komen?? komplen??

komen, komplen....hmmm...ade beza ke?? bunyi lelebih kurg je,kan...huhu...korg stuju x klu aku kata, selagi xde keberanian u bg komen, slagi tu la [kebiasaannya] xde keberanian u komplen..xleh tgkap??appadaaa...slow la korg ni...huhuhu....komplen ni bgus ke????sbb ape aku tny gini??hmmm....sbb drpd ape y aku prhatikan d sekeliling aku ni, org mudah memandang -ve pd org2 yang wat komplen...dlm hati kite ni,mdh sgt kata

"mcm kerek je mamat ni...bajet la die tu bgus sgt,nk komen2 org.."

hahaha..mmg mcm tu la sifat manusia ni...mdh dan cpt labelk org lain sbg xbgus...hmm...bgusla sgt korg tu...at least, diorg tu ade kesedaran ttg sesuatu...sbb tu diorg leh bg komen / make complaint...jd, jgn mudah pndg -ve pd org y mberi komen / mbuat komplen....dgr dl ape y diorg komenkn tu...kdg2 kite ni suke judge org melalui pwatakan...klu geng kite y wat komplen smpi berapi2 skali pn, smpi merecik2 air liur, smbil ketuk2 meja skali pn,kite bsorak kata "gud..gud"...ceh..pdhl komen cam hareeeemmm je..huhu...tp klu org tu kite xsuke, mula la carik geng u ngumpat...kengkononnye mamat tu cam siot je, blagak...huhu...

aku xtau la mcmana situasi kat luar sana...tp ape y aku cite ni, melalui pngalaman aku d tpt keje aku...adik2 seme ramai y msih blaja lg,kn..bl adik2 sume dh keje nnt, pcaye la ckp akak..tlalu byk ragam org y kite akn jmpe...besenya org y mls wat keje, akan jd org y ckup rajin dlm me'ngomplen' keje org lain...dan complaint diorg tu pn besenye bkn u mperbaiki / membantu ke arah peningkatan kerja,tp sbalikny u menjatuhkn org y dikomplen....ye la,diorg kan xdak keje,nk wat pe lg,kn....ngumpat le,kan sodap..huhu..tp bbeza plk dgn org y rajin wat keje, biasany ape y dikomplen tu bsangkut paut dgn sbb nk menaikkn mutu hasil kerja..berbeza??cet lg mau tny....sgt2 la berbeza.......jadi,bl kite nk mmberi komen / komplen esok2 kang,plih la...kite nk pilih kedudukan kite sbg 'pengomplen' y mn 1...huhu...

bkn aku ni nk galakk korg u jadi kaki komplen, x...klu boleh elakk,elak la...buat bl perlu...sbb aku rs rmai y dh tsalah fhm dgn konsep 'komplen' ni...kan ke dlm bi, complaint ni bmksud aduan...so,slh ke klu kite buat aduan bl kite rs ade sesuatu y xbetul?? bl kite rs ade idea u bantu mperbaiki? bl kite rs btggungjwb u sama2 jadikn ssuatu tu lg baik?? y 'mslhny' bl org kite ni dh tslh tafsir komplen ni mcm meng'condemn' org lain...aku pn xnk cite pjg2 psl ni, sbb so far aku pn xdak mslh ngan sape2 kat tpt keje..just nk bg my 2cents opinion....saje je takut2kn korg, sblm aku cite pngalaman aku y ckup sadis ini..huhuhu....
k la...korg tau nape aku duk seyes cite psl hal2 komen,komplen ni?? sbb aku rs dlm masy kite kat mesia ni,xramai org y berani bcakap kat public...public tu mksud aku, even kat psr...kat kedai...kat kelas..kat dewan kuliah...xramai y brani bangun dan bckp...ni kan plk nk bg komen / komplen...lg la ke laut...sume kudut je,tunduk....klu kat kedai pn gtu la...xbrani nk tny lebih2 psl sesuatu produk tu..pdhl dlm hati ni, bpuluh soalan sbnany nk tny..pastu mula la dh beli, balik, duk tepuk dahi sbb rs rugi beli...huhuhu..nsib korg la tu...huhuhu...tp y aku peratikan la, golongan chegu, dan y sewaktu dgnnya [slh sorgny aku la..awwww...huhu] mmg rajin btnya klu g kdai mn2...sbb tu klu aku byk ckit tnya kat kdai, ade y siap tnya...'ckgu ke...' so,aku dh tau psepsi public ttg cikgu...cikgu xmalu u btanya..so, congrats la u golongan cikgu....at least public leh identified kite based on +ve psonality...bgus ape,byk btanya...untung2 dpt rege murh gtu...huhuhuh....[adik msti tbyg somthin' ni..hehehe]

ah sudah..aku ni nk cite psl komen ke, psl berani bckp??adoi..kuar tajuk plk...ish...klu xm bm skolah men dl, mau cikgu aku kata kuar tajuk dh nih..cet...choyy btul aku ni...huhu...tp xpe la..isi tsurat ngan isi tsirat la tu..huhuhu..k la,meh aku cite pngalaman aku sndiri,k....aku sbnany nk cite ttg 2,3 peristiwa aku wat komplen pd different parties...xkisah klu korg rs aku ni siot je,sbb komplen org..atau pn korg rs aku buruk prangai ke, bekeng ke, menakutk ke, i don kisah...huhu..sbb tujuan aku cite ni 1 je...kite kene berani u ptahank hak kite...tu je...tu je point aku..klu kite xberani bsuara u hak kite, sape lg y kite nk hrp u ptahank hak kite,tul x adik2?????hahaha...mcm tny bdk tadika plk...huhuhu..k la,sblm aku mengarut lg pjg,kite mulakan sesi bcerita kita dgn kisah y ptama....hehehe...ikut tarikh kejadian ni...huhuhu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ms kejadian : 2005 kot..hehe

ape y aku nk cite ni, dh lama sbnany...tp still fresh la dlm mind aku....ms ni adik aku y ke 2 bongsu, msuk hosp...ayah aku dh deal ngan dktr, nk cabut gigi adik aku, sbb tkut ade jangkitan kuman...bl dh set tarikh sekian2, kitorg adik badik seme dh siap2 standby kat hosp..sbb ikut prosedur hosp, 3,4 hr sblm operate tu, kene msuk hosp dh...sbb die nk pantau condition patient..klu mantop,xdek prob, leh proceed..klu x,delay...2,3 hr tu kitorg gelak2 gtu je la kat hosp...tibe ms hr operate tu, ms tu aku keje...so aku leh dtg waktu ptg je la...tp xpetang sgt,sbb aku dh mtk kuar awal,dlm kul 2....ms aku merempit ke hosp tu, adik badik aku kata, "adik tgh operate"... bl aku smpi tu, aku pn tnya2 la kabar..rupe2ny adik aku y jadi penunggu setia kat luar blik operate tu kata, "adik dh siap operate...tp kene thn dl kat blik menunggu ke hape ntah, sbb dktor nk pantau dl,kot2 ade prob...abah ngan butuk g msuk tgk..." tetibe,xsmpi 1/2 jam, butuk ngan abah kuar,smbil mata butuk merah...ah sudah...hati aku dh xsedap ni...

'bakpo??'

"adik dh siap, tp kene operate lg skali...sbb xtau ade prob ape, mulut die bdarah xbrenti...abis lantai hosp penuh ngan drh adik"

ya Allah.... Tuhan aje tau ape aku rs ms tu...perit..pedih....adik aku dh la sakit....[famili aku tau ape mksud aku ni...] nk mrh pn, aku pk gak...dktor pn manusia....diorg dh cube, tp nk wat cmane, mgkin ade mslh y xdisengajakn.......xpe...aku tggu kat luar bilik operate tu...sabar...wlupn dlm hati aku ni sedih gile2...sbb tbyg adik aku..kesian kat die...dh la td brape jam, ni tmbh plk lg...xleh aku byg, ape jd pd die....jgn rabik sudah mulut adik aku....tggu...tggu...1/2 jam....xde cite pape lg...sejam...xde cite pape lg...aku dh start merungut dh ms ni...aku dh bebel2...aku bkn bebel psl ape...sbb piagam pelanggan hosp tu sndiri, diorg akn mklumkan pkembangan pd ahli keluarga stiap 1/2 jam...ni dh lebih snyap,diorg wat dono je...adik2 aku dh tolak2 aku dh,suh g tnya2....aku pn dgn prsaan agk mrh la gak, aku g ke tpt blik bedah...bese la,msti ade nurse y xbg...tp aku xbgnjak pn ms tu, sbb aku ada hak....aku bkeras gak...so, nurse tu suh aku tggu kejap, die msuk u jmpe ketua nurse ke sape ntah, y handle operation....kjap lps tu, ketua nurse kuar....die ckp omputih ms ni...heh...igt ko sorg je leh ckp bi??aku pn bleh la...huh..so,aku pn bantai bi gak la...kita msti mau lwn..don drop our water face maaa...huhuhuh..tp lelebih kurg gini la aku ckp,

"sy nk msuk blik operate...sy nk tau ape jadi pd adik sy...td dh 3jam(kot), ni plk xtau brp jam...sy bkn suka2 nk mrh, tp sbb piagam hosp (siap aku tnjuk piagam hosp ms ni pd depa..kih3..gile brani mati aku..huhu) u sndiri dh tulis, akn btau pkembangan patient y dlm blik operation pd ahli kluarga STIAP 1/2 JAM!!! ni dh la 2nd operation..u ptut tahu famili sy risau...dh la lebih sejam,xde sorg pn btau ape2...mgkin org lain xkomplen sbb xtau,tp sy y ade pendidikan, y tahu ttg hak sy, sy nk u btau ape pkembangan ttg adik sy...ok ke, xok ke, lama lg ke, ade mslh ke...xkn sy just nk tggu spjg hr, tp xtau ape2...u ade piagam, tp knp xikut??"

pergh...ms tu mmg la aku ckp non-stop...xtau la aku sempat telan air liur ke x..huhu...aku ckp elok2 ms tu,tp tegas! sbb kita ada hak...dan kita tuntut hak y betul...so, xkn diorg nk argue plk,kn...so diorg mtk maaf la...aku bg diorg 2 choices, s/a bg aku msuk blik operation, atau inform setiap 1/2 jam..hahaha...terasa mcm aku la pengarah hosp ms ni...mrh ank buah...hahaha...so, hr tu dh settle...diorg pn leh fhm n terima, sbb aku ckp elok2 dlm tegas, dan aku xde tggikan suara...aku pn mtk maaf, tp aku kata aku kene tny, sbb ni hak aku...klu aku xbtanya, x wat komplen, xdek siapa y bleh bntu diorg baiki mutu kerja diorg...silap2 diorg xigt lgsung psl piagam pelanggan diorg...aku rs mmg diorg xigt pn ms tu....sbb tu diorg xmention pape kat aku...huhuhu...aku pn mtk sori la gak ngan diorg, aku komplen tu pn sbb aku syg adik aku...bl melibatkn nyawa, bg aku xde kompromi..kite sggup wat ape je(y xbdosa la..) u org y kite syg...hehehe..amcm?bekeng x aku??hahaha....

tp pesan aku 1 je...jg gigi elok2..gosok gg slalu...huhuhu


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

segan plk nk cite y ke 2...nnt buruk la plk imej aku aku kat mata korg..kui3..nk2 org aloq setaq...huhu..rajin ko usha blog aku ni,ye...jg2...kang xpepasal ko jd peminat aku plk..huhu..tp xpe la, sbb niat aku baik..nk mgalakk korg spy berani u tuntut hak sndiri,kn..lgpun kite wat dengan cara y btul...bknnye kite maki diorg,kn??kite ckp elok2...btau ape y sptutny....bknnye dgn mrh2, kata org sial ke...ape ke...igt ye adik2....bl kite nk komplen pd seseorg/sesiapa/mn2 pihak skalipn, kene igt sesuatu...kite nk mbetulkn bende y slh..so,bhemah dlm mberi komen/komplen...sbb nk komplen pn kene ada etika dan adab...bg reason, bg cdgn, bckp dgn bhs y baik dan jgn SESEKALI buat org nmpk kita ni mcm org y xdek pljrn....klu kite sndiri pn mgunakan ayat y ksr, kurg ajar, so wat ape nk betulk org??kite sndiri pn xbetul lg...k...hehehehe...so, xpe la...kite keep continue,k...wokeh, next stori...huhuhu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

masa kejadian : 2006 ke dik??

nk djadikan cerita, ms tu kolej aku tgh ade karnival sukan...aku ms tu jadi pengurus team volleyball...so, spjg cuti tu aku xbalik...tp y xbestny, tetiba dlm 1 hr tu, aku dpt surat...bkn surat drpd kwn ke ape, tp dr lawyer!!! aku kene g court sbb xbyr bil telepon CELCOM y ttunggak 1k++ kot...punye la tkejut beruk aku ms tu...aku ni dh la xde penahnye pkai no celcom, smnjk 2003..alih2 xpepasal aku kene msuk court sbb xbyr no celcom...ade gile???huhu...ms ni aku dh xsedap hati dh ni....



aku pn ape lg, call celcom...tny ape cerrr ni??? diorg suggest la kat aku, wat report polis pastu bwk report g celcom....adui...aku mmg bengkek dh ni...org lain puny slh,aku plk y kene bsush pyh g wat report polis lg, g celcom lg...adoi....tp dlm hati aku ni, dh mmg leh syak dh sape pnye keje!!!!

korg leh agk pape x bl aku ltak gmba kete ni?? klu leh agk,gud..gud...huhu...klu korg kenal aku, aku ni bkn la jenis org y bg salinan ic aku merata kat mana2 org....seigt aku, dan mmg aku cnfirm, aku cume bg salinan ic aku pd 1 party je, hyundai....ms aku nk beli kete matrix aku ni...dan org y handle psl pbelian kete aku ni mmg nmpk xbrp bgus je dr segi attitude sbg promoter....hish...geram gile aku ms tu...mmg aku yakin sgt2, xdek org lain dh...nk2 bl aku call balik celcom u tny, kat mn 'invisible user' tu dftr no fon tu...die kata kuantan parade....hah!!lg la aku rs mmg btul...taik tul la...



aik??ape bang pulis wat kat cni??hahaha...gini citenye...nsib baik la kasih hati aku tgh ade kat mesia ms tu..die balik cuti, so aku amik peluang ni u ajk die g balai polis, wat report....mmndgkn ni 1st time aku wat report polis, aku xbape rajin nk mengarang cite sekian2 jadi mcm ni,sekian2 jd mcm tu...so,aku ngayat pkcik polis tu baeeekkk punye....so,die y tlg tulis...hahahaha....tenkiu pkcik...jasamu amat ku kenang....huhu.....

dh siap wat report tu,kene tggu plk smggu..sbb report tu xdpt on d dot...so lps smggu, aku g amik report n trus g celcom kuantan...kat sana tu aku btau la, knp sistem pdftaran no fon mcm ni...asalk ade ic, trus leh activate tnpa perlu ade kehadiran 'penama' y dlm ic tu sndiri ms dftr...diorg kata, org y kat kedai y kdg2 saje amik kesempatan...xpk pape,jnji dpt untung...hmmm...aku pn stuju dgn ckp die,tp aku btau la, bnde ni mnyusahk org y mcm aku..aku xwat slh,tp aku y kene bsush pyh ke hulu,ke hilir u settlekn mslh y bkn kitorg sndiri y create...dh la kene g wat report lg...dtg celcom lg..2 keje...dh la aku ni keje smpi 4.15...so sush la nk carik ms u kuar.....hmmm.............................sblm balik tu,aku TNYA BTUL2 kat celcom, aku kene wat pape lg x lps ni??kene blacklist x nama aku ni??kang tetiba aku nk pkai no celcom esok lusa, xleh, parah...tp die dh kata xpe,xyah risau..nama aku akn dbersihk drpd sistem...drpd rekod die...waaa...lega....huhuhu...

akn tetapi....hmmm.....cmane ek aku nk cite....mn la org x slalu kutuk service y dberikn oleh kakitangan awam ke, company2 y deal ngan service ke, bdn bkanun ke, pegawai tggi kerj ke....sbb ramai sgt y culas dlm wat keje...sedgkn bidang tugas diorg mmg serve services to the public, tp service y diorg bg tu,adoi.....x up lgsung ngan standard sptutny...nk2 front desk officer...meh aku nk tny, officer sgt ke korg tu, smpi haram xsnyum lgsg....huhu....mls aku nk komen psl prangai2 org y kat meja customer service ni...tp dlm kes aku ni, aku igtk dh settle dh mslh td, tp rupenye x......dlm bln 1 br2 ni, aku ngan adik g kuantan parade, sbb nk beli celcom broadband...aku nk potong dh streamyx...sbb rs xbbaloi...sewa tiap2 bln aje dh 26 hengget...pastu leh on9 ms kat umah je, xleh bwk g jenjalan...tu blm lg nk cite psl line tepon y kdg2 wat hal....tiap2 bln, u intnt je dh cnfirm2 byr 100...wat rugi je...so, plan g kuantan parade ni sbb kengkonon nk beli celcom broadband...so,kitorg g la bedua...elok2 nk dftr,tetiba laki tu kata,xleh..nama aku kene blacklist...sbb ade 2 no celcom xbyr...what??????????????????? aku dh start berasap dh ms ni.....aku mtk diorg btau aku, no y kengkonon atd nama aku tu..hmmmm....mmg aku leh agk, org y wat dajal ni msti org y sama....sbb no fon ni nk dekat2 je no nye...2 no blkg je y xsama...mmg no ni dh potong, tp hutg xbyr..tu y kene blacklist tu nama aku...ms ni mmg drh aku menyirap...bkn kat kedai y aku g tu, tp pd CELCOM sndiri!!! klu korg kat tpt aku, korg xhangin ke???dulu diorg dh jnji ngan aku, nama aku cnfirm clean n clear...tp la ni?? jgnkn nk clean, siap tmbh lg 1 no!!!!! hadoi la...klu org komen psl service tahap bangkai,tau plk mrh...tp mmg ye pn...tlg la amanah ckit dlm keje ni..adoila...mcmana la negara nk maju,klu byk company y wat customer, bg service mcm smph je....

aku balik br2 ni,aku tnya ayah aku...mklum la,die bekas polis...ayah aku suggest, g wat report polis balik...aku kata la, dulu dh wat report,tp xdek hasil pn...tp br la aku tau, ayh aku kata,

"sbb dulu xde tuduhan"...

"xde tuduhan??mcmana tu??"

"dulu tu wat report y ade org pkai ic kite u dftr no..tu je...klu nk org tu kene tgkp ngan polis, kene mklumkn dlm police report tu, sy mengesyaki pekerja kedai ^*^&*&& y mngurusk pmbelian kereta hyundai matrix sy y mgunakan ic sy u tujuan menipu pendaftaran no tepon ni,sbb sy hanya mberikan salinan ic sy u tujuan ini shj....sy mahu pihak polis menyiasat org ni...polis akn g la kedai tu...mtk check rekod...polis akn siasat sape y uruskn pbelian kete ms ni...carik org tu..polis akn g plk kedai tpt dftr no fon..tny ssape y dftr no ni?laki ke,ppuan??polis akn korek habis2an...."

oooo..br aku tau...mmg smpi skrg pn, aku blum ade ms lg u wat report polis tu...tp, i'Allah, dlm ms tdekat ni, cuti nnt (i'Allah..) aku akn ajk adik teman aku g hyundai tu sndiri ngan balai polis..aku nk ckp sndiri ngan manager hyundai..nk die btau aku sape nama laki haprak y uruskn psl beli kete aku hr tu..pastu g wat report polis....naik turun court skalipn,aku sggup...demi mpertahank hak aku, aku sggup..xdek mls2, xdek takut2.....lagipn ape slhny msuk court...wat pengalaman...huhuhuh

tp, sesambil tu aku nk bg nasihat la kat sume2.....

1) jgn seng2 bg salinan ic pd sape2...wlupn u tujuan y penting mcm beli kete, dftr no fon, beli broadband, atau ape2 je...adik aku y keje bahagian opis btau aku, ats salinan ic kite tu, kite tulis "untuk tujuan membeli bla bla bla SAHAJA"

2) klu jadi pape bnde mcm ni, jgn takut u wat report polis...ok?hehe
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kejadian ke 3 : 16/1/2010...hahaha...
carik psl ngan : TM...hahahaha


hahaha...td aku cite y aku nk g potong streamyx,kn...so pd tarikh kejadian ni, aku g la TM dgn dtemani adik aku y comei + mnje itu..huhu...alang2 potong, aku potong dua2 terus..tepon ngan streamyx..cebik pakcik guard tu,bl tau aku nk potong..hahaha..saba ye,pkcik...huhu...aku dh prepare awal2 bwk telepon, modem siap2...pas aku deal, smpi skrg aku igt kerani tu btau aku, "PALING LAMBAT 2 mggu" lega aku rs bl dh settlekn bnde2 ni...ye la,bkn seng aku nk g kuantan...nk g hr keje,jauh skali.....sush...nk tggu sbtu ahad pn,sokmo ade kusus...alang2 cuti n dpt settlekn trus,lega.....hjung bln 2....tetiba ade bil TM smpi....aku bkk tu, aik????dh la ade kiraan u sewa, pggilan fon, streamyx pun ada!! siap ngan harga baru (naik harga) plk tu....ewah...ni dh lebih ni!!! aku balik umah t/h tu, aku dh tekad nk call...mmg aku pns tul....mgelegak je aku rs......


balik2 je t/h tu, aku g carik tepon..wlupn aku dh pulangk tepon TM punye,tp kebetulan mmg ade 1 tepon lebih, y mak ayah aku dh xpkai....aku try cucuk kat wayar, wat loud speaker...sbb earfon?? die dh xleh guna...xdgr suara...bl aku wat loudspeaker, hoh......ade line lg!!!! mknany diorg xpotong lg la....aku duk kire2....ish...dh lbih sbulan dh nih...dh sebulan stgh....lag la aku menanah ms tu...jnji bagai 2mggu...eksen tul nk jnji 2mggu...alih2 sbulan 1/2 pn xpotong2 lag?? aku pn ape lg,call operator pkai hs aku..dh la maxis..cet...tp tpksa la,kn...huhu...aku call mula2 tu, operator laki jwb....aku btau la, "sy mmg mrh skrg ni...sbb tm janji dgn sy 2 mggu, tp dh sbulan lebih xpotong2 lg....u pny company is not selling goods, but service...u bknnye company y offer both products n service..y tu lg sush nk jg...u just offer service je...klu y ni pn u xbleh nk hndle, cmane..yes, u mmg bleh kata, ala...hilg sorg je pelanggan...tp bagus ke dr prospek u sbg peniaga?" ntah ape je la aku bebel,aku pn xigt dh..tp aku hrp settle la kali ni.....aku btau, aku xnk byr u bil ni...sbb aku xguna...aku cume akn byr u bil y aku guna je....huhuhu......so, lps wat report/komplen tu, aku pn senyap je...mmg rosak tul mood aku hr tu...aku bkn suke2 nk mrh sbnany, tp aku ckup xhepi la tgk kead byk company y beria2 dgn iklan,kononnye bagus la, hape la...tp service sbnr????hmmm.....btul2 la menyedihk...tu je y buat aku komplen gak tu...

2mggu lps tu...

aku saje2 try smbung balik tepon umah....hahaha...korg leh agk x ape y terjadi???hahaha...boleh meroyan tul aku ngan tm ni.....ade line lg,noks...huhu....aku kata kat dr aku sndiri, ni last aku call....kali ni, operator ppuan plk.....huhuhuhu...
aku xyah cite la ek aku ckp ape ngan fomfuan ni...hehe...ape??nk tau??ceh..saje je korg ni....carik can u kutuk aku la tu...huhuhu....aku ckp elok2..." sy dh wat report..dh call dh cuctomer svice..ni kali ke 3 sy call...sy nk btau, ni last sy call..sy xnk wat ape2 tindakan lgsung dh lps ni, sbb sy penat...sy wat follow-up sorg2...sy frust dgn tm...cube tm check, penah ke sy byr bil lmbt ke??spjg sy guna start 2005, xpernah pn sy byr lmbt...tp bl sy nk potong, mcm ni tm treat sy..xtau la klu tm buat mcm ni sbb sy nk 'potong'...klu sy nk 'naikk harga streamyx' ke, mgkin cpt kot..." nsib baik ppuan ni ckp elok2 ngan aku..dia mtk maaf, die ngaku mmg slh tm dan xsptutny selama ni u diorg take action, dan xsptutny jgk aku byr bil y bkn aku guna...sejuk hati aku...aku bkn nk mrh2 bl tiap kali aku cal...klu slh tu mmg dr pihak diorg, ape slhnye diorg mengaku??just say sori...is it sush sgt for them just to say word sorry?? aku btau, aku mmg xnk byr...so aku akn ignore klu ade bil2 y dtg lps ni....aku tny psl report y aku dh wat hr tu..bl die check, die kata y dlm rekod, cume ade tulis 'dh sent'..tp xtau send kat sape...so, die btau,dia akn tggu isnn dan hnta trus report ni direct ke TM kuantan...call terus, xde emel ke, ape ke....aku terima je la..aku just kata, sy xmrh klu die xjnji pape...mslhny die ckp, max 2 mggu...knp jnji, klu xyakin bleh tunaikn...sy xkisah klu die kata, lmbt ckit ke, xjnji bl ke...ni x, dgn yakin je ckp 2mggu..tp dh msuk 2bln pn xpotong lg, cmane.....sy xkisah klu nk suh byr..takat 200 tu, sy bleh byr..sy ade duit, tpni psl hak sy sbgcustomer...duit y sy byr tu bkn hak tm..ape ntah lg aku duk borak2 ngan die...eceh,jd mcm mmbe plk..lama gak kitorg borak...huhu...skrg ni,alhamdulillah dh settle...hrp2 mslh mcm aku ni xjadik la kat korg seme....biar aku sorg je y jadi mangsa tm ni hrp2nye..hahaha....[pdhl br je aku duk ber'fb', kwn aku pn dh jd mangsa tm...hahahaha....]


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tempat ke 4 : lokasi dirahsiakn...hehe
bila?? : sbtu lps

k la,kejadian y last ni br je...mggu lps klu xsilap aku...ya...mmg btul,jadik kat petronas...mn korg tau???hahahaha..... mule2 aku g tmn tas...sbb aku nk carik mesin atm maybank..bkn atm cuk duk, tp u msukk duit...memula g tmn tas tu,xleh guna plk..adoi...kene tggu org bank betulk...tp,kene tggu hr bekerja la...aisey....nk g kuantan,jauh plk....so,ade 1 je lg tpt..ahah!!! petronas jaya gading....hmmm...aku pn g la patah balik sana....dan brmula la kejadian y xbest ini, adenye....huhuhuhu

smpi2 je,aku trus g kat atm machine tu...ms aku nk proceed kat 2nd steps kot, tetibe screen kosong...ah sudah..guane ni?? nk tekan ape pn aku xtau...aku duk pusing2 blkg, ade sorg pekerja petronas, bangla...die wat xtau je....tp aku cnfirm la die nmpk aku tkial2 xtau nk wat ape....tetiba screen tu ade tulisan,rejek aku pnye application..aik??pelik aku...aku try lg skali...sama gak, screen kosong..alih2 tetiba je rejek aku pny application...tp dua2 kali tu la,aku duk pusing2 belakang,kiri knn,mintak simpati...tp bangla blkg aku ni wat xtau je..tgk aku bodo2 gtu je...pdhl aku wat muka simpati dh...xpe la,die mmg xtau kot...pastu bl aku undur,sbb bg can org lain, aku still tggu la jap...y buat aku tetiba bengkek, rupe2nya si bangla pekerja petronas ni tau guna!!msti die dh biasa, smpikn die tekan punya la laju, dh tahu nk tekan button mana, wlupn screen kosong mcm td!!!! cilakak tul...geram gile aku..aku bdiri sblh die,pastu aku bebel pelahan,tp aku make sure dia dgr la...hehe...aku kata 'tau guna, tp xtlg pn td..' y aku sakit hati, die snyum menganjing je kat aku...eiii...geram gile aku...aku nk sound, tp aku takut kang die bunuh aku plk...huhu...so, aku try bsaba..

aku pn ngalah je...tp sblm aku kuar, aku g kat kaunter...aku btau pd pekerja melayu ppuan, btau y pekerja y senget tu xtlg aku pn...pdhl die tahu guna...die sbg pekerja petronas,bwk nama petronas...ptutny kene tlg customer...huhu..slambe je aku btau...mrh tu xhilang, tp puas hati aku....skurg2ny aku dh btau ape aku rs....lbih2 tu, lntak la..mls nk mrh2 dh...hahaha...so, tu je la pengalaman aku psl komen,komplen ni....xpe la klu korg rs tindakan aku ni byk y xptut drpd y ptut, i terima noks...huhu...sbb aku ni hanya manusia biasa...cuba u berani ptahank hak aku...mgkin ade cara aku y kurg praktikal, aku cube la pbaiki...huhuhu...k la, adios...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Response to "komen?? komplen??"

  1. Anonymous Says:
    March 23, 2010 at 4:20 PM

    klu saya la kan, dah lama saya lempang sume orang tu...TM ke, Petronas ke...servis cam hampeh je..

  2. onniye*occuke says:
    March 24, 2010 at 8:20 AM

    u adik dr utara,no...huhu
    kita sama2 saba,doa,tawakal...ade bnde y kite xmmpu tentukan/kwl dgn kudrat kite sbg manusia biasa...kdg2 kite rs bnde ni unfair & musibah u kite, tp mn tau ni sbnany ujian u smua..u famili adik, fam akak, dua2 org tu jgk...diam fam akak xbmkna kami stuju dan diam kami xbmkna kami xcuba...akak bleh klu nk serang sape2, klu akak nk...tp tu bkn cara akak...smpi ms, akak rs kite kene serah pd takdir..Allah mgkin nk merencana sesuatu, cume kite y xtau ape perancangan Dia...so, doa n jadikn smpadan...igt pesan akak, dlm ape2 pn tindakan kite, bsederhana n jgn wat tindakan y slh..mn tau,esok2 Allah plk uji kite ngan bnde y sama...tp hrp2 x...nauzubillah..hehe...pape pn, hdup kene cam biasa...wat cam akak ni ha, ranggi je...jgn ikut hati..ikut hati, dh lamo den serang lelaki ituu..huhuu....drpd pening2 kepala, baik la g tulis blog ke...huhu..dh ade blog blum??heheheh