Corat coret exam!

rabu
20/4/2011

yeszaa…hr ni merupakan hr last bebudak matrik xm utk semester 2 …merdeka bg diorg, merdeka jgkla bg aku y tpksa jg xm ni..
yah0O0o0oOo0oO0!!!!
hah??over??hoh..korg mn tau pnderitaan pengawas peperiksaan…2minggu tau jg xm ni….lenguh abis kaki den..huhu…

well..well..well...best ke klu bcerita psl xm ni?? klu korg kata xbest,aku rs cam slh!! sbb ‘menduduki xm’ tu br betul xbest…bcerita ttg xm, best kot pd aku..ye la…kite sume penah mduduki xm,kn…xkire la kecik ke, bsr ke xm tu…so kenangan tu ttp ade…klu tny psl kenangan xm, msti ramai y igt ttg prasaan nk xm : dup dap dup dap, kecut perut, nk terkencing…tp stakat ni xde plk lg y kata smpi nk tberak,kn?so ok la tu…xdek la menakutkn sgt xm ni...huhuhu…sbnany byk lg kenangan ttg xm ni, klu kite cube kenangkn 1 persatu….mgkin pahit pd ms tu, tp manis bl ia dh lama blalu…so, pd adik2 y sdg bkerjaya sbg ‘pelajar’ skrg ni, jgn benci & takut pd xm…1 hr nnt, ia akn mjadi kenangan manis u kita kenang…hehehe…mcm y aku penah kata pd bdk2 aku (y mbuatkn anis padidudidu jeles gile2 toing3) there is no luck, but hardwork..murder that test,k! phm??xphm??good!!hahaha…

jom kite kongsi corat coret ttg xm kali ni, sesambil aku imbas balik kenangan dolu2…xde ape pn y menarik, cume mgkin korg bleh lihat 2 persepsi bbeza y mungkin blainan ttg peperiksaan..opcos dr mata aku sndiri la..org lain tu, xkuasa la plk aku nk intebiu tny…kan??hehe..ye la, dolu2 aku penah jd student y mduduki peperiksaan…skrg plk aku jd org y mengawas peperiksaan… ape y aku pndang / pk dulu dan skrg mgkin xsama,kn…hehe..dan! mgkin jgk memori xm korg lg sweet,klaka, sadis drpd y aku nk cite ni,tul x…no hal…boleh share2, maaaa..hehehe =)

:: 1 ::
mule2 skali, aku nk pdnkn muke bdk2 aku...huhuhu....nape??korg tgk ni...


haha...cntik?? kreatif? korg jgn igt ni art print plk ye...korg jgn xtau, ni la rupe beberapa buah meja tpt bebudak ni xm...sempat la aku snap kjap kat beb bilik tuto...cube la korg byg,klu ni la meja xm korg....boleh ke xm dgn aman bahgia??? klu aku la dpt meja cenggini, mmg berasap!! migrane, dowh!! leh ganggu konsentrasi nk jwb xm...nk jwb xm tu sndiri dh tentu2 serabut, dpt plk meja y serabut..kusut tul pale otak ni...huhu...klu boleh, mesti la kite nk environment y bgus,kn...meja dan kusi y bgus...y xdek goyang2....meja pn klu bleh y bersih....

tp ni la habuan, bl ade y suke menyonteng sana sini...pihak kolej pn bkn xnk bersihkn, tp xlarat dh..hr ni bersihkn meja ni, esok diorg conteng meja tu plk...lama2, gasak korglh...bebudak ni pn 1 hal...xkire meja, xkire dinding...sume depa nk conteng...x rs bslh lgsg....kreativiti y xdisalurkn kat tpt y btul...last2, kwn2 gak y terima habuan...kwn2 y xbsalah plk tu y dpt meja kotor...hrpn aku, ade sesuatu y boleh aku wat u ubah attitude bebudak next batch ni nnt, ttg t/j y 1 ni...insya'Allah...doakn aku ek...huhu...oh ye...nk tgk gmba dinding y diorg conteng?? kreatif sbnany bdk2 ni...aku bc pn, ade gak tsenyum kambing...cume slh tpt...adoila bdk2 aku ni...huhu...

hmmm....dpt jwpn free...xyah sush pyh pk.....huhuhu


:: 2 ::
comel je bl aku tgk ade bdk ppuan y duk bsila ats kusi..huhu...tp xramai la....sekentut 2 je...tringat ms aku kat U dulu2...tiap kali xm, aku mmg duk bsila ats kusi..xpndg kiri knn, slambe je aku bsila walaupn pkai bj kurung...y penting, selesa!! huhuhu...


:: 3 ::
aku suke tgk bebudak jwb soklan physics n chemistry...wlupn jenuh nk jg 2 paper ni sbb 2 jam 1/2, tp sonok sbb tgk diorg lukis2....klu chemistry, suke tgk diorg lukis ala2


dan klu subjek fizik plk, mcm2 lukisan ade....


pling aku nyampah bl tgk diorg jwb paper maths...kertas jwpn diorg msti hudus! potong sana, potong sini, coreng sana, coreng sini! tulis nombor pn xcomel...rs nk muntah ijo...weeekkk weeekkk!! [sbnany aku syg math...huhuhu]


:: 4 ::
semacam ade pattern ngan bebudak sini...tiap kali ade xm, xkire la xm ape...pdg blkg umah aku ni akn senyap sunyi...


tp....klu hr ni adlh paper math, maka!! ptgnye tu akn havoc la pdg blkg umah aku ni....hmmm...takut sgguh bebudak ni ngan subjek math rupe2nya...dan bhgia sungguh rupe2nya bebudak ni rs bl paper math is over..huhuhu...prsaan aku selaku org y mengaja math?? hmmm...biasa je...bckp psl pdg ni, aku penah what, turun pdg bola tmpr n aja sorg bdk ppuan gedik ni blaja math..huhuhu..eh,kuar tajuk??lantak..hehe...[anis padidudidu, sila komen!]


:: 5 ::
ms jg xm, biasanya aku suke tgk cara pemakaian bdk ppuan...cmane diorg padankn tudung ngan baju kurung....sbb bebudak ni cpt alert ngan pesen2 y latest....so, blaja drpd y muda...huk2...mcm dulu2 jgk, suke tgk hr ni cikgu / lecturer pkai baju ape...esok pkai bj ape...gitu la klu dh namanya ppuan...huhuhuhuhuhu....


:: 6 ::
tgelak bsr bl aku bc slh 1 status kat fb ex-bdk aku :

"apakah perasaan anda bila anda melangkah ke dewan exam dan menerima "surat cinta" di atas meja dan isi kandungannya ialah ANDA DILARANG MENDUDUKI KERTAS PEPERIKSAAN INI..."

tringat ms kat U dulu..besenye klu dpt surat cinta mcm ni, mesti kes terlebih tuang kelas, xpun xbyr saman pak guard...klu dh sbb tlebih tuang kelas tu, xdek ape la...klua je la dewan xm...ko kene repeat la tu mknany,dol! tp klu angkara xbyr saman (budak laki la ni besenye), mcicit la press motor, g byr saman...br dtg balik smbg exam....bunyik mcm kejam...tp dh slh sendiri, hadap je le...


:: 7 ::
aku rs xkire bdk skolah / matrik / U skalipn, ade penyakit y sama...malu nk angkat tgn u mintak kertas...tul x?


klu pn bkn korg, bebudak lain la...tp dh hmpir 10 tahun aku jg xm, aku tgk bdk2 ni msih ade prsaan 'takut', 'malu' utk mintak kertas...bdk melayu la ni..ape y die takut pn xtau la..pdhl ms xm, student adlh raja....ms ni la cikgu / lecturer akn jd 'org y menurut perintah' korg...ni x...tkebil2 nk mtk kertas...klu bdk ppuan tu lg la...angkat tgn paras bahu mcm nk angkat takbir tu...sape y nmpk??? tp tu pn kire brani la lg...ade y takat tgk je kite....ish...mn la aku phm klu takat ko tenung aku...igtkn ko tgk aku sbb aku cntik...huhuhu...lg hazab, bl ade y tgk kite smbil mata bgenang air mata...klu kes mcm ni, korg toksah tny aku "knp"...aku yakin 100%....mmg nk ketas la tu...huhuhuhu.....

dlm hal ni, aku rs bdk2 melayu kene lbih brani...aku bkn nk kata sume bdk melayu,ye...tp kbykn...aku xbias mn2...aku cume ckp bdasarkn pemerhatian aku....sbb spjg aku jd pengawas xm ni, aku tgk bdk2 melayu msih blum brani nk angkat tgn tggi2 utk mtk kertas...tu blum lg ckp psl nk g kencing....sggup thn smpi 2jam, semata2 takut/ malu nk angkat tgn..aiyoyo..buleh dpt batu karang maaaa!! klu bdk cina, y aku perhatikan, xkire kite ada kat mn ms tu...klu die rs die AKAN nak pakai kertas tmbhn jap2 lg, die angkat tgn awal2....diorg ni xdek ms nk tgk kite kat mn..dkt ke, jauh ke dgn die..y die tau, angkat tgn...slagi kite xdtg kat die, slagi tu la die xjatuh tgn....kdg2 tu diorg mtk ketas bkn utk wat jln kire pn...mtk u conteng2 je....tp bdk melayu kite ni, aduhai....nk mtk kertas u wat conteng tu jauh la skali...dh abis kertas nk wat jln kire pn, duk bkire2 lagi "cmane nk mintak ni....cikgu mn ni...segannye nk angkat tgn...." adus! dlm hal ni aku stuju sgt2 y kite kene brubah...so, igt tu adik2 ku y tgh mbaca ni..klu prasaan malu ni ade lg kat korg, buang! jgn malu klu dh mmg itu hak kite,okies? gud!


:: 8 ::
pling sonok jg xm ni, ms paper bi...y objektif...soklan klu xsilap aku ade 40 je kot, tp paper ni amik ms 2jam...slps 1/2 jam besenye suasana dh jd menyeronokkn..mcm 1 pesta, tgk bebudak klua ckit demi ckit...jg xm ni bosan, jd kdg2 y tua ni plk rs cam sronok duk main banding2...dlm byk2 kelas, bdk kelas mn y akn kuar dl...sbb tu kire starting point la tu...bl dh ade sorg y kuar, lps ni akn bderet2 la y kuar...hehehe....mkin ramai bdk dlm sesuatu klas tuto y kuar, mkin lebarla senyuman pengawas xm...sbb mn tau untung2 1kelas sume kuar, leh la rest awal...kutip2 ketas, trus anta bilik operasi..tp besenye klu jg bdk fizikal tu, ade can la...sbb diorg ni brani mati skek..nk kuar, kuar...xdek dh tggu2 kwn ke, malu ke...klu jg bdk2 hayat tu, xyah bharap la...bkn sbb aku nk kata diorg ni 'sivik', tp sbb diorg xm kat dlm hall...cmane pn, pengawas ttp xkn leh rest....jd makgad la korg smpi abis xm...huhu...

bl jg bdk2 fizikal ni pn, kdg2 nyampah gak...kdg2 sume dh kuar, tggl sorg je y xkuar2...besenye ppuan la....aduhai....frust, mcebik je muka pengawas...hahaha..pdn muke...mgkin bdk tu 'nk ajar' lect tu kot...hahahaha...tp mmg pn, klu tggl sorg tu, frust tul rs...dlm hati kite ni, awat la die xkuar je.....xtau die rs rugi ape klu die xkuar, pdhl die duk dlm pn, xjwb ape2 dh...tp mmg ade bdk y akn rs xbest, rs serba slh klu die kuar...wlupn die xkn jwb ape2 dh dlm masa 1/2 jam y last tu, tp die sggup tggu....xpe la, asalkn die x rs ralat pape....pd pengawas y kene situasi mcm ni, pesan aku 1 je...bertabahlah...huhuhu...


:: 9 ::
sonok bl tgk sblm msuk bilik peperiksaan, bebudak ni bkumpul dan bc doa ramai2...wlupn tpt duduk diorg ni disusun ikut kad matrik dan diorg xkenal pn sesame 1 bilik ni, tp still ade y bmurah hati utk bc kan doa, smbil y lain2 tlg aminkn...sweet =)


:: 10 ::
ms xm, sume bdk2 akn jd sgt bejurus....huhu...diorg akn dgr sume arahan.....kalau besenye die lah mala'un, die lah samseng kmpung dusun, tp ms xm, diorg akn turn over 360...suh jgn bukk ketas soklan die ikut...suh pkai elok2 die ikut...suh jgn bising die ikut...hahaha...chomel shekali...tp 1 je y sume sume sume sume bdk2 xnk dgr!! bl pengawas kata "ms mjawab sudah tamat, semua calon diminta berhenti mjawab" hahahaha



:: 11 ::
klu korg tny, ade gado x ngan bdk2..."ade!!" huhuhu...besenye ms paper objektif...dh pesan suh bwk pensil kayu SHJ, tp ade gak degil nk bwk mechanical pencil, pen...


adoyai..ank2 ku, bknnye kami saje2 xnk bg korg guna pensil picit tu, tp korg tau x, penah jd ~200 kertas objektif y rosak, angkara gune mechanical pensil atau pn pen...jd, sblm korg mberontak, baik korg tny2 dl awat la xdibenarkn gune 2 bendalah tu,k...tny la..mak sedia mjawabnya...huhu...


:: 12 ::
ni lg 1 y wat aku don like...kdg2 bdk2 ni nk sesuatu...tp mgkin sbb diorg hrmat xm y xleh bising2, jd ms diorg btau kite tu, dh gaya mcm bbisik....slow bebenor....antara dgr x dgr...kdg2 tu aku kene tny balik, "awk nk kertas ke, nk g tandas?" soklan mmg dgr lawak, tp korg jgn xtau....confused tau...sbb ms xm, bdk2 klu angkat tgn tu msti 2 sbb je...samada nk kertas ataupn nk g tandas....bunyi dh ala2...akupn penah tslh....so, kene tny btul2...takut tslh dgr, tberak / tcirit plk bdk tu nnt dlm kelas...xkoso msuk paper, "pelajar terbuang air bsr di dlm dewan peperiksaan" parah...huhuhu....


:: 13 ::

leh agk aku nk cite psl ape??yup...kalkulator...sonok tgk bdk2 esp ppuan tmpl2 bnde ngarut kat kalkulator...wlupn aku xkn wat gtu sbb aku rs mcm interrupt my view/ my focus, tp aku still rs "ok la" bl tgk bdk2 ni conteng2, tmpl2 kalkulator diorg...asalkn jgn serabut sgt...hikhik..


:: 14 ::
pkara pling leceh ms xm adlh.....klu ade bdk2 y x kunjung tibe ke dewan xm sbb terrr'x bgun tdo'...niat nk bgun tu ade...rumet pn dh kejut..angguk dh, tp terrrrrrrrr'tdo balik' besenye klu 5 min xdtg2 lg, pengawas akn cpt2 kene mklumkan pd ketua pengawas (KP)...KP plk kene calling2 org y uruskn psl xm...lps tu, start la gerakan mencarik bdk tu...huhuhu....mmg penah jadik kes mcm ni....aku sndiri, penah alami kes mcm ni...y wat lg parah, sbb carik2 bdk ni kat blik, xjmpe..rupe2nye tdo kat surau...mmg rugi ms la....nk dkt sejam br dtg amik xm....jwb pun tpisat2..ye la, br bgn tido..tgh ting tong lg...tu pn nsib baik jmpe..klu x, xtau la ape cite....ape nsib ngan bdk tu pn aku xtau....hrp2 die still bjaya la dgn paper tu dulu...huhu...


:: 15 ::
tiru dlm xm?? alhamdulillah, stakat ni xdek...dan hrp2 xdek la kes meniru ni smpi bl2...biar kita bjaya dgn usaha kite sndiri...biar kjayaan kite tu btul2 bmkna,k..hadiahkn mak ayah, famili kite dgn kejayaan y sbnr2 kjayaan kite... =)


:: 16 ::
sbg pengawas xm, kami ni pn xperfect...ade jgk tsilap mn2...biasany student xdek komen pape ttg pengawas xm ni, kec bunyi kasut pengawas y ketung ketang ketung ketang.....


bebudak ni komen mgkin sbb mgganggu diorg nk jwb xm kot...mmg btul pn, kdg2 bunyi kasut btumit ni menyakitkn tinge gak..nk2 y tumit berinci2 tebalnye tu...skali die jln, dgr mcm dekat tull ngan tinge...kdg2 rs mcm tgh menukang dlm tinge ni pn ade...huhuhu....

ckp psl komen ni, ade gak y komen pengawas ni acap benor lalu sblh deme..huhu...eleh, malu kitorg tgk jwpn la tu..huhu..tp mmg btul pun...aku dulu pn sama je..kdg2 (kdg2 laaaa...) bl lect asik bdiri je dpn aku, xbgerak pen aku ni haaa....duk tggu bl la die nk blah...aku agk klu 5min die xblah gak, 5 min la kot pen aku xbgerak..sama la mcm korg,kn???eceh, xngaku tu....huhu...tp seingat aku la, aku xdek la smpi gtu pn sbnany...klu rs segan lect tgk jwpn kite y ngarut tu, adatla...tp xdek la smpi xbgerak pen...jwb gak, cume x rancak mcm biasa...huhuhu...so, bl student bg komen y ni, aku rs logik...diorg rs xselesa...tp kdg2 tu, klu la bebudak y kite sndiri ajr, msti duk meroyan mtk kite lalu sokmo sblh die..kengkononnye bl tgk muke kite, dtgla ilham u die jwb...ngarut..khurafat tul! klu bkn bdk y kite x aja plk, lain citenye...bl kite duk asik lalu, pd dia "serabut!" serba slh i....huk2...


:: 17 ::
pkataan y pling byk aku sebut stiap kali xm ialah "yaaa....", "sama2...." tiap kali bg ketas soalan, bg benang, angkat pen/pensil/segala bende y jtuh, kutip ketas jwpn, bdk2 ni akn ckp time kasih.....sejuk hati aku...so, itu la kata2 y pling byk kuar drpd mulut aku ni spjg jg xm...org dh ckp time kasih, kite jwb la "sama2..." klu xsempat nk nelan air liur tu, sempat jwb "yaaaa..." je la...huhuhu...tp aku suke budaya bterima ksih ni....byk2 la bterima ksih pd org...esok2 org suke tolong kite.... v(~.. ^)V


:: 18 ::
xde dh kot....dh pjg bjela dh...huhu...ape2 pn, aku hepi bl tgk bdk2 aku hepi lps abis xm....1 prasaan y sukar nk d gmbrkn...kdg2 kite lupe utk 'turut merasai' kebahagiaan org lain....sbb konon2nya kite bkn d tpt diorg...sbb tu la bl ade kamera ni, bl kite rakam kegembiraan org, kite pn dpt rs kegembiraan tu...hehehe...meh tgk suasana ms diorg exam n gelagat slps abis paper last...

~ tpt exam ~

~ beg bdk ppuan la ni..kalerful ~

~ meh peluk shium aku..nnt jmpe lg ~

~ amik sijil beramai2...sijil ape pn xtau la.. ~

~ aku nk blik, tp aku xnk balik....
aku nk blik sbb rindu famili...
tp xnk balik sbb xnk bpisah ngan gewe..
guane tu..tlg la aku.. ~

~ bkumpul ramai2 u kali terakhir..sob2..syahdunya ~

~ MeRDekAAAaaaaaa....!!! aku bahagia!!!! ~

~ dtg opis bjumpe lect2 buat kali terakhir ~
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

1 Response to "Corat coret exam!"

  1. Anonymous Says:
    May 25, 2011 at 8:50 AM

    budaya angkat tgn..hehe..mmg melayu pemalu..hehe