~ kenangan sekolah teknik ~ 2 ~

bl duk cite psl zmn skolah dulu2 ni, mule la cengeng....feeling rindu nk pth balik zmn skolah....rasany sume org pun gitu...bl tkenang je zmn muda dulu2, nk2 klu kite seksa gile ms tu, mule la rs rindu....xsgka kite 'mampu' hadapi ms seksa tu,kn...huhu....bl aku duk korek balik ckit2 ape y aku blaja ms skolah teknik dl pn, sama la...rs rindu plk zmn blaja dulu...dulu comel, kurus....la ni, cam tong dram..xsyok tul..haha..tp bl tringat tang xm, SPM plk tu, hmmm...xpe la...xjadik la nk patah balik....hehehehehe......


bl aku duk recall balik smula, aku rs mcm boleh thn hebat gak ingatan aku ni...bnyk bende gak y aku leh igt...nmpk sgt aku suke subjek 'pengajian kejuruteraan awam' ni..eceh, cikgu y ngaja aku dulu mesti kembang2 lobang idong die kalu bc ni...hehe...aku rs subjek ni mmg kene la ngan jiwa aku...blaja psl lobang jamban, lobang sinki, dam(empangan)( bkn damn! huhu) , perabot jln, tangki air, tangki taik aka tangki septik, construction, keje2 piling, bancuh simen, ukur jln, simbol2 ms lukis pelan rumah...waaahhh!!!! suke..suke...suke....tp syg 1000x syg, aku try gak duk menggugle, tp xbyk gmba y aku jumpe...olo....frust tul aku...bkn pe, smbil2 nk imbas balik, aku nk la ltk gmba....aku pn nk gak share ngan korg...ilmu y kite ade, baik share,kan...tp apekan daya....stakat mn ade je la,ye....hehe...


ohhh yee.....aku ade pesanan..nk2 u reader y tgh stadi civil skrg ni...bkn pe,y aku nk cite ni, bdasarkn ape y aku blaja dulu..mgkin nama, info ttg bendalah2 ni dh xsama dgn ape y korg bljr skrg...op cos la kan, dh bbelas thun...so, korg jgn ngengada sembur aku plk,ye....sile phm..kang x pepasal aku laser korg blik...huhu..


:: tangki septik individu ::
hr2 korang verak (buang air bsr), korg kene tau y segala produk keluaran korg tu akn disalurkn ke tangki septik..org kampung pggil "tangki taik" jah..tp kite y bajet kokesen, bandooorr la sgt ni pggil "tangki septik"..nmpk la sopan ckit sebutanny kan...tp mksudnye ttp sama : ehem2 kite akn disalurkan ke cni sblm sptutny diselenggara ikut jadual....hohoho...




meh aku cite skek psl tangki septik ni...aku x igt pn, tp aku br je bc td..so aku wat summary la skek,k...bunyik cam boring, tp korg jgn ngade!! sile bc smpi habis,k...gigih aku bc smata2 nk share ngan korg...alih2 korg tau aku nk cite psl tangki taik, xnk bc plk...lempang nak?? gediks...verak je tau...pengurusan verak, korg xnk tau plk..ngade!!huhu...


:: gmba 1 ::
ade 2 ruang..bfungsi sbg tmpt pemendapan sementara je..lama2 nnt kene kosongkn tau...ade la jadual selenggara...bkn kite y kene wat...indah water..so, don wori..huhu..tp kene igt la, sbb tu kite kene byr kos selenggara IWK..pastu rajin2 la semak dh bape tawoon tangki septik umah kite kat kmpung tu xdiselenggara..skurg2nya 2 thun skali,tau....tny2 mak ayh ye, tawan2...hehehe..(indah water klu xkasik royalti kat aku ni,saje je..huhu)

:: gmba 2 ::
aaa...korg nmpk x hasil korg verak ade kat ctu??huhu..klu ikutkn gmba ni, tu la paras ketinggian utk u 2tahun...nmpk ckit??korg jgn men2...wlupn nmpk ckit, korg kene tau...tahap max taik (xsopan) @ najis (lebih sopan) @ enapcemar (suweeeettt....hehe) ni besenye cuma 1/3 drpd saiz tangki,tau...

:: gmba 3 ::
mcm aku btau td, tangki septik ni kene dikosongkn ikut jadual...klu x, die akn melebihi thp max...bl jadi mcm ni, segala bende y xdirawat akn keluar ke dlm longkang...so, korg leh byg la ape jd...musyuuukkk....uweeekkk!!! hehe..




:: paip bolong ::
klu korg jln kat mn2, cube korg carik bende y korg nmpk cam 'serombong kapal' ni...huhu....rasany korg slalu je nmpk...nak2 kat ecm...btul2 kat ats kpala, ms tgh mkn kat food court..br je hr tu aku tnjukkn kat adik...ni la die paip bolong ataupn vent pipe...adik aka anis pagilos saje je wat lawak taik "aaaaa???paip polong???" sengal...rs cam nk bg je sedas...huhu......




:: perangkap sinki ::


aku rs mcm ade gak blaja psl jenis2 perangkap sink ni ms form 1-3...dlm subjek kemahiran hdup bsepadu ke hape ntah namanya...busan tul tajuk ni...xmencabar lgsg...huhu...lps ni klu korg g kat dapur tu, smbil2 cuci mangkuk megi korg tu, try la jenguk skek bwh sink....jenis ape?? klu ikutkn gmba bwh ni, perangkap S, perangkap P, perangkap botol..umah aku, jenis botol...hehehe...





:: rasuk ::
hmmm...shushah gak nk ekspelen ttg rasuk ni....klu kite duk dlm bangunan, kene rajin la pndg2 ats...br nmpk rasuk ni...sbnany kedudukan rasuk ni kat bwh bahagian lantai, tp ye la...mn nmpk klu pndg bwh,ye x...nmpk lntai je la...huhu..so, try la pndg ats..nmpk x mcm dlm gmba ni...



korg jgn plk pk " nape la kontraktor ni saje wat simen tlebih nih!! " huhu...korg jgn xtau, rasuk ni penting...bsr jasa die, sbb beban drpd lantai y kite duk loncat, lari tiap2 hr tu akn diagihkn ke rasuk...pastu br la ke tiang..n next, asas bangunan...see??? bsr jasa rasuk ni...sbb tu la, binaan rasuk ni kene kukuh...die bkn dibuat drpd simen bodo2 jah...dbuat drpd konkrit btetulang..gapo dio pulok tetulang tu ye??hehe...xpe, nnt aku btau..hehe...1st2 ni, tgk gmba je la ye..mula2, nmpk x 4segi pjg tu??tu bkn kotak tau....rasuk tu wei...huhu...pas2 nmpk x besi dlm rasuk tu??aaa..gud, y tu la tetulang...so, xyah dh kot cite psl tetulang..dh tau,kn?? hehehe...



:: cerucuk ::
mls nk cite lbih2 psl cerucuk (pile) sbb korg kenal sbnrny cerucuk ni...sokmo nmpk ms construction tepi2 jln, cume xtau nama...so, meh aku tnjukkn kat korg, slh 1 contoh cerucuk...tadaaaa.....


ni plk org tgh duk tanam cerucuk..tu y bunyik bising ketung ketang..ketung ketang...leh migraine jadiknye...heh!! korg jgn xtau, slh 1 sbb knp aku leh terpikir nk wat entry ni, sbb aku hangin...aku dh la demam, tp tepi umah aku ni duk cbuk tnm cerucuk...ketung ketang ketung ketang...bising gile2..bdenyut2 pale otak aku..sbb aku hangin kat cerucuk la, aku terpikir nk wat entry ni...hehe....klu xsilap aku, keje2 tnm cerucuk ni dipanggil piling kot...klu slh, betulkn ye...sy bdk dh lama xblaja...hehe...



dh siap psg cerucuk, ni la rupenye....hehehe


:: tetopi cerucuk ::
igt korg je ade topi?cerucuk pn ade topi, tau...huhu..tp xsama la mcm kite pkai topi kat kepala, cerucuk ni plk pkai topi dlm tanah...hahaha..tp ape function tetopi cerucuk ni pn, aku dh x igt....nk menggoogle plk, mls...sori la ye...hehe..hehe...


::perancah :: scaffold ::
aku mmg igt sungguh2 nama mendalah ni, sbb rs cam lwk....bese la, nama pelik2 tu y kite mudah nk igt,kn...seng je nk igt nama bnde ni..igt perencah, udah...huhu...perancah ni sbnany binaan drpd buluh, kayu, besi, yang dibina pd ketinggian ttentu ms construction sesuatu bangunan...



fig.6.JPG

rasany sume org leh agak ape fungsi perancah ni...nk ngayat, xpndai...so korg bc je tulisan sorg mamat ni..tgk korg phm ke x...hehehe...

"utk mjamin tpt kerja y aman bg tukang y membangun gedung, memasang sesuatu, atau mengadakan pekerjaan pemeliharaan"

hehehe...phm, enggak?? enggak phm?? sudah...huhuhuhu....k!! tu je y aku nk share ngan korang....xbyk dh y ade dlm pale ni....sbb dh lama sgt aku tgglkn skolah menengah ni....bbelas tahun...tinggal 'serdak' je la dlm pale ni...korg pn bknnye minat pun bc bende2 mcm gini,kn...lain la kalu cite psl retis ke, facebuk ke...cpt jah...huhu...k la...chow!not cow! =)
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Response to "~ kenangan sekolah teknik ~ 2 ~"

  1. onniye*occuke says:
    November 28, 2010 at 11:50 PM

    kotornye entri ni..tangki septik..haha

  2. Anonymous Says:
    March 21, 2011 at 10:21 PM

    gelinye cite pasal tangki septik..kahkah