~cik ulser~

skang ni ade monster dlm mulut aku...sakit giler2....ari ni ari ke 3 dh klu xsilap..mula2 ingtkan ade gigi nk tumbuh ke, sbb rs cam bengkak kt gusi..pegang pn sakit mak...last2, selak skit bibir yg cam angelina jolie ni (weeekkk!!), nmpk gunung berapi putih..haha..nsib baik 1 je..klu 2,3,14,24 bijik, xke naya??hahaha..tp ade la search kt tenet, ade sorang tu, smpai 14 ulser...giler sakit....cnfirm senyap die, xbercakap 2 bulan..hehe..


sedikit pgetahuan la ek, hasil gogling ni, ULSER ni adalah luka dalam mulut yang berwarna putih atau kuning yang dikelilingi oleh warna kemerahan dan menyakitkan.cam gunung berapi tp lava die putih kuning gitu..hehe..tompokan tu adalah sejenis kudis ye adik2..tp bukan cam kurap tu haa....hehehe...ulser ni, bleh jadi kt mane2 kwsn dalam mulut, samada bibir dalam, lidah, gusi...


bapok byk ulser die ni...aku memahami perasaannye...hehe

banyak SEBAB terjadinye ulser ni, antaranye stress, perubahan hormon, kimoterapi, radioterapi, alahan, kekurangan zat makanan, infection, kecederaan fizikal seperti tergigit lidah, kurang rehat dan tido serta keadaan mulut yg kotor??what?? mulut kotor?? yup!!sbb time ni, jangkitan bakteria akan berlaku..bakteria ni akan gali korang punye lidah, gusi..die korek2 smpai jadi cam gunung berapi n die tggal je..biar korang sakit....hehe..ok2..grau je..

BAPE LAMA nk kne tahan sakit ni??biasenye 2 minggu je...klu lebih 2 minggu, better korang gi klinik gigi, biar doktor cek...JANGAN MAIN2 NGAN ULSER!!sebab takut ianya bkn ulser biasa, tapi adalah lesi kanser atau pra kanser..ingt tu, klu blanjutan, gi lah klinik..jgn takut dgn doktor..die x makan org..hehe

byk gak PETUA yg aku jumpe kt tenet..plg koman pn, letak bonjela kan???dlu aku letak je bonjela..haram x jadi pon..hahaha...loni, aku xwat pape pn..biar je surut sendiri...aku xsuke sgt ubat2 ni haa...dadah u know...kekeke...tp bdasarkan research ye, bonjela tu sesuai untuk kanak2 je sbb die pnye ape ntah nama bahan dalam tu, kandungan skit..so, xbkesan sgt kt adult..tp aku xtau kesahihannya...so, jgn dok serang aku sbb bg maklumat salah..hehe..


antara petua lain yg biase korang dengar, letak garam kn??tobat aku xwat..hahaha..tau dh, cnfirm2 aku melompat pas letak garam...pedih kan??aku xpnah try n xnk try..heheh..


ade org die gune kumuran antiseptik..tp kn, aku rs, aku kne ulser ni pas kumur pkai guardian pnye mouthwash tu..hehe..agaknye pas aku kumur ngan menda ni, bakteria sume marah2 kt aku...tu yg die wat gunung berapi ni..hahaha..balas dendam agaknye...cik bakteria, Allah marah tau balas dendam, simpan dendam...jus let it go cik bakteria...hehe...next, kurangkan mkn mknn yg panas dan pedas...mmg xbgus utk kesihatan...perut pon sakit..skali skala xpe....bak kate akak, nnt gigi rapuh klu mkn mknn pns..mknn br masak, trus ngapp..xbagus...xbagus...pastu, kebersihan mulut tu kne jaga gak...jgn stakat gosok gigi, kumur la ngan ubat kumur tu..wlpn pedih dan sadis, buat la..xrugi pn...bakteria pn klua kot dr celah2, pastu mati...haha..ye ke??ade satu petua tu, kite kne mnum byk air..yg ni aku admit, mmg kurang mnum air...haha..xmuat perut..kuantiti air byk dh dlm perut..hahaha...lg 1, bykkan mkn mknn lembut...klu mkn yg keras2, rsau gusi ke lidah ke, luka..tu yg bleh jd infection tu...hehe...lagi??lagi???mkn vitamin C...ok..ckup..pnat ni taip pjg2...hahaha..

klu korang kn, korang ikut petua yg mane??ke ade petua sndr??hahaha..kn bes klu kite tgh ulser, ade org baik ati masakkan utk kite kn??kn??maklum la...sakit mulut..xleh nk rs mknn...ckup garam ke tidak...kekekekek..

p/s: geli dowh tgk gmba ulser lidah...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

8 Response to "~cik ulser~"

  1. umairah says:
    March 25, 2010 at 11:51 AM

    anis,awk kne ulser?? abg lan pn sme.. huhu..

  2. HaDrullaDtFi says:
    March 25, 2010 at 12:55 PM

    sakit tuu..

  3. HaDrullaDtFi says:
    March 25, 2010 at 12:55 PM

    eeyyyeekk..sakit doe..

  4. onniye*occuke says:
    March 25, 2010 at 12:57 PM

    umai: haah...sakit gler umai...hahahahahahhahahaahah

  5. onniye*occuke says:
    March 25, 2010 at 12:58 PM

    last: mmg sakit wei...tgh thn ni...klu la bleh mc sbb ulser kn..hakhak

  6. onniye*occuke says:
    March 25, 2010 at 1:00 PM

    akak gune garam pn, x jadik pape...xsurut2 pn..bakteria thp dewata kot...huhu

  7. HaDrullaDtFi says:
    March 25, 2010 at 3:04 PM

    ak ad tips..ko cari buah mangga masam..pas 2,cincang scukup rasa..
    sediakan:
    1.kicap.
    2.belacan.
    3.gula sikt.
    4.cili api.
    5.cuka.
    campo seme 2.letak buah mangga.perghh..kaw2 sedap weehh..hahaha..kompem esk baik..:)

  8. onniye*occuke says:
    March 25, 2010 at 4:45 PM

    akak: bakteria akak gemuk2, kiut2 gtu..lmbt mampus tu..hehe

    ladt: ko ni nk pulihkan aku pnye ulser ke, saje nk bg aku telan liur ni weiii?????aku dh rs dh msm2 ni dalam mulut...hahaha