrik...smua kolej bgilir2 kuasai "YG TBAIK" utk smua subjek...sungguh dol, aku xtipu! mknany smua kolej sntiasa berusaha utk beri y tbaik utk ank didik diorg...dan stiap thun, kolej tbaik utk stiap subjek msti berubah2...so, korg nk pegang pd ape, utk pilih matrik mn?? korg bpegang pd ape, u katakn y kolej tu adalah tbaik??bdasarkn maklumat tahun sebelum masihi y mn tu???so adik2 ku.....baik la korg tekadkn diri, bsedia utk bdikari dlm blaja, tu lg bgus....

aku rs, ape y aku ckp kat ats ni ckup la kot utk xplain psl bebudak y duk sedih2 xdpt masuk U...jd tpksa msuk matrik je...adik2 ku, dgr cni akak/mkcik (lantak!) nk btau...bkn "tpt" y menentukn kejayaan..dgr cni...

Mamat msuk U, blum tntu die dpt course y bgus....
Mamat msuk U, blum tntu die bjaya grad..(die xde sijil..ko kat matrik dpt sijil..yeaayyy)
Mamat msuk U dulu, xbmkna ko xmsuk U...
Mamat msuk U dulu, xbmksud die grad dulu drpd ko...
Mamat msuk U, blum tntu die grad dgn pointer bgus...

Ko msuk matrik, buktikn lps ni ko dpt msuk U dgn result y baik..
Ko msuk matrik, buktikn lps ni ko dpt msuk U dgn course y baik..
Ko msuk matrik, ntah2 lps ni ko dpt fly...Mamat stadi local je...
Ko msuk matrik, ko sempat blaja ape itu 'berdikari', sempat utk jg pointer kat U..
Ko msuk matrik, nnt la aku cite lg..penat nk pk dh..hehehe...y pnting, klu takdir kata kite kat cni, buat y tbaik..xbmkna kite start dr y kurg baik, kite xmmpu jd lbih baik dr org lain y start kat ked y best...jg kepala hotak tu, spy jgn lari tune...blaja baik2...rajin2...jgn lupe mak ayh..doa byk2...insya'Allah msti bleh bjaya...

y last ni, aku nk tuju pd y sebok sgt duk asik nmpk 1 kolej aje y bgus...dgr ni aku nk kata....thun ni pnye result, student pling rmai y dpt 4.00 adlh pahang...mknany student phg pling ramai menyumbang kemasukan U, iaitu hmpr 2100 (stakat y aku tau), bbnding kolej lain y pling ramai pn 1000++...so, guane?? nk tekad dgn pendirian tu ke, nk tuka decision plk?? aik?? bleh plk tuka dan2 bl dgr kolej lain plk y dpt highest??huhuhu....pcaya la, rezeki tu pberian Allah..thun ni rzki phg..thun ni, blum tntu..kite (kami sbg pendidik & korg2 sbg plljr) la y akn sama2 usaha...memilih mmg la hak korg...aku xnafi....tp tu bkn keutamaan, sbb ade bnde lain y lbih penting....penentu sbnr2 kejayaan adlh pd dr sndiri...so, tepuk dada tny selera....ada phm?? huhuhu...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

3 Response to ":: pesanan utk adik2 ::"

  1. Anonymous Says:
    May 24, 2011 at 12:52 PM

    membebel je...huahuahuahua

  2. onniye*occuke says:
    May 25, 2011 at 8:41 AM

    eh...bebel x bebel, pastikan masuk dalam pale tu k..haha

  3. Anonymous Says:
    May 25, 2011 at 8:44 AM

    btul la tu...same je dalam soal nk cari keje kn...keje pn memilih...slagi xdpt yg nk tu, sggup menganggur...btul x?