KERJA :: pereka kad matrik..huhu

skrg ni xmenyempat tul nk bkk blog....dlm 2,3 minggu ni aku duk cbuk wat 3 keje dlm 1 ms...handle tuto n lecture mcm bese, lyn bebudak y mganas dtg cubicle duk btanya itu ini sbb final dh dkt, wat kad matrik utk pljr baru y bakal mdaftar bln 5 ni nnt...balik2 keje je, aku dh mmg lembik dh...so, terjun aje ats lembek(tilam) dan ZzzZzZZZzzzZzz....eh x, aku tipu...aku mbalingkn diriku ke ats lembek dan lyn tenet.....tp aku dh set, aku nk bc je blog org...bkn nk tulis...huhuhuhuhu....nnt la, bl dh free ckit2 (bl la tu..huwaaaaaaa....) aku akn cite skek2....tggu ye, bkl ank2 ku...mama bizi dong!huhu...

tp hr ni trase nk cite skek psl keje aku skrg ni, y kene wat design kad matrik utk pelajar baru y akn mdftr 9 mei ni nnt....mslh ke??musti la....mule2 tu pening gak pale otak aku ni...ye la, aku ni ngaja mate...bende2 komputer ni ibarat "jauh panggang dr api.." tu br ckp psl komputer atau ape2 y ade kaitan ngan teknologi...ni kan plk ngedit2 gmbr...aduyai....ni dh ibarat "jauh langit dr tanah.." cis!!cis!!cis!!!boleh korg bygkn ape reaksi aku?? mbebel gak mule2...awat xbg org2 komp je y wat bendalah ni??sah2 la ni kemahiran diorg...ni x...bg kat aku...adoi....panas dh ni...pns!!huhu...bkn saje2 nk ngamuk, tp aku ni, "edit photoshop" pn aku xtau mnatang ape...nk bkk pn xtau, ni kan plk nk edit pkai bendalah tu?? aduuuuuuuuuuuiiiiiiiiiiiiiii.......

hmmm...gitu la reaksi aku....tp dh namanya t/j....kene la wat sebaik y mungkin....ape org atasan nk komen nnt, tu blkg crita...la ni, buat sebaik mgkin....heroin kene try...xleh ngalah...aku pn manage pelan2..aku leh bahagikan pd 3 stage la kot...hoh!dasat gak aku ni...dlm2 xpndai, slambe dek je aku bhgi pd 3 pringkat...nmpk x kehebatan aku?? ah, lantak....huhu..lagipun bkn dasat mn pun...cume utk stage/level/part 1 ni, aku kene tnjuk dlm 5 design background kad matrik utk dipilih o ktua jabatan....logo ke, tulisan ke, cara susun gmba ke hape tu, letak tepi dulu....so, aku pun usha dulu kad matrik bdk tahun lps....


y aku tau, design utk kad matrik thun lps dibuat oleh org2 bahagian admin....klu tgk rupe kad matrik ni, simple je nmpk gayanya...eceh...dh hepi dh ni...dlm kepala aku ni dh bkira2...asal ade gmba kolej, blurkn ckit, ok la kot...huhuhuhu...start mlm tu (2mggu lps) mlm2 aku dh xserupa dulu lg..wahhh....bleh thn gak ayt aku ni...huhu...aku pun duk btukang la dpn laptop ni....tp dh mmg org tua...wat 1/2 jam, baring 15min...org tua la katakan...sakit blkg....smbung 15min lg, komp hang plk...meroyan!!meroyan!! tarik2 rmbut jap, lepuk laptop sbijik 2 jap, smbung balik...pastu dgn lupe save la, hape la...adoi...mmg dugaan gila babeng...boleh menitik air mata aku ni...huhuhu...eleh, bdk2 muda sebaya anis padilas msti duk maki aku, kn??kengkonon keje seng.."enteng,gitu.." kan?????hoh!!korg jgn eksen,ye...korg bdk2 muda xpe la...celik2 mata je kat dunia ni, internet ngan komp dh mmg dpn mata....adobe tu celah jari je, sbb dh blaja kat matrik...mcm aku y dh tua ni, y kenal komp pn zmn msuk U, adobe lg la xkenal2, mmg hazab la...dgr pkataan komp aje pn dh leh wat migrane...ni kan plk dgr "EDIT GMBA", trus leh msuk ICU, deii!!sbb tkejut + xsggup...huhuhu...boleh tkencing,tau!!so, sile phm perasaan org tua mcm aku ni...huhu...

bl dh siap 5 design, aku pn kene la present pd ktua aku....drpd 5 design, ade 1 yang dh dipilih....cam biasa, akn ade penambahbaikan...heroin mcm aku opcos akn trima dgn tenang..catit serba ckit, blah...so, lps ni aku akn move ke stage 2...stage 2 tu mksudnye aku akn gune background y dh dipilih tu n wat 12 design baru melibatkn susunan gmba, logo, bentuk tulisan....y tu nnt la aku cite, klu aku rjin...la ni aku cume nk tnjuk rupe kad matrik y telah direjek..huhuhu...bkn ape, nk wat kenangan...biar ank2 aku nnt tengok kad matrik y mak diorg wat, tp kene rejek...sedih kan, nak...huhuhuhu....y dh approved tu, xleh la tnjuk lg,k...tggu bdk2 baru dh dpt kad matrik tu, br aku tnjuk kat korg...klu x, xleh dikira sah lg tu...mn tau last2 minute, kene tuka..malu den, dh meroyan tnjuk kat sumo...hehehe....tp bl aku tnjuk design y kene rejek ni, jgn ade y tiru plk...mn tau kot2 thun dpn diorg mls nk pk design baru, amik je haaa design aku ni ha...free aku bg...ngeh3...so, dgn sedihnya....dipersembahkan design kad matrik ku y telah direjek dgn coolnye oleh ketua ku...hohoho....




* jgn tny aku, knp aku taruk gmba ct..hidup ni simple maaa..jgn sume bnde tu jd tlalu formal...pening dowh klu sume bnde nk kene serius...profesional xbmksud kene serius 24h...kan?huhu..buweeekkk...prfghhhtttt..... v(~_^)V
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

4 Response to "KERJA :: pereka kad matrik..huhu"

  1. Khairyna says:
    April 12, 2011 at 11:44 AM

    just nk bgtau, gmbr2 yg ktie letak kat blog better ada watermark cth: http://onniye-occuke.blogspot.com supaya takkan ada org yg berani cilok itu gmbr..klu yg guna pakcik google takpela takde pun...k

    **anis mesti tau nk buat camane watermark ni kan..kan..

  2. onniye*occuke says:
    April 12, 2011 at 12:39 PM

    ooo...nnt mtk anis aja..xpndai...org tua la katakn...hahaha..

  3. Khairyna says:
    April 12, 2011 at 2:40 PM

    hehe...edit kat paint pun blh..tak pyh pakai yg canggih2 cam photoshop bagai...mesti jd..ok chaiyokkk

  4. Anonymous Says:
    May 25, 2011 at 8:53 AM

    psl watermark, mcm dh ade kn..ninis art klu xsilap??wahhhhh...tahniah!