Praktikal...oh praktikal...

hr ni ade kuar dlm paper, ttg praktikal @ latihan amali d klgn student IPTA...xtau la adik2 akak sume pasan x ttg ni..mklum la,korg ni kan 23j shari duk asik lyn fb je,kn...bl ms la korg nk usha berita..tul x???huhu....aaa...jgn mrh,jgn mrh....huhu...sblm korg mrh akak,baik korg ngaku, korg tau ke x...klu tau,gud..klu xtau, korg mmg choyyy...huhuhu.....meh la akak quote ckit ape y akak rs penting dlm paper tu,k...


Pelajar amali buat tugas remeh-Bancuh air, salin fotostat

Oleh Syuhada Choo Abdullah
choo@bharian.com.my
2010/03/23


KUALA LUMPUR: Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) mendedahkan ada pelajar universiti yang menjalani latihan praktikal diberi tugasan remeh, termasuk membuat salinan fotostat dan membancuh minuman untuk pegawai atasan. Pengarah Eksekutif MEF, Shamsuddin Bardan, berkata pihaknya juga menerima aduan daripada pelajar terbabit bahawa latihan yang dijalani kurang berkesan dalam membantu mereka membuat persediaan memasuki pasaran kerja. Beliau berkata, antara punca utama masalah itu ialah disebabkan pihak universiti atau Kementerian Pengajian Tinggi tidak menyediakan sukatan latihan sebagai garis panduan standard untuk diikuti syarikat yang menerima pelajar berkenaan. “Ketika ini, tiada perundangan atau peraturan yang mewajibkan syarikat menyediakan latihan industri kepada pelajar universiti, sebaliknya mereka memberi kerjasama sebagai tanggungjawab sosial,” katanya kepada Berita Harian.

Bagaimanapun, katanya, masalah timbul kerana pihak syarikat tidak jelas apakah output sebenar serta pengisian yang dikehendaki sepanjang tempoh latihan itu. “Syarikat besar mungkin tiada masalah kerana ada modul latihan sendiri. Namun, kebanyakan syarikat industri kecil dan sederhana (IKS) tidak mempunyai modul itu dan terpaksa pandai-pandai sendiri memikirkan bentuk latihan kepada pelajar terbabit selama mereka menjalani latihan tiga atau empat bulan. “Lebih memburukkan keadaan ialah pihak universiti tidak melaksanakan pemantauan secara berkala menyebabkan latihan industri dijalani pelajar sambil lewa saja.

Masalah silibus itu ialah antara kekangan yang menyebabkan sebahagian industri keberatan atau tidak berminat untuk bekerjasama menyediakan latihan praktikal kepada pelajar universiti. Beliau berharap pihak universiti atau kementerian dapat mengeluarkan segera templat silibus yang standard untuk panduan semua syarikat supaya program latihan itu memanfaatkan pelajar dan industri.


akak xnk komen pape psl news kt ats..op cos akak pn ade pndpt akak sndiri ttg prktikal ni...almaklum la, cnfirm2 akak penah amik prktikal dl,kn...tp akak xmboh /enggak / tokse komen kot...ckup la akak kata, y akak sbnany menerima dan memahami ape je pandangan, komen & luahan drpd kedua2 pihak tu sndiri (pljr & syarikat y ambik student prktikal)...ye la..sbb kite student(student ke i??huhu), kite rs unfair,kn...kite galak2 plih company die,nk timba pengalaman, skills, sbg psediaan nk crik keje nnt,kn...mklum la,gelepar nih nk cpt2 keje lps ni...tu pasai nk crik pengalaman,skills semaksimum mgkin....tp diorg bg keje nan hado jah...wat air...jdik despatch..ape kaitan ngan course kite y mantop ni??dh la kite ni bdk2 KEJUT la...TEKNOLOGI KOMP la...KOMP INDUSTRI la...KOMP SEGALA SEGALA la...kan???diorg xtau ke kite ni hebat???huhu...klu kite ltak position kite kat ked company plk, diorg sbnany xberani nk bg student wat keje2 y berat, especially y melibatk decision making.. sbb 1 kputusan y slh, bleh mengakibatk kerugian pd company...mcm tu jgk dgn kualiti kerja pelajar prktikal...ilmu xdak, skill lg ke laut...so, baik diorg xyah amik risiko,kn....tp byk gak y diorg pn xtau nk bg keje ape...huhuhu...so, btuahla akak rs, bg adik2 seme y dberi peluang wat keje y agk mcabar...wlupn adik2 tseksa jiwa raga dan batin dan usus segalany, tp pcaya la, adik2 sbnany d klgn org y btuah, y dberi kepercayaan...nape akak ckp cggini???huhuhu...


begini alkisahny, adik2ku..hohohoho...akak ade bc ruangan isu semasa feberet akak...ttg prktikal ni la...oleh sebb adik2 akak rmai y tgh prktikal skrg ni, so akak rs sgt2 attracted u share general views n leasure chats among the forumers..ttg hal ni...ade beb pndpt/ info y akak copy u adik2 bc...u kite saje 2 share, ape pngalaman org lain ms prktikal...compare ngan kite pny pngalaman plk skrg....kot2 sama...hehe...akak nk quote jgk pndpt drpd org2 y 'handle student prktikal' tu sndiri...so,kite share dan kongsi pengalaman, pndpt, cerita drpd dua2 pihak...tp akak hrp, just keep all bad feelings, -ve thinking inside, sbb kite kene bljr u berada d ked 'org y kuark pndpt'...spy, kite akn jd org y lebih memahami..penting tu..sbb esok2 nnt, xmustahil kite plk y berada d ked diorg,kn...kite plk y akan ade bdk2 prktikal kat bwh seliaan kite...so,guane tu noks??dl kite dh maki kaw2,kn...alih2 kite plk wat bnde y sama...hahaha..so,dlm ape2 hal pn terutama ms bg pndapat, bsederhanalh....hoccay,nyah????hahahahaha...

moh kite dengar luahan pihak pencadang dl..iaitu pihak (mangsa sbnrny..huhu) y pernah menjalani latihan prktikal.....ekekekeke....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
aku masa dulu pernah praktikal kat kilang jd operator jer....

ada yg kena jadi jaga pun ada...kesian beb..

keje packing vaksin masok dalam kotak..angkat barang...packing vaksin..angkat barang..packing vaksin....buat filing....walaupon gua grad biotech. ade kaitan ek packing vaksin masok dalam kotak dengan biotech? sesen pon tak dibayar...

Aku pernah buat pratikal ni dulu. Kat jabatan gomen la, tanpa gaji. Sedih tul. Seminggu lepas masuk, bos tu transfer ke tempat lain. Tinggal la aku terkontang kanting bersama staff2 yg lain. Sejak tu aku la bos. Aku la ganti dia kalau meeting antara jabatan kerajaan yg kebetulan tengah menyambut Hari belia peringkat negeri. Bila pensyarah aku datang dia terkejut tengok apa yg aku buat. Tapi alhamdulillah aku dapat A utk subject dgn pensyarah tu.

yg mslhnya lepas praktikal kena wat report.... klau keje bancuh air... nak tulis apekebenda

aku rasa best jer potostat, aku praktikum kat pejabat yg selalu buat seminar & latihan, so memang selalu jer berada di bilik utiliti....aku leh kendalikan mesin fotostat yg canggih, aku leh repair, bukak mana yg patut.....leh binding , leh liminate...siap dapat pujian kerja aku kemas, fotostat cantik ..x bnyk salah, siapkan beg seminar, tempat seminar....tapi aku takut mata rosak jer...so aku beranikan diri tanya kat supervisor aku ada tak kerja lain yg boleh saya bantu, so dia bagi aku kerja mcm2...yg sepatutnya......budak2 praktikum kena juga menunjukkan minat kot...kena lah tanya kat supervisor....supervisor aku kat U juga selalu contact supervisor kat tempat praktikum, so tak leh lepas tangan je kan, aku memang enjoy lah time praktikum, kenangan manis......

waktu aku praktikal; tak belajar mende pon..bila bos assign kat staf suruh ajar..diorg ajar dalam 5 minit pastu suruh aku rileks..nak suruh buat keje PC takde..haha..takpon diorg duk promote bisnes diorg; katalog avon la tudung la kerepek la blouse la..haahhahaha

kawan aku dulu course bussiness, masa praktikal kena jadi mat despatch. alasan boss dia, musti mau kenal sama semua biz partner ma. tapi yg accept surat bukannya boss, tapi receptionists.

alah..kalau stakat bancuh air sekali 2 tu biasa la..aku dulu mcm2 kena buat. aku student akaun, wat prektikal kt hotel 6 bln. 2 bulan je aku dok kt akaun dept. slebih nya mcm2 aku kena buat. housekeeping la, kdg2 tolong kt kitchen kalau ada byk function. banquet pn penah. receptionist toksah ckp la...3 bln aku dok situ. siap ada uniform ngan keje shift lg. elaun masa tu br 100 je. ada skali tu aku silap punch masa org nk cekout. dah...kena ngadap GM. aku malas nk pjg ceta, aku mintak nk bayar balik. tolak elaun aku ansuran rm50x2 bln. tp masa tu aku x le rasa pressure sgt. seronot gak sbb dpt belajar mcm2.

teringat masa aku praktikal dulu..2 minggu pertama masuk..takda keja...baca SOP..hazab tol..pastu kena kumpul semua2 SOP, user manual, system requirement..etc etc..mmg tak best mula2..tp thru semua file tuh..aku byk tanya manager aku pasal system depa..pastu aku slalu mintak izin nak tgk system tu live..so kadang2 dia suh aku gi dept lain yg guna system tuh..merasa la aku tgk org len buat kerja...hahaha..thn tibe2 manager aku kata yg depa akn start buat system baru..so a bunch of staffs from each department dr opis2 nationwide akn berkampung kat opis kami tuh..thn my manager offer aku masuk lam team tuh..eventho im just a trainee...n it was a very interesting xperience..n as appreciation, on my last month of training, aku dpt extra one month allowance..syok woo...hahaha...allowance aku rm500 sebulan..so final month aku dpt rm1K..so bg trainees kat luar tuh...if mula2 korg dpt kerja potostat, bancuh kopi..approach ur supervisor..ask for more things..start asking around..show ur interest, thn baru manager u bleh tau mana nak letak..kadang2 bkn sbb manager tuh takmo bg kerja, tp dia tak sure yg korang bleh buat ke tak...it is after all actual business decision...

dlu aku practical kt celcom. aku bdk marketing, die letak kt corporate sales. ok la tu ade kaitan ngan ape yg aku blaja. tp company gile kedekut. 3 bln keje xde ape yg aku blaja. sepanjang kt ctu xde ape yg aku blaja. yg di ajar photostat, isi regirstration form, submit registration form, tu je la. ttg sale lgsg x di ajar. die org kuar g meeting ke or jmp cust ke die org suh aku jage opis. blh ke cm tu? Report card aku smp aku dh abes practical pn die org x buat. smp aku terpakse terhegeh2 pakse die org plak.

rasanya tak sume company camtu.. ms aku praktikal, aku wat keje2 clerk.. typing.. fotostat.. wat id.. wat filing.. rekod.. sume la.. mende2 ni mmg nampak remeh but actually bagus gak.. igt kite graduate jd pegawai dah terus terer ke..

member aku dulu lagi kesian...dia grad Business ape tah...so praktikal kat management shopping complex yg baru nk bukak time tu(shopping complex dirahsiakan haha)...so x byk worker..tau kerja dia apa hari2?....angkat kotak....tlg cuci toilet.....seminggu sekali cuci fountain,cuci pump air....mmg betul2 jadi cleaner lah...

aku praktikal asingkan dokumen n kepilkan blik dgn dtapler...msukkan surat pastu gamkan....ramai yg mcm ni ...aku boleh ckp 70%...

ade forumer kene tukar lampin anak boss ms boss mtg .. boss die pompuan lagi curlast

aku bljr bidang HR pengkhususan training & development & praktikal kat property developer yg buat perumahan kat kota kemuning & bandar botanic.masa praktikal dulu memang aku kena buat keje bodo2 mcm filing, stapler, fotostat, tp xselalu sbb aku byk sgt bertanya psl bidang yg aku bljr pd kerani, officer, exec, manager kat sykt tu. nasib baik skyt tu mmg bagus dr segi HR & T&D, jadi xde mslh aku praktikal kat situ. wpun aku xdpt tugas besar, tp aku nampak aplikasi teori yg aku bljr.ada 1 hari aku komplen kat manager situ kata mcm xde T&D, dia hantar aku gi HQnya, hampir xterkejar nk belajar..pd aku, student yg nak praktikal tu sendiri kena pandai cari tempat praktikal. aku tgk kat board kerjaya tu, last2 minit baru nak carik tempat praktikal. dpt tempat yg xbest, salahkan univ pulak..ngengada!
company tmpt ak practical dulu die bg ak keje mengiklankan seberapa byk iklan utk peluang praktikal di company tu...tujuan hanya satu, mengurangkan kos upah pekerja..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

jom,kite tgk plk ape kata pihak y lg 1..huhu

kt opis aku pun ada sorg budak praktikal baru masuk seminggu aku pun xtau nk bg kerja apa kt dia

standardlah tu...kt tmpt aku ni banyak kene jd despatch

kat opis aku ada dua orang....sorang buat air pagi....sorang wat air ptg....time tgh ari lak....selang seli bli mkn tgh ari......

Bancuh kopi, photostat tu sebahagian dari kerja pejabat. Waktu practical la waktu terbaik nak belajar. Even skil seperti stapler dokumen dan binding pun skill yang penting dalam bekerja di pejabat. Bukan semua company ada kerani atau assistant nak tolong buat kerja tu kat kita.Realitinya, tak semestinya praktikal mesti berkaitan dengan course yang diambil. Banyak hal-hal lain yang juga penting yang boleh dipelajari. Termasuk skill untuk jadi humble ie rendah diri, berbual dan belajar dengan cara memerhati. Banyak kilang jepun yang engineer baru masuk kena jadi operator sampai sebulan dua. Kalau di jepun sendiri, manager dan department manager pun masuk duty roster tuk cuci tandas, sapu sampah , clear tong sampah dsbgnya lagi.Pun begitu, syarikat tak bolehlah abuse pelajar praktikal sehingga 100% buat kerja yang tak relevan langsung dengan perkara yang dipelajari. Kalau setakat 60% tak relevan, still acceptable for me (at least 40% relavan sudah kira bagus).

pengalaman pertama aku ambik budak praktikal 11 th yg lepasbdk tu junior aku kat kolej...duk lepak jer keja ngan bertenetaku suruh dia buat website...tp smpai ke hari ni x siap2 muakakakkaka...gilossssss

Aku dulu masa kat kilang senang jer....Budak diploma ker, sijil kaa, degree kaa..aku ltk jer kat supervisor aku jadik technician normal working hour. buat kerja2 repair mesin and improvement sekali ngan technician aku. tetiap minggu nanti aku tanya apa yg dia dapat. tak bleh jawab aku ramai2 ngan technician aku pow dia suruh belanja minum.. hahaha

tambah2 kalu budak degree..... kena ragging lebih skit... ingat dia ada degree dah baguih sangat kot. takkan aku nak bagi kerja2 engineer kot kt budak practical... kalu jadi apa2 sapa nak jawab ngan bos.. aku jugak sakit otak...kalu budak degree last week baru aku panggil kerja direct ngan aku...aku bagi intro sikit pasai management and procedure yang berkaitan. Tu jer.....

dulu student unitar ade gak praktikal kat tmpt aku... psl aku jaga die so lecturer die jumpa aku aa....w/pun azab gile orgnya.... aku tetap ckp yg baik sajor.... simpati weh

aku penah supervised 2 budak practical ni....memacam perangai...bila time report nak yg best best je..tapi bab keje taknak buat...bebalik..saya taktau..saya tak reti...saya takpenah belajar...tapi ada yg jenis ringan mulut...rajin bertanya...and byk la benda dia boleh belajar..and of course la good grade aku kasi...tapi lain pulak citenyer...dituduhnyer budak ni kaki bodek...aper2 pun budak yg rajin tu terus dpt offer keje...senang...dah well trained...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

punye la akak bsush pyh copy sume pndpt, komen, pengalaman sume2 org kat ats ni, niat akak x lain xbkn, just u kite sume kembangk minda kite....wlupn akak tau,akn ade adik2 y mgkin bengkek ckit ngan pndpt org2 y mewakili company tu, tp 1 pesan akak...blaja u 'tgk' ape y ade dlm fikiran 'org lain'...klu kite rs bnde tu xbgus, jadikan sempadan...bkn u kite maki, tp jadikan pnduan...spy esok2 bl kite plk jd penyelia pd adik2 prktikal, jgn wat bnde y sama...dan u kite blja jgk 1 pkara..bende y kdg2 kite rs remeh mcm keje staple kertas, susun meja kerusi, wat kad jemputan, sbnany besar sgt impak pd kite, sbg kakitangan mn2 organisasi nnt....jgn kite suke suki je maki penyelia kite, sbb suh posetet ketas sokmo....

akak mmg stuju pndpt sorg forumer tu...ape y akak leh kata, smua tu SBNANYA mmg slh 1 skill Y SGT PENTING bl kite keje kat mn2 organisasi skalipn...xcaye, tny la adikku y gedik anis padilah tu...die sokmo la ngendeng ngan akak kat opis..die tau keje akak cmane...nama je gah,pensyarah...tp keje2 opis, pengurusan, ttp xleh tggl....rezo ketas, key in mrkh, wat kad jemputan, wat kertas keje u bengkel, bind buku, jadi fasi, kemas kini file kolej, wat report u jawatankuasa, check bangunan kolej n wat report..ish..byk lah...kalu cite, mau korg y nangis dgr..bkn akak....huhu..so, ape lg??ape lg??sebut je, sume kene tau...even psl duit kolej pn...klu psl peralatan, bwh PK (pecahan kepala) berapa, elaun keraian bwh PK berapa, sume kene blaja..huhu...ikutk penat + tensen ni, mau aje dicarut2,kn..huhu..tp igt...ape2 ajje, kite sdg blaja...hdup ni mmg 1 proses pbelajaran..bkn melalui buku je kite dpt ilmu...pengalamn tu jauh lg penting sbnany..drpd buku,pelajaran kat dewan kuliah, kite just dpt ilmu, teori...tp melalui ape2 y kite lalui stiap hr s/a y pahit atau manis, kite dpt ilmu dan pengalaman..so, klu adik2 sume skrg ni rs seksa sbb byk keje ms prktikal (nk2 si anis padilah..huhu) , 1 je pesan akak...saba...kuatk smgt...pcayela ckp akak, hr ni kite mgkin rs sush,perit...tp 10 thun akn dtg, ini la kenangan manis u kite kenang..huhu...kan???hehe..so, gud luck ye smua...thn!!thn!!!sbulan je lg,kn???hehehe...klu ade y mmg kene wat air ke,potosetet ke,ape lg y akak nk kate...merase la korg...pdn muko..ekekekekeke ;p
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

11 Response to "Praktikal...oh praktikal..."

  1. onniye*occuke says:
    March 24, 2010 at 7:54 AM

    oooyeah!!!!sebulan lg...hahahaha

  2. onniye*occuke says:
    March 24, 2010 at 8:10 AM

    tu je?cheh...cam hareeeemmm je...tulis 20k pth pkataan, bls 4 je..

  3. Serikandi Mujahidah... says:
    March 24, 2010 at 8:33 AM

    ish...kirenye bdk2 praktikal smua boleh ..hehe,...ok gk gitu..kan3x..

  4. onniye*occuke says:
    March 24, 2010 at 5:21 PM

    serba boleh gtu tini...haha....stakat ni, xde la nk kne potostet ke, wat air pagi2 ke..xde lg...hahaha...nk, bli sndr kt kantin..haha

  5. Anonymous Says:
    March 24, 2010 at 8:09 PM

    lo...xde sorg pun ke y kene wat keje2 gtu??aisey..mission failed!!!hahahahaha

  6. umairah says:
    March 25, 2010 at 9:27 AM

    1stly nk ckp thanks kt akak sbb concern ngn adk2 yg tgh praktikal ni..hehehe..
    btul tu..wlupn kna srh photostat ke,hntr surat ke or pape yg xde kaitan ngn yg kte bljr,kte kne terima sbg 1 pmbljrn..at least,kte tau buat suma tu sbb ada bos2 yg xreti pn nk gne mesin photostat tu..
    pnglmn sy sndri,sy buat suma tu..dlm pd tu,sy t'libat gak dlm aktiviti2 kt cni..men badminton..jd ajk futsal..ajk utk portal..ajk utk BDD..mcm2 la..kre,kt cni la sy bljr cra pengurusan kt ofis n mse ada pape event..n wlupn byk keje2 cmtu,modul yg dttpkn oleh univ tetap sy jlnkn.. =)
    seriously,mmg sy sgt2 hargai masa yg sy spent spnjg praktikal ni..now,sdr x sdr,dh nk abis dh..rse syg je nk tgl staf2 yg sgt best ni..huhu..

  7. onniye*occuke says:
    March 25, 2010 at 10:12 AM

    hahahha...nape???awk nk suh student praktikal gi wat air??kononnye, senang la bile kawin nnt??hahaha

  8. onniye*occuke says:
    March 25, 2010 at 10:15 AM

    to umai: at least bkn setakat ilmu komputer je kite buat, pgurusan pn kne tau kn..bgus...awk mtk je ngan staf kt sane xtend time practical..kekekke

  9. umairah says:
    March 25, 2010 at 11:54 AM

    oho.. utk extend tu,mustahil la.. sy x sbr nk blk umh dh ni.. tiket flight sy dh menari-nari xsbr nk blk.. :D
    xpela.. nnt ada masa pas prktkl,sy dtg la cni melawat akak2 sy ni.. hehehe.. :D

  10. onniye*occuke says:
    March 25, 2010 at 12:59 PM

    hahahha....bleh dh tu, keje ngan diorg nnt..sistem awk dh setel ke???

  11. Anonymous Says:
    February 25, 2011 at 11:56 AM

    hahaha saye plak kak amik kos lain tp ble tempat praktikal wt kos lain....ape saye nk tulis dalam repot saye t kak...hehhe mmpos