:: edisi raya cina 2 ::

~ n3 ni special u adikku "anis hitam2 si tampuk manggis" y duk cbuk merengek mtk edisi raya cina 2..oit minah!!ko bl nk hapdet blog ni?? ~

pg slasa (sehari sblm raya cina) tu, awal2 pg lg aku dh bgun...dlm kul 9...sbnany dipksa bagun oleh kak long...ceh....hampeh tul...kitorg dh la kul 7 br tdo...smlmnye kan xtido...slambe bdk je die kejut kul 9, ajk bekpes...ciss ciisss cisss sungguh....huhuhu...punye la die pujuk, "bagun mkn dl...nnt smbg tdo balik..." hahaha....ape la mu ni, long...taktik mu tu xbgus pun...klu dh bgun, ngadap mknn plk tu, mu igt nk tdo balik ke...hahaha....failed gile taktik klong aku...hahaha...tp dh org asik bising2 je, aku pn bgun gak la....adik pn bgun skali..xtau la die pun duk maki hamun gak ke, sbb xckup tdo...mgkin die maki dlm hati je kot...hahahaha.....

dh siap mndi, tepek bedak wangi2, kitorg turun bwh...xdek dh melencong mn2...trus je g dapur...melantak ns kerabu...waaahhh...hilang rindu nk mkn ns kerabu kelantan...punye la lama xmkn...kitorg xbg can...mmg bedal smpi licin!huhuhu...tp bkn sbb gelojoh ke ape....kitorg nk amik tenaga..biar ckup....sbb lps ni kan nk wat psiapan u esok...hahaha...aci ke alasan kitorg ni??hehehe...

burrrpppppp....alhamdulillah...perut dh kenyang...tenaga dh full balik...so, bleh la siap2....tp, bkn siap2 nk mnolong sgt pn...nk menolong 'tgk' je diorg ni wat psiapan...hehehe....kitog bkn hati busuk sgt xnk tlg, tp ye la..korg tgk ni...


haaaaaa...korg leh agk pape x? yessszaaaa...popo, auntie ngan uncle aku ni tgh wat psiapan utk 'smayang'...smayang raya ke, ape ke, xtau la aku...tp nk psg colok la..nk isik nasi la....oupppsss...xleh imegin??nk tgk???k..k...tgk gmba dulu k..nnt aku xplain...


chumel x ns tu??hehe...tp xleh wat mkn maaa....hmmm...slain drpd nasi ni, ade ape ek lg ats meja ni...jap nk igt...ade oren, kuih bulan, kek, biskut...y lain tu, xigt dh...y aku igt, sume ralit tgk diorg kemas meja u smyg...so, dats why la kitorg ni xleh tlg...hehehe...dh xleh tlg ni, ape je y leh kitorg wat??hmmm...kitorg duk pakat2 tgk je la....hehehe...

dh siap wat psiapan u smyg, mama wali (auntie aku y pkai bj merah ni) kuarkn kotak ngan plstik...penuh ngan ketas 4 segi, y ala2 tisu...klu korg tgk gmba ats ni, korg akn nmpk y tgh2 ketas 4 segi ni ade 2 kaler,kn...kaler emas ngan perak(silver)..klu korg nk tau, diorg akn gulung2 n bentukkn ketas ni jadi mcm gmba belah knn ni...musti korg nk tau knp kene gulung,kn??knp ade 2 kaler??meh macit nk btau kat ank2..huhuhu...ketas ni diorg gulung2 n bentukk kengkononnnye menyerupai duit zmn dulu2 la...so, mcm ni la kot duit zmn dulu...ala, klu korg bese g umah org y nyambut gong xi fa cai, korg nmpk x bende kecik2 y diorg gantung kat pokok y ala2 mcm pokok krismas??x?? aaa...len kali baik korg g usha...pastu korg carik 'replika' kaler emas y rupenye mcm ketas kat ats ni(y dh digulung tawww)...tp klu korg ni jenis xmnziarah kwn2 chinese, xdpt la den nk nolong,ye...carik kat tenet je la...huhuhu...

bbalik psl ketas ni, korg dpt agk x, nape agknye diorg gulung & bentukk rupe 'duit'?? bkn rupe lain...hmm...rasanya ade y leh agk kot...diorg akn hntar pd 'mendiang' org y dh meninggal...mcm famili aku ni, diorg akn 'hntr' pd mendiang kongkong(atuk)...well3...1 lg y wat kite duk tpikir,kn...nk hnta guane??kate dh mendiang...kene korek kubur ke??hoho..melampau, kau noks!!huhu...tp soklan ni pun rasany ramai y dh leh teka...kamon, teka dulu.....hehehe.......
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,

allo kwn.....kite ni 1Malaysia tau...korg ptutnye dh leh imegin, y diorg akn bkr 'duit' ni ataupn ape2 je replika lain...so, tu la die 'medium' utk diorg smpikn / hntr sesuatu pd mendiang org y diorg syg...aku xsempat nk usha, ape lg y diorg hnta pd mendiang kongkong... y aku sempat pasan, duit ngan pakaian je le...y lain, xsempat nk intai...sbb??duk ralit amik gmba..hehehe...owww...hmpir mak tlupe, nak....kaler gold tu u 'dewa' kot...dewa ke Tuhan??xigt laaa...soyiii...tp antara 2 tu la...y kaler silver plk utk org y dh meninggal dunia...andeseten???gudd...huhu...

ni la die tukang bkr...hehehe...ms mule2 tgk diorg nk bkr tu, hadoihhh laaa.....bsungut gak la dlm hati ni...mn x nye...td ckit punye lama la sume org duk pulun gulung...alih2 nk kene bkr...adehhh...bg kite org melayu y xbape phm ni, rasa mcm rugi je,kn....klu tau nk bkr, baik awal2 lg trus je bkr....xyah buang ms nk gulung bagai,kn??ye x?? tp sbb tu la org suh kite ni byk bgaul dgn sume bangsa...spy kite tau serba ckit psl adat budaya depa...spy bl kite tau reason knp diorg gulung dl, bentukkn jd duit spy boleh dihantar pd mendiang u kegunaan mendiang kat 'alam' sana tu, then br la kite faham simbolik pd stiap ape y diorg wat tu...pengetahuan kite pn btmbh,kn...sbb tu la kite xleh jd mcm katak bwh tempurung,kn...org tau serba serbi ttg 1001 budaya masy negara kite, y kite plk haraaaammm...xtau pape...y tau, duk cbuk update status fesbuk jah..tau ttg diri sndiri je...kejap2 'hr ni g kls lmbt'...'mlsnye nk study..'...'esok ade xm..arrghhhhh'....huhu...sbr...sbr...jgn terasa,ye...ingatan u semua la tu,tmsuk diri aku jgk...hohoho.... =p

tengahari tu sume org dh mule sibuk....sume pakat tlg menolong ape y ptut...tp nmpk gaya mcm lg ramai y cbuk 'amik gmba' je...guane tu???huhuhu.....xpe la...diorg ni ngan kamera mn leh dipisahkn...huhu...tp sronok tgk suasana tengahari tu....ade y....

psg lmpu raya....

sangkut buah limau kat pokok 'gapo dio' ni..
terasa mcm krismas pn ade,kn??huhu

y ni uncle aku y psg....
gigih die psg dr bwh smpi ats...komited sungguh..huhuhu

k la...sume org cbuk bekerja!!so, xdek la byk sgt gmba y kitorg leh tunjuk...sume org try wat psiapan sebanyak y bleh, sbb lps zohor nnt,kitorg ade plan lain....nk g ke tpt y penuh nostalgia....tpt kitorg dibesarkn ms tahun 80an dulu...wah2...syahdunye rs, sbb nk balik smula ke rumah tpt kitorg mbesar....cmane la agknye rumah kitorg dl,kn....dup dap dup dap rs dlm hati...rs nk menangis pn ade...mcm xpcaye...bdebar2..huhu...tp tu nnt la cite....la ni, aku nk tnjuk gmba y wat aku sedikit sebak.....aku nk tnjuk kat korg..."wajah kesayangan hamba......"

ni la dia, popo (nenek) kesayangan aku....aku syg gile3 kat popo aku y sorg ni...sbb die sgt2 sygkn cucu2 die,xkire ape agama cucu2 / ank menantu die....bg aku, sgt2 btuah ade nenek spt popo...seorg nenek y sgt penyayang...wlupn die beragama buddha, tp ckup syg pd cucu2 die y dh mcm rojak ni...mksud aku, kitorg cucu2 die ni ade y beragama islam, buddha,kristian...tp die 'spoting' jah...sume die lyn sama rata...bl aku tgk muke popo ni,tserlah ciri2 penyayang tu,kn...bl aku tgk popo gulung kertas tu u mendiang suami die, sebak plk aku rs...waahhh!!!xleh smbung dh....mata aku pns!!!hahaha..k la...nnt kite smbung,k...to my popo, i lebiu!!!!!!!
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

1 Response to ":: edisi raya cina 2 ::"

  1. Anonymous Says:
    March 21, 2011 at 9:32 PM

    nenek tu kiut la..umur die berapa?